Motorističke jakne su statusni simbol

Nebitno je kojeg ste spola, koje ste dobi, koju muziku slušate i koji su vaši politički stavovi… Svaka osoba na motoru mora dobro izgledati, a za to je potreban dobar stajling. Savršen imidž možete održati ako uz lijep, čist, uređen motor imate i adekvatnu odjeću.

Motorističke jakne nisu tu samo zato da biste izgledali kao pravi frajer/frajerica, već one imaju i svoju svrhu po pitanju zdravlja. Pričat ćemo o kvalitetnim motorističkim jaknama i nekim bitnim stvarima koje morate znati prije njihove kupovine te tijekom njihovog održavanja. Nije teško: dovoljno je da imate volju, nešto novaca i internet.

Kakvu motorističku jaknu tražite?

Ovdje ne pričamo previše o stilu. Nakratko ćemo Jamesa Deana staviti sa strane i dobro ćemo razmisliti o tome koja je zapravo svrha motorističke jakne. Zašto su one uopće postale popularne? Kad se vozite, zbog velike brzine zrak postaje hladan i on vam sve više smeta. Gornji dio tijela, kada je otkriven i izložen, čini vaše tijelo lakom metom za neke opasne bolesti (ponajviše bolesti imuniteta i pluća).

Vaš primarni cilj kad kupujete motorističku jaknu jest da ona bude topla, da prekrije vaš gornji trup i udove. Koliko god motorističke jakne daju zanimljiv „finishing touch“ na vaš imidž, one su prvenstveno tu da ne ozebete. Najbolji su oni modeli koji se sastoje od nekoliko slojeva te su kombinacija tkanina i mrežica. Modeli koji nisu teški i uski ponekad jesu udobniji, ali vama je prvenstveno u interesu da vam zrak ne cirkulira kroz prostor između jakne i tijela. Sami procijenite što vam je bitnije i koliko vam je bitnije.

YouTube video

Ako pak živite u jako toplim krajevima, možete zaboraviti na ovaj problem. Tada vam je najbolje da se odlučite za neki prsluk ili lagani komad trapera, čisto da vam koža cijelo vrijeme nije izložena vjetru: tada može doći do neke reakcije ili osipa. Danas ima jako puno jakni i jako puno brendova te se stoga teško odlučiti samo za jednu stvar. Najbolje je da pretražite internet ponudu kako biste se upoznali s asortimanom i cijenama, tada vas nitko neće moći prevariti ili vam uzeti više novca no što biste trebali platiti.

Osnovno – podstava, materijal, kvaliteta

Motorističke jakne, osim što vas griju, također vas i štite. Kad udarite u nešto (u najgorem slučaju nesretne vožnje), cilj je da budete što više „prekriveni“ nečime. Podstava jakne je upravo taj dio koji se brine za vas u ovakvim kobnim situacijama. Bitno je da se udarac ublaži i da podstava bude mekana i postojana.

Dva su standarda (EN1621-1 i EN1621-2). Jedan od njih pokriva cijeli trup osim kralježnice, a drugi pak ima i dodatno uporište za kralježnicu. Ne morate se voditi time da na vama mora biti cijeli oklop, ako vam se ovakva ideja ne sviđa: bolje išta nego ništa. Malo pojačani dijelovi oko zglobova isto nisu loša ideja: ponekad se stave materijali od plastike, silikona, PVC-a ili nečeg sličnog.

Neki ljudi vole materijal iskoristiti u svrhu stajlinga: koža i to je to. Ipak, kožne jakne nisu najizdržljivije na vremenskim uvjetima (ali one od prave kože nešto bolje prođu) tako da se nemojte voditi time da su one uvijek ultimativni pogodak.

Slojevi i izolacija si bitne stavke motorističke jakne

Ovisno o tome gdje živite i koliko ste zimogrozni, možda će vam trebati neka vrsta dodatne izolacije. Neke motorističke jakne imaju slojeve koji vas štite i zadržavaju toplinu. Ono što je svakako jako bitno i što vam uvijek mora biti prvo na pameti je ugodnost tijekom vožnje. Ovakve izolacije mijenjaju iskustvo vožnje i morate biti sigurni da se osjećate potpuno samopouzdano kad vozite. Ne postoji taj stajling koji biste trebali forsirati ako riskirate svoje zdravlje.

Proizvođači često u ove izolacije vole stavljati neke otporne materijale, a vi pripazite da ostatak jakne slučajno nije prekriven nekim materijalom koji se lako može zapaliti ili oštetiti.

Motorističke jakne služe i za imidž i za zaštitu

Motorističke jakne jesu popularne i danas je ponuda zaista široka. Najpametnija odluka koju možete napraviti jest da odete na internet u trgovinu Yogi i pogledate šta sve nudi. U kupovinu „uživo“ idite samo ako imate ideju o tome kako se kreću cijene i što tražite od jakne. Izgled je bitan, funkcija je bitna, ali sigurnost je najbitnija. Nemojte zaboraviti da je motoristička jakna napravljena i kako bi vas zaštitila: to je njen primarni posao. Sretno u kupovini i istraživanju, a najbolju online ponudu možete pogledati na yogi.si moto shop!

Članci iz iste kategorije: