Pripremite travnjak za novu sezonu

Zelenilo u dvorištu prvi je znak kako je zima gotova i bliži nam se proljeće. Bujanje prirode i dolazak toplijeg vremena znači da je vrijeme da krenete s pripremom bilja za rast i novu sezonu, pa je također savršen trenutak da svom dvorištu pripremite transformaciju.

Zeleni travnjak uz malo truda može postati dio vašeg dvorišta. Osim pripreme tla i pravilnog održavanja trave kada naraste, bitno je da svom travnjaku pružite dovoljno nutrijenata za brži rast, veću gustoću i otpornost na negativne utjecaje kao što je suša i korovi. Gnojenje travnjaka jedan je od glavnih zadataka koje morate obaviti u proljeće, kako biste što prije mogli uživati u zelenom travnjaku.

Priprema prije gnojenja

Prije no što se odlučite iskoristiti gnojivo za travu, travnjak morate pripremiti za taj korak. Tijek pripreme ponajviše ovisi o tome radi li se o već postojećem travnjaku ili zemlji na koju se trava tek sije. U svakom slučaju, preporučuje se travi osigurati laganu, ocijeđenu i prozračenu zemlju.

Zemlju možete prozračiti  i učiniti rahlom oranjem, na dubini do 20 cm, smatrate li da je ono potrebno kako bi dodatno potaklo rast trave koju planirate sijati. Općenito govoreći, oranje najčešće nije potrebno osim ako se na tlu nisu odvijale radnje koje bi ga dodatno mogle zbiti,  poput građevinskih radova. Radi li se o već postojećem travnjaku, zemlju možete prozračiti posebnim grabljama ili električnim prozračivačima.

Gnojenje novog travnjaka

Planirate li se baciti u sijanje novog travnjaka, postoje neke posebne stavke na koje morate obratiti pozornost, kako biste zemlju pripremili za sijanje. Provjerite kiselost tla, koja bi trebala biti između 5.5 i 6.5 pH – ukoliko je tlo kiselije, pH možete poboljšati vapnom ili sličnim sredstvima.

Analiza tla također će vam pomoći utvrditi koji nutrijenti nedostaju, pa ćete se lakše moći odlučiti za dobro gnojivo za travu. Općenito, tlo je najbolje obogatiti organskim, dok se prije same sjetve tlu može dodati i UREA ili mineralna gnojiva za travu.

Prihrana travnjaka

Ako u dvorištu već imate nešto trave, kojoj želite dodati dodatan sjaj i zdraviji izgled, onda gnojivima možete prihraniti svoj travnjak. Prihrana travnjaka je uz njih nešto jednostavnija, jer već postojeća trava nije toliko osjetljiva na disbalans nutrijenata u zemlji kao ona tek posijana.

Prilikom odabira vam se nude organska ili umjetna NPK gnojiva za travu, koja sadrže najbitnije elemente za rast trave – dušik, fosfor i kalij. Vrsta za koju ćete se odlučiti ponajviše ovisi o osobnim preferencama, no na umu trebate imati kako organska generalno djeluju duže, no hranjive tvari otpuštaju se postepeno, pa će vam trebati neko vrijeme da primijetite prve rezultate. S druge strane, ona umjetna otpuštaju se brzo, pogotovo ako njima gnojite u kišnom periodu, no također brzo prestaju s djelovanjem što znači nagli rast, ali i brz prestanak učinka.

Za ljepši izgled trave

Kloroza je česta pojava na travnjacima, koja se manifestira kroz rapidnu promjenu boje trave iz prirodne zelene u žutu boju. Najčešće je uzrokovana nedostatkom željeza u tlu, no lako ju je u potpunosti iskorijeniti s travnjaka korištenjem gnojiva za travu koja u sebi sadrže željezo.

Borite li se protiv kloroze, na svoj ćete travnjak morati obratiti malo veću pozornost neko vrijeme, koristeći posebne prihrane s dodanim željezom dva ili više puta mjesečno. Imate li problem s mahovinom, koja je česta pojava na travnjacima, potražite gnojiva s visokim udjelom željeza.

Kupnja u lokalnim i internetskim trgovinama

Gnojivo za travu možete pronaći u većini lokalnih trgovina, ali i nekim internetskim, primjerice na adresi ab-doo.si. Tamo imate vrlo veliki asortiman različitih vrsta gnojiva kojima ćete stvoriti prekrasne nove travnjake ili kojima će održavati već one postojeće.

YouTube video

Svi proizvodi su detaljno opisani pa čak i oni koji nemaju puno vrtlarskog ili sličnog iskustva ne bi trebali imati problema s pronalaskom idealnog proizvoda. A nakon što kupite neki od proizvoda, vrlo je bitno pridržavati se uputa proizvođača.

Pažljivo dozirajte

Ako ove proizvode koristite prvi puta, posebnu pozornost obratite na doziranje. Neki od glavnih sastojaka, kao što je dušik, u malim količinama mogu veoma povoljno utjecati na rast trave, no ako se u tlu nalaze u prevelikoj koncentraciji mogu rezultirati uništavanjem korijena biljke. To je pogotovo istina pretjerate li s umjetnim gnojivima za travu, koja često imaju rapidno otpuštanje.

Zato se radije odlučite za ona organska, koja su mnogo fleksibilnija i imaju manje prostora za pogrešku. Ovisno o vrsti koue koristite, rezultatima koje želite postići, ali i doziranju, tlo ćete morati gnojiti dva ili više puta godišnje.

Članci iz iste kategorije: