Energija za vaš automobil

Automobil možemo promatrati kao jedan veliki skup dijelova koji su zaduženi za njegove razne funkcije. Također, danas se u automobilima mogu pronaći razni uređaji i dodaci koji za svoj rad trebaju električnu energiju. A kao glavni energetski izvor automobila u njega se ugrađuje akumulator. On napaja sve električne uređaje, ali i daje energiju starteru kako biste automobil uopće i mogli upaliti. 

Ako ste vozač već duže vrijeme, vjerojatno ste se i sami našli u situaciji kada vam automobil jednostavno nije htio upaliti, iako je naizgled s njime bilo sve u redu. A upravo akumulator je krivac za to.

Princip rada akumulatora

Automobilski akumulatori su svojim radom zapravo slični baterijama. Takva baterija je izrađena od 5 dijelova koji su međusobno spojeni. Svaka ćelija sastoji se od pločica  koje su pozitivno i negativno nabijene i poslagane su naizmjenično. Također, između pločica su postavljeni izolatori. Cijela takva baterija je uronjena u elektrolit sa sumpornom kiselinom. 

Kvalitetni akumulatori
Akumulatori u аutomobilimа

Princip rada akumulatora za auto je da se pri njegovom pražnjenju kemijska energija pretvara u električnu koja se koristi za napajanje svih potrebnih uređaja. Kada motor radi, tada dolazi do obrnutog procesa. Akumulator preostalu električnu energiju koja je višak ponovo pretvara u kemijsku te je pohranjuje. 

Dvije najpopularnije vrste akumulatora za auto

Pogledate li danas malo po trgovinama s autodijelovima i autoopremom, pronaći ćete veliki asortiman. Kada su u pitanju auto akumulatori, mogu se pronaći dvije popularne vrste: otvoreni i zatvoreni.

Akumulatori Goodyear
Automobilski akumulatori Goodyear

Otvoreni modeli

Otvoreni akumulatori se, kao što im i sam naziv govori, mogu otvoriti. To je zgodno jer se na taj način jednostavno može provjeriti gustoća i količina elektrolita pa su lakši za održavanje jer ćete znati kad ih morate dopunjavati ili kada će doći vrijeme za njihovu zamjenu.

Zatvoreni modeli

Teži su za održavanje jer ih nije moguće otvoriti i vidjeti u kakvom su stanju. Stoga, morate ih pravilno koristiti kako ne bi došlo do njihovog prebrzog pražnjenja ili kvara.

Dovoljno jačine za napajanje uređaja u automobilu

Brojni uređaji u automobilu troše i puno električne energije. Primjerice, kada je u pitanju rasvjeta, imate li LED H7 žarulje, one troše dosta energije te nikako nije dobro da ostavite upaljena svjetla tijekom noći jer se lako može dogoditi da ujutro nećete moći upaliti automobil.

YouTube video
Video: Kako ispitati ispravnosti akumulatora i punjenja

Zbog svih tih potrošača energije, važno je odabrati akumulatore za auto koji imaju dovoljnu snagu. Pri kupnji se zato mora obratiti pažnja na stavku naziva ampersati, ili skraćeno Ah. Kupite li model premale snage, lako se može dogoditi da auto neće moći uopće upaliti. S druge strane, kupite li prejaki model, mogli biste imati problema s njegovim punjenjem.

Pratite upute proizvođača auta

Kada se kupuju auto akumulatori, najbolje je pratiti upute proizvođača vašeg automobila (Renault, Fiat, BMW, …). Tako njegove preporuke ponekad možete pronaći u knjižici vašeg vozila. Ako ne možete tamo pronaći, pogledajte web-stranicu proizvođača ili im se obratite direktno putem telefona ili e-maila. Također, ponekad vam i prodavači u specijaliziranim trgovinama s autodijelovima mogu dati koristan savjet. 

Izbora proizvođača akumulatora za auto je mnogo pa je i tu ponekad teško odlučiti se. No, dobar savjet ovdje se odnosi i na duljinu jamstva. Iako bi vas neki auto akumulatori mogli odvratiti od kupnje zbog nešto više cijene, pogledate li jamstvo koje može iznositi i nekoliko godina, kupnja se vjerojatno ipak isplati. Kupite li neki jeftini model od neke nepoznate marke, vjerojatno ćete dobiti i neko kraće jamstvo. Ista stvar je i kad kupujete razne druge auto dodatke, primjerice LED H7 žarulje i sl.

LED H7 žarulje za veću sigurnost u vožnji

Danas brojni automobili starije generacije uglavnom imaju halogone žarulje u prednjim svjetlima. No, one više nisu toliko učinkovite i LED generacija žarulja je puno bolja u svim aspektima. Brojni noviji automobili tako već dolaze s ugrađenim LED modelima, a upravo LED H7 žarulje za auto mnogi vozači smatraju najpouzdanijim. Naravno one ne odgovaraju baš na svaki automobil pa ako se kasnije odlučite za kupnju H7 LED žarulje, svako provjerite da li vam odgovaraju.

Automobilske H7 LED žarulje imaju brojne prednosti u odnosu na one klasične, a kao jedan od najvećih se ističe bolja osvijetljenost ceste, ispred vas, ali i sa svake strane automobila. Samim time se možete osjećati i sigurnije pri vožnji jer ćete bolje vidjeti cestu, ali i drugi vozači će vas bolje i brže uočavati na cesti. Stoga, bilo da je riječ o LED H7 žaruljama ili nekoj drugoj vrsti, one bi mogle biti odličan dodatak vašem automobilu.

Članci iz iste kategorije: