Šasija automobila je osnova na kojoj se gardi svako vozilo

Broj šasije ili podvozja identificira svaki auto za sebe 

Znate li što je broj šasije automobila i zašto je važan? Broj šasije je kao jedinstveni matični broj vašeg vozila, ili kao njegov „otisak prsta“ – ne postoji niti jedan potpuno identičan broj šasije. On se označuje oznakom VIN (Vehicle Identification Number) i sastoji se od 17 brojeva koje sadrže sve bitne informacije o vozilu.

Šasija automobila, tj. njen broj, identificira:

  • marku automobila
  • njegovu stvarnu kilometražu
  • popis opreme koju auto sadrži 
  • i još mnogo toga

Preko broja šasije automobila možete otkriti koliko je vozilo prešlo kilometara, je li sudjelovalo u nekoj prometnoj nesreći, u kojoj je zemlji proizvedeno i još mnogo bitnih stvari koje govore o stanju i porijeklu vozila. Ovo je vrlo bitno prilikom kupnje automobila pa je ovdje broj šasije ključan faktor.

Gdje se nalazi broj šasije?

Broj šasije možete naći na mnogo mjesta, od motora, vjetrobranskog stakla, blatobrana pa čak i ispod tepiha, utisnutog u lim. Ako kupujete rabljeni auto, posebno ako dolazi iz inozemstva obratite pozornost na sva mjesta gdje se nalazi broj šasije. Ako se brojevi šasija automobila ne podudaraju, tj. nisu isti na svim mjestima, to znači da su brojevi „prekucani“.

YouTube video

Auto kozmetika štiti auto izvana i iznutra

Klasična auto kozmetika, koju možete kupiti u web trgovini Silux, je uvijek dobrodošla pomoć pri zaštiti automobila i vrlo je bitna za njegovo održavanje. Iako ju većina ljudi veže uz estetsku funkciju auto kozmetika podrazumijeva i stvaranje zaštite kod auta.

Auto kozmetika
Car Shampoo Car Cleaning Shampoo Car Wash

Odličnu zaštitu šasije bitumenom koji sprječava koroziju smo već naveli, a sada ćemo vas upoznati i sa zaštitom automobilskog laka, koji je uz šasiju najizloženiji dio vašeg automobila. 

Auto kozmetika za održavanje

Osim za uljepšavanje, auto kozmetika služi i za održavanje automobila. Prije zime i zimskih uvjeta koji mogu izuzetno oštetiti automobil preporučujemo vam kupnju kvalitetnog voska za auto. Možda vam se to čini nepotrebnim jer vi svoj auto već polirate voskom koji daje sjaj laku, ali sada govorimo o stavljanju voska radi zaštite. 

Dobar će vosak zaštiti lak od:

  • soli
  • kamenčića 
  • i mnogih drugih nezgodnih zimskih faktora

Stoga je potrebno nanijeti vosak i to ako je moguće koristite neki kvalitetniji vosak jer će zaštita biti bolja, a samim time ćete uštedjeti na potencijalnim popravcima oštećenjima.

Tijekom zime farovi su skloni skupljanju inja što smanjuje vidljivost. Ako nanesete vosak inje se neće skupljati, a vi ćete imati bolju vidljivost na cesti tijekom dugih mračnih zimskih noći.

Članci iz iste kategorije: