Bregasta osovina – stvar bez koje vaš motor ne može

Postoji jako puno autodijelova za koje sigurno niste čuli. Najpoznatiji se često spominju, ali sada ih je već jako mnogo. Tehnologija se jako brzo razvila, a tako su se razvili i automobili. Motori su sve bolji i učinkovitiji, a zbog toga moraju biti i kompliciraniji.

Ni novi ni stari automobili ne mogu raditi bez nekih ključnih stvari, a jedna od njih je svakako bregasta osovina. Čak i neiskusni vozači čuli su za ovaj dio i otprilike znaju koliko često se treba provjeriti. Znate zašto? Zato što su skupe. Njihove zamjene najčešće su neželjene i komplicirane pa vozači kolutaju očima na samu pomisao mijenjanja ovog dijela.

Bregasta osovina i njena uloga

Bregasta osovina ima i zanimljivo ime. Njen izgled je pun zavijenih dijelova, bregova, koji se otvaraju i zatvaraju te tako ventil za vrijeme rada motora regulira protok zraka. Oni koji se bave autima znaju da bregaste osovine nisu jednostavne i o njima se mora dosta znati prije no što se uputite u ikakav popravak, stoga rijetko tko taj posao radi sam i većina da automobil u ruke profesionalcu.

Ako niste dobri s automobilima ili ste samo jednom napravili neku općenitu zamjenu, nemojte biti avanturisti i napraviti još veći problem. Iako mnogi misle da znaju što rade, najčešće kod ovakvih stvari (gdje je poznavanje mehanizma jako bitna stavka) podbace i naprave problem. Nemojte biti jedni od tih entuzijasta.

Kako radi bregasta osovina?

Pa, sistem je zapravo dosta jednostavan: bregasta osovina se cijelo vrijeme okreće i brijeg stišće podizač ventila. Podizač ima ulogu da gura ventil prema sredini cilindra. Taj prostor služi za strujanje smjese odnosno ispušnih plinova.  Prostor se zatvara kada se ventil vrati u svoju poziciju zbog zatvaranja opruge u ventilu. Općenito jedan brijeg upravlja s 2 ventila.

Morate znati da automobil ne može funkcionirati bez ispravne bregaste osovine. Bilo bi najbolje kada biste ju redovito provjeravali i mijenjali, ali mnogi si to ne mogu priuštiti. Ako na to gledate kao investiciju (kvalitetan rad bregaste osovine pomaže u radu ostalih dijelova i smanjuje mogućnost za druge kvarove) možda vam bude lakše.

Zašto pripaziti na bregastu osovinu?

Sigurno ste iz principa funkcioniranja bregaste osovine primijetili zapravo ima jako veliku ulogu jer se bavi strujanjem plinova, protokom goriva. Ovakve stvari znaju biti opasne ako se ne tretiraju ispravno i zbog toga mnogi apeliraju na česte preglede motora.

Nemojte preskakati ovaj korak jer je skup: preskakanje ovog koraka može vas koštati još više! To zasigurno ne želite, a i ne zvuči kao dobra investicija. Zapamtite i da možete ugroziti svoje zdravlje i tako napraviti probleme sebi, ali i drugima u prometu. Sigurnost vam uvijek mora biti prva! Ona nikad nije preskupa!

Bregasta osovina se može pregledati i mehanički i po pitanju programa! Klasičniji pregledi su mehanički, a ovi skuplji su programerski. U svakom slučaju, nije nužno da svi rade ovaj drugi dio: to obično rade isključivo oni koji su veliki ljubitelji auta ili imaju jako skupe automobile.

Zašto bregasta osovina i ventili moraju biti ispravni?

Trošak bregaste osovine skriva se u tome da, osim same osovine, ispravni moraju biti i svi ventili koji se u njoj nalaze. Automatski cijena raste kako se oni kvare i svaki mehaničar mora pregledati uređaj jako detaljno da bi mogao reći je li sve na mjestu.

YouTube video

Možda to niste znali, ali bregasta osovina koja radi „kao podmazana“ može utjecati i na snagu motora, što znači da možete iskoristiti svoj auto do punog potencijala! Ovo je posebice drago onima koji se vole brzo voziti ili ne shvaćaju zašto njihov lijep i skup auto više ne može doseći one lijepe brzine koje je nekoć mogao.

Redovno podmazujte auto dijelove!

Ako ne podmazujete motor dovoljno i bregasta osovina nije dovoljno podmazana, povećavate šansu za oštećenjima, napuklinama i pucanjima. S druge strane, ni ovaj dio nije otporan na koroziju i onda je, dapače, česti uzročnik problema jer je mnogo ventila i svi se moraju okretati u pravilnim intervalima.

Motorno ulje i filteri moraju se redovito mijenjati, u suprotnom motor neće dugo živjeti, a vaši će troškovi strmoglavo narasti. Zapamtite da je dvaput godišnje pregled obavezan, iako mnogi kažu da je to prečesto. Bolje je da spriječite probleme nego da plaćate velike cifre za popravke koji dugo traju i pritom riskirate svoju sigurnost!

Bregasta osovina dostupna online!

Na silux.ba web shopu koji je jedan od najpoznatijih web shopova razni auto dijelovi dostupni su odmah po jeftinim cijenama. Budući da živimo u modernom dobu kada je sve dostupno online i nakon naručivanja dolazi za nekoliko dana na vašu adresu, Internet kupovina znatno je lakša od odlaska u prodavaonicu dijelova za automobile.

Članci iz iste kategorije: