Akumulatori su ključni kod pokretanja motora

Kao i svaka stvar, tako i automobil ili bilo koje drugo vozilo prilikom paljenja zahtjeva električnu energiju. Akumulatori su naprave koji mijenjaju električnu energiju u kemijsku, te isto tako obrnuto, a služe kao izvor energije kod paljenja motora. Električna energija neophodna je vozilima, kako kod paljenja motora, kako kod korištenja raznih naprava u automobilu (na primjer radio dok je motor ugašen). Najpoznatija vrsta akumulatora su olovni akumulatori, a koliko prosječno traje, kako ga zamijeniti i kako upaliti motor kada se akumulator isprazni pročitajte u nastavku ovog članka.

Kako odabrati zamjenski akumulator?

Ukoliko vam se automobil ne želi upaliti, prvo probajte ustanoviti u čemu je problem. Moguće je da problem uopće nije u akumulatoru, a ukoliko je tada je možda moguće spasiti stari akumulator i napuniti ga. Ukoliko se motor i dalje ne može upaliti, tada vam ne preostaje ništa drugo nego kupiti novi. Prije odlaska u kupnju važno je da provjerite kakav je bio stari akumulator, te kolika mu je bila snaga i prema tome kupite novi. Akumulatore danas možete kupiti svuda, od velikih trgovačkih centara ili benzinskih crpki, pa sve do danas jako popularnih web shopova gdje su cijene nerijetko znatno niže.

YouTube video

Održavanje i punjenje akumulatora

Akumulatori se sami pune dok motor radi, no kako bi trajali što dulje bitna je redovna briga o njima. Jednom mjesečno provjerite kolika je razina vode, te ukoliko je potrebno nadopunite akumulator destiliranom vodom. Ona je uz provjeru spojeva ključna stvar kod održavanja i rada akumulatora, te se nerijetko dešava da akumulatori prestanu sa radom zbog nedostatka destilirane vode.

Ukoliko ste se primjerice zatekli negdje i vaš se auto ne želi upaliti, tada uz pomoć kablova preko nečijeg drugog akumulatora možete upaliti svoj auto. Bitno je da spojite kablove na auto koji radi, kako se ne bi ispraznio i drugi auto tijekom pokušaja pokretanja vašeg i tako ostanete oboje praznih akumulatora.

Veoma je bitno da koristite kvalitetni akumulator, jer je on jedna od najvažnijih stvari u automobilu. Bez akumulatora nemoguće je upaliti motor automobila ili bilo kakvog motornog vozila, stoga prilikom kupnje nemojte tražiti što nižu cijenu, već tražite što kvalitetniji akumulator!

Imaš li odličan motor, ali ti nedostaje kvalitetna motoristička jakna? Ona je vrlo važna za svaku udobnu vožnju motorom, zato svakako prije kupovine provjeri široku ponudu artikala. Čitajte više …

Članci iz iste kategorije: