Depresija kao nevidljiva bolest

Jedna od najpodmuklijih, ali najopasnijih bolesti iz spektra psihičkih bolesti i poremećaja je svakako depresija. Naime, to je bolest potiskivanja raspoloženja i osjećaja koja rezultira općenitim sniženim raspoloženjem osobe koja od nje boluje, a javlja se neočekivano i bez vidljivog razloga ili uzroka. 

Upravo je zbog svoje podmuklosti ona, baš kao i izgorjelost, vrlo teško uočljiva kod mnogih koji od nje pate. A ni oni sami, a posebno osobe u njihovom okruženju, vrlo teško mogu uočiti problem i pomoći. Zbog toga je vrlo važno dobro pratiti sve potencijalne znakove koji na nju mogu ukazivati.

Simptomi depresije za uzbunu

S obzirom na to da se depresija ne javlja odjednom već joj prethode depresivne epizode koje mogu trajati duže ili kraće, ali se konstanto ponavljaju, važno je na vrijeme otkriti znakove koji mogu upućivati na ovaj problem. Neki od glavnih i najčešćih simptoma su:

  • sniženo raspoloženje
  • gubitak energije
  • gubitak interesa i zadovoljstva
  • poremećaj apetita i spavanja
  • razmišljanja o samoubojstvu (javlja se samo ponekad)
  • gubitak sposobnosti za rad
Simptom depresije je i gubitak apetita.
Znakovi depresije uključuju gubitak interesa i zadovoljstva i premećaj apetita i spavanja.

Primijetite li kod sebe ili kod sebi bliskih osoba neki od navedenih simptoma obratite pažnju na njihovo trajanje i intenzitet te svakako potražite stručnu pomoć kako bi se izbjegao najgori mogući scenarij, a to je pokušaj samoubojstva ili izvršenje samoubojstva.

Žene su sklonije ovom poremećaju

Iako se depresija može pojaviti u bilo kojem razdoblju života, ona se ipak, pokazuju rezultati istraživanja, pojavljuje u srednjim, četrdesetim, godinama života i to najčešće kod žena. Razlog veće podložnosti žena još uvijek nije jasan. Broj oboljelih od depresije u posljednjih godina sve više se povećava te je sve više mladih koji od nje obolijevaju.

YouTube video
Depresija pri ženama – simptomi upozorenja i liječenje

Članci iz iste kategorije: