Srce svih električnih komponenti vozila

Akumulator za auto ključna je komponenta koja omogućuje pokretanje vozila i napajanje električnih sustava. Mnogi ga zato zovu srcem svih električnih komponenti vozila. Ako on nije ispravan, automobil ne bi mogao pokrenuti motor niti koristiti osnovne funkcije poput svjetala, radija ili klimatizacije. 

Razumijevanje rada, održavanja i njegove zamjene može produžiti njegov vijek trajanja i osigurati pouzdanost vozila. U ovom članku ćemo istražiti vrste automobilskih akumulatora, kako odabrati pravi model, savjete za održavanje i znakove kada je vrijeme za zamjenu.

Saznajte sve o vrstama akumulatora za auto

Akumulator za auto dolazi u nekoliko različitih vrsta, a svaka od njih ima određene prednosti i nedostatke. Najčešće korišteni tip je olovno-kiselinski akumulator, koji je poznat po svojoj pouzdanosti i relativno niskoj cijeni. Ova vrsta sadrži olovne ploče i sumpornu kiselinu, stvarajući kemijsku reakciju koja pohranjuje električnu energiju. 

olovno-kiselinski akumulator za auto
Najčešće korišteni tip akumulatora za auto je olovno-kiselinski akumulator, koji je poznat po svojoj pouzdanosti i relativno niskoj cijeni.

AGM akumulatori su poboljšana verzija olovno-kiselinskih, koja koristi staklena vlakna za apsorpciju kiseline, što ih čini otpornijima na vibracije i curenje. Litij-ionski akumulatori, iako skuplji, nude veću energetsku gustoću i duži vijek trajanja, ali se rijetko koriste u standardnim automobilima zbog visokih troškova.

Kako odabrati najbolji model za vaš automobil

Odabir pravog akumulatora za automobil ovisi o nekoliko faktora, uključujući specifikacije proizvođača vozila, klimatske uvjete i način vožnje. Prvo, provjerite upute proizvođača vozila kako biste saznali:

  • Preporučeni kapacitet
  • Dimenzije
YouTube video
U ovom videu analiziramo različite vrste akumulatora i kako odabrati pravog za vaš automobil. Zatim ga potražite u trgovini u koji su različiti rezervni dijelovi za auto online.

Također, uzmite u obzir klimatske uvjete u kojima vozite. U hladnijim klimama, auto akumulator s većim kapacitetom hladnog pokretanja (CCA) može biti potrebniji, dok u toplijim područjima, otpornost na visoke temperature može biti važnija.

Članci iz iste kategorije: