Linearni ležajevi su baza dobrog rada stroja

Linearni ležajevi nisu veliki dijelovi stroja, ali su izuzetno bitni za dobar rad stroja, njegovu dugotrajnost i ispravnost. Dobar ležaj smanjit će kvar stroja na minimalni.

Ležaj je dio stroja koji služi kao potpora  pokretnim dijelovima motora i funkcionira tako da održava pomični dio stabilnim i funkcionalnim, sprječavajući pomicanje, klizanje i ostalo. Tako se mogu izbjeći veliki problemi i greške strojnih sustava koji mogu utjecati na performanse stroja.

Izrada ležaja je vrlo bitna

Postoji velik broj linearnih ležajeva i svaki je ležaj osmišljen za sebe i konstruiran za drugačiji posao. Bitno je da je precizno izrađen i da je načinjen od materijala koji može podnositi opterećenje duže vrijeme.

Linearni ležajevi

Linearni ležajevi se nazivaju linearnim iako sam ležaj ne mora biti ravan – oznaka linearan znači da je kretanje na njemu linearno no on može biti i drugih oblika.

Linearni sustavi su skup ležaja

Postoje i tzv. linearni sustavi, gdje je u pitanju skup linearnih elemenata i ležajeva koji zajedno   omogućuju rad stroja i gibanje njegovih dijelova.

YouTube video

Najpraktičnija vrsta linearnog ležaja su linearni kuglični ležajevi koji funkcioniraju na principu  pokretanja kuglica i to tako da se one vraćaju u područje s najvišim opterećenjem.

Linearni ležajevi (https://www.tuli.hr/) za strojeve su usko vezani i uz pojam linearnih vodilica jer upravo oni omogućuju strojarima da konstruiraju jednostavnije i ekonomičnije vodilice koje se lakše održavaju i umanjuju kompliciranost konstrukcije stroja.

Članci iz iste kategorije: