Zanimljiva povijest polo majica

Vjerojatno nikad niste razmišljali o povijesti pojedinih svakodnevnih predmeta, poput polo majica. Ti naizgled dosadni i uobičajeni predmeti često se mogu pronaći u našim ormarima, ladicama i policama, a mi ih često uzimamo zdravo za gotovo, kao dio inventara koji imamo u svom domu.

Ipak, mnogi od tih predmeta u svojoj povijesti skrivaju mnoge zanimljive priče s mnogim zapletima i raspletima, koji govore mnogo kako o njihovom postanku i prelasku iz noviteta u uobičajene dodatke, tako i o inovativnosti i evoluciji ljudi generalno. Također nam daju i kratki uvid u vrijeme u kojemu je sve što mi danas smatramo normalnim i svakodnevnim bilo mnogo, mnogo drugačije.

Sportski početci

Kako bismo započeli priču o polo majici, moramo se vratiti na kraj 19. i početak 20. stoljeća, u vrijeme u kojemu je danas uobičajena majica kratkih rukava u javnosti još uvijek bila nepoznanica, te se smatrala dijelom donjeg rublja. Iako su polo majice po nazivu vezane uz sport polo, njeni početci vezani su uz tenis, popularan europski sport koji je u to doba popularnost stekao i u drugim dijelovima svijeta, a ponajviše u sjevernoj Americi.

Polo majice

Tadašnja uobičajena uniforma tenisača, znana kao „teniska bjelina“, sastojala se od bijele košulje dugih rukava uvučene u hlače od flanela i kravate. Rukavi košulje najčešće bi se zavrnuli do duljine iznad lakta, kako bi omogućili jednostavnije kretanje igračima. Ipak ova kombinacija bila je nepraktična i neudobna, jer su se rukavi stalno odvrtali, a košulja bi nerijetko pronašla svoj put van hlača, pa su igrači usred igre često morali popravljati svoj outfit.

Polo majice i poznati brandovi

Svatko tko je ikada pogledao barem jedan teniski meč, može zamisliti koliko naporna je ta stalna potreba za popravljanjem odjeće mogla biti za gledatelje, a pogotovo za igrače. Tu na scenu stupa poznato ime – Rene Lacoste, tadašnji sedmerostruki Grand Slam šampion iz Francuske, kojemu je „teniska bjelina“ sve češće predstavljala teret. Uz malo kreativnosti i truda, Rene je prije US Opena 1926. dizajnirao novu vrstu majice osmišljene upravo za tenis, danas poznate kao polo majice.

Polo majice

Reneov model imao je kratke rukave, koji su sezali do iznad lakta s neuštirkanom, ravnom kragnom i tri gumba na prsima, te dužim stražnjim rubom majice (kasnije poznatim kao „teniski rep“). Ove pole majice su bile napravljene od posebne vrste pamuka, znanog kao pique pamuk, koji je igračima nudio veću prozračnost i komfor za vrijeme igre. A to možda također bio jedan od razloga kojima je Rene mogao zahvaliti još jednu pobjedu na natjecanjima.

Odječa u znaku krokodila

Reneov dizajn riješio je sve dotadašnje probleme teniske uniforme. Kratki rukavi nisu se odvrtali, kragna majice jednostavno se mogla podići kako bi zaštitila vrat od sunca, no bila je dovoljno meka da se jednostavno olabavi otkopčavanjem gumba. Teniski rep spriječio je vađenje majice iz hlača, a materijal je omogućio komfornije nošenje.

YouTube video

Već iduće godine Rene je na terenu nosio svoje polo majice ukrašene znakom krokodila na lijevoj strani prsa, danas opće poznatim znakom tvrtke Lacoste. Nekoliko godina kasnije Rene se povukao iz sporta, no oduševljenje njegovim majicama nije prestalo, pa se 1933. udružio sa svojim dobrim prijateljem Andreom Gillierom, koji se bavio proizvodnjom i prodajom odjeće. Reneov dizajn s malim krokodilom i Andreovo znanje u izradi i prodaji odjeće rezultirali su danas poznatom markom Chemise Lacoste – a ostalo je zapravo povijest.

Zašto baš polo majice?

Vratimo li se natrag u vrijeme prije Reneova dizajna, primijetit ćemo kako su igrači pola također muku mučili sa svojim sportskim uniformama, odnosno odjeća im je predstavljala problem. Njihove debele majice dugih rukava imale su kragnu koju je bilo moguće zakopčati kako ne bi vijorila na vjetru – jedini novitet u njihovoj uniformi koji se dogodio u nekoliko desetljeća. Neudobne i nezgrapne za igru, tadašnje polo majice predstavljale su slične probleme koje je u to doba imala i teniska bjelina.

Reneov dizajn posebno je obradovao igrače pola, koji su ga nekoliko godina prije osnivanja Chemise Lacostea prihvatili punog srca kao novu uniformu. Lewis Lacey, kanadski igrač pola, čak ju je i ukrasio logotipom igrača pola kada je dizajnirao nove uniforme za svoj klub, a do 1950-ih Reneov dizajn sve je više populariziran kao „polo majica“. Kada je u pitanju odjeća, posljednji udarac teniskoj majici zadao je Ralph Lauren 1972., kada je u svoju liniju odjeće Polo i Reneov dizajn, ovaj puta s polo igračem na poniju na lijevoj strani prsa. Iako ova linija odjeće nije bila decidirano okrenuta samo polo igračima, naziv „polo majice“ ostao je vezan uz ovaj odjevni predmet.

Ženske sandale odlično su oruđe za igru vlastitim stilom, ali i promjenu cjelokupnog izgleda. Dobar par može vas učiniti vitkijima, produžiti vam noge i u potpunosti promijeniti držanje. Više o njima možete pročitati ako slijedite linku.

Članci iz iste kategorije: