Rashladni sustavi za auto imaju važnu ulogu

Rashladni sustav automobila spada u jedan od važnijih sustava cijelog auta. Razlog je taj što se brine kako bi svi važni dijelovi radili na optimalnoj temperaturi, što je preduvjet za normalno funkcioniranje svih ostalih sustava. Glavni pokretač auta je motor pa je iznimno važno da on radi na optimalnoj temperaturi, odnosno da se ne pregrijava ili da radi na nižoj temperaturi od one koja mu je potrebna.

Za sve te radnje brinu se različiti dijelovi automobilskog rashladnog sustava, a nešto više o nekima od njih pročitajte u nastavku.

Najvažniji dijelovi rashladnih sustava za auto

Rashladni sustavi za auto sastavljeni su od više različitih komponenti, a neke od važnijih su:

  • Hladnjak vode
  • Hladnjak ulja
  • Termostat
  • Ventilator
  • Kompresor klime itd.
  • Rashladne tekućine
YouTube video
Kako zamijeniti hladnjak ulja za automobil?

Vrlo je važno da su sve te komponente ispravne jer u slučaju kvara samo jedne od njih, može doći do kvara cijelog sustava. Primjerice, kvar povezan s ventilatorom ili kompresorom klime lako ćete primijetiti tako što vam neće biti baš ugodno u automobilu niti s upaljenom klimom.

Kvar drugih komponenti možda teže primijetite, ali zato je svakako dobro redovito posjećivati automehaničara kako bi on mogao na vrijeme primijetiti neki kvar te ga otkloniti. 

Rashladne tekućine

rashladni sustavi za auto optimalno funkcioniraju
Da rashladni sustavi za auto optimalno funkcioniraju, vrlo je važno imaju dovoljno rashladne tekućine.

Za optimalno funkcioniranje rashladnog sustava za auto vrlo je važno da u njemu ima dovoljno rashladne tekućine (koju mnogi nazivaju i antifriz). Njezina zadaća je da teće kroz rashladni sustav za auto te ga hladi, a istovremeno održava temperaturu motora optimalnom. Uz tu zadaću, ima još jednu, a to je smanjivanje trošenja mehaničkih dijelova motora. Premala razina rashladne tekućine može dovesti do kvara motora zato njezinu razinu treba redovito provjeravati.

Članci iz iste kategorije: