Bulimija je sve češći problem današnjice

Bulimija je ozbiljan poremećaj u prehrani koji karakteriziraju ciklične epizode prejedanja praćene ponašanjem kompenzacije kako bi se izbjegla dobivena težina. Osobe koje pate od bulimije često doživljavaju osjećaj gubitka kontrole tokom epizoda prejedanja, gdje unose velike količine hrane u kratkom vremenskom periodu. Nakon toga slijedi ponašanje kompenzacije, kao što je:

  • Izazivanje povraćanja
  • Prekomjerno vježbanje 
  • Zloupotreba laksativa

Ovaj ciklus može biti teško prekinuti i može ozbiljno utjecati na fizičko i emocionalno zdravlje pojedinca. Bulimija često ide neprimijećena jer osobe koje pate od nje mogu održavati normalnu tjelesnu težinu ili biti blizu nje. 

Simptomi anoreksije mogu uključivati ograničen unos hrane, pretjerano vježbanje, opsesivno praćenje kalorija i težine, kao i izbjegavanje socijalnih situacija povezanih s hranom.

Međutim, unutarnji stres, osjećaji krivice i sramote zbog prejedanja i kompenzacijskog ponašanja mogu biti izuzetno opterećujući. Važno je prepoznati simptome bulimije i pružiti podršku osobama koje se bore s ovim poremećajem.

Anoreksija kao još jedan veliki problem

Anoreksija je ozbiljan mentalni poremećaj u prehrani koji karakterizira ekstremni strah od debljanja i postojanje izobličenog tjelesnog samoprikaza. Osobe koje pate od anoreksije često drastično smanjuju unos hrane i teže održavanju izrazito niske tjelesne težine. Ovaj poremećaj može imati ozbiljne posljedice po fizičko i mentalno zdravlje pojedinca, uključujući srčane probleme, hormonalne disbalanse, osteoporozu, depresiju i socijalnu izolaciju. 

YouTube video

Simptomi anoreksije mogu uključivati ograničen unos hrane, pretjerano vježbanje, opsesivno praćenje kalorija i težine, kao i izbjegavanje socijalnih situacija povezanih s hranom. Osobe s anoreksijom često doživljavaju intenzivne osjećaje krivice ili straha vezane uz hranu i tijelo.  Liječenje anoreksije uključuje terapiju, medicinski nadzor i podršku. Ohrabrujuće okruženje i razumijevanje bliskih osoba mogu biti od presudne važnosti za motivaciju i podršku u procesu oporavka od ovog poremećaja prehrane.

Članci iz iste kategorije: