Domena mora biti slobodna za registraciju

Domena predstavlja određenu identifikaciju na Internetu. Odnosno, ona predstavlja ono što korisnici moraju upisati u preglednik kako bi otvorili vašu web stranicu. Kada ona ne bi postojala, korisnici bi morali upisivati IP adresu što nije nimalo jednostavno niti praktično. Upravo zbog toga se koriste domene. Svatko može registrirati jednu ili više domena te u većini slučajeva može sam proizvoljno birati naziv. Samo kod nekih posebnih slučajeva se moraju poštovati određena pravila. A prvi korak pri registraciji domene je provjera domene.

Domena mora biti slobodna

Prilikom registracije svake domene putem neke tvrtke, prvi korak je uvijek isti. A to je provjera domene. A provjerava se da li je domena već registrirana. Jer ne mogu se registrirati dvije iste domene. No, ono što je moguće je registrirati isti naziv domene koji već postoji, ali s drugom ekstenzijom. A ekstenzija se odnosi na vrstu domene. Primjerice, moguće je registrirati domenu xyz.club, iako je netko ranije već registrirao xyz.com.

Jednostavna provjera

Provjera domene je zapravo vrlo jednostavna. Kada odaberete tvrtku putem koje ju želite registrirati, prvi korak će biti da unesete željeni naziv domene. Nakon provjere domene, dobit ćete obavijest o tome je li slobodna ili nije. U slučaju da nije slobodna, dobit ćete prijedloge popularnih ekstenzija koje možete iskoristiti za registraciju.

YouTube video

Ono što mnoge tvrtke rade je registracija domena istog naziva s više različitih ekstenzija. Najpopularnije su svakako com i net domene. Pa ako su obje ekstenzije slobodne, svakako bi bilo dobro da ih obje registrirate. Na taj način ćete biti sigurni da netko drugi neće registrirati domenu istog naziva s tog ekstenzijom te vam tako biti konkurencija.

Također, ako planirate i dosta poslovati na domaćem tržištu, svakako bi bilo dobro i da registrirate nacionalnu domenu. Ona će zasigurno privući nešto više domaće publike. Primjerice, ako svoje poslovanje velikim dijelom obavljate u Hrvatskoj, onda svakako registrirajte i svoju domenu s hr ekstenzijom. Ljudi koji pretražuju Internet u potrazi za raznim proizvodima i uslugama će na taj način puno lakše prepoznati da je riječ o domaćoj stranici, odnosno tvrtci. A to je upravo ono što vam je potrebno, privlačenje novih korisnika.

Članci iz iste kategorije: