Važna komponenta za optimalan rad motora

Automobil predstavlja jedan veliki povezani sustav. Za ispravno funkcioniranje cijelog automobila, potrebno je da su ispravni svi njegovi dijelovi. Kao jedan od najbitnijih dijelova svakako se može izdvojiti motor automobila. On je pak sastavljen od puno manjih dijelova koji također moraju ispravno funkcionirati.

Motorna ulja
Motorna ulja za automobil imaju brojne zadaće koje su vrlo važne za optimalan rad motora

Tijekom rada automobila, dijelovi u motoru se gibaju te dolazi do trenja. Ovdje na scenu stupaju motorna ulja koja su važna za podmazivanje te kako zbog tog trenja ne bi došlo do habanja tih raznih dijelova motora.

Učinkovita pomoć za motor

Motorna ulja za automobil imaju brojne zadaće koje su vrlo važne za optimalan rad motora, ali i cijelog automobila. Ona tako:

  • Podmazuju – smanjuju trenje i trošenje dijelova
  • Hlade – odvode toplinu i tako sprječavaju pregrijavanje
  • Čiste – odnose talog i produkte izgaranja 
  • Štite – od korozije jer stvaraju zaštitni sloj
  • Prigušuju šumove i vibracije

Koriste ih svi automobili i možete ih pronaći u brojnim trgovinama s autoopremom, a u takvim trgovinama na jednom mjestu možete i pronaći proizvode iz drugih kategorija, kao što je primjerice autokozmetika.

Provjera razine motornog ulja u automobilu

Motorna ulja se u automobil sipaju u poseban spremnik koji se nalazi ispod poklopca motora. On je označen posebnim karakterističnim simbolom pa ne biste trebali imati problema s njegovim pronalaskom. Ako ipak imate problema, uvijek se možete obratiti nekom automehaničaru ili pitati u trgovini za pomoć.

Motorna ulja
Motorna ulja se u automobil sipaju u poseban spremnik koji se nalazi ispod poklopca motora.

U spremniku za motorno ulje se nalazi i šipka koja ima označenu minimalnu i maksimalnu razinu. Kada otvorite čep spremnika, prvo izvucite tu šipku i potpuno je obrišite. Vratite je natrag u spremnik i ponovo izvadite te pogledajte na njoj razinu ulja. Ona mora biti između minimalne i maksimalne vrijednosti.

Redovito mijenjajte potrošne dijelove u automobilu

Motorna ulja spadaju u potrošne dijelove automobila te ih je potrebno redovito mijenjati. Preporučuje se da motorna ulja mijenjate jednom godišnje ili nakon svakih 15 000 kilometara, ovisno o tome što će prije nastupiti. Isto tako, prilikom zamjene motornog ulja, preporučuje se zamijeniti i uljni filter. On stoji svega nekoliko desetaka kuna i bolje je i njega zamijeniti kada već mijenjate ulje. 

YouTube video

Slušajte proizvođača automobila

Kada se zaputite u trgovinu s autodijelovima i autoopremom po novo motorno ulje, vjerojatno ćete biti iznenađeni velikim asortimanom. Ako ne znate za koje se točno odlučiti, imate dvije mogućnosti:

  • Pitati prodavača za savjet
  • Potražiti savjet proizvođača automobila

Uvijek je najbolje rješenje koristiti motorno ulje koje preporučuje proizvođač vašeg automobila. Taj podatak  u većini slučajeva možete pronaći u knjižici koju ste dobili uz automobil, a ako ga tamo nema, pogledajte na internetu ili se obratite direktno proizvođaču te ga pitajte za savjet.

Većina proizvođača automobila će vam savjetovati neke poznatije tvrtke, kao što su Shell, Mobil, Castrol i slične jer su one prisutne na tržištu već dugi niz godina i njihovi proizvodi su prepoznati kao izrazito kvalitetni. Također, usput možete kupiti i neke proizvode iz kategorije autokozmetike kako biste još malo osvježili svog limenog ljubimca.

Multigradna motorna ulja

Većina današnjih automobila koristi tzv. multigradna motorna ulja. To su ulja s visokim indeksom viskoznosti te zapravo pokrivaju više razreda viskoznosti. Prednost im je u tome da su toliko tekuća da zimi bez problema mogu pomoći pri puštanju u rad hladnog motora. Ujedno, imaju odlična svojstva podmazivanja i pri visokim temperaturama. U praksi to znači da s ovom vrstom nećete imati problema niti ljeti niti zimi.

Upravo zbog toga se danas u većini novijih automobila koriste multigradna motorna ulja jer pružaju najvišu razinu zaštite motoru, bilo da je riječ o vožnji pri visokim ljetnim ili niskim zimskim temperaturama.

Autokozmetika
Autokozmetika je opći naziv za sve proizvode koji služe kao pomoć za čišćenje ili održavanje automobila.

Neka vaš automobil zablista uz autokozmetiku

Autokozmetika je opći naziv za sve proizvode koji služe kao pomoć za čišćenje ili održavanje automobila. Autokozmetički proizvodi mogu biti namijenjeni za:

  • Unutrašnji dio automobila
  • Vanjski dio automobila

Tako za unutrašnji dio automobila možete kupiti razne mirise koji će pomoći održati unutrašnjost svježom, ali i razne sprejeve kojima ćete jednostavno očistiti plastične površine ili ostale dijelove, poput sjedala. 

Autokozmetika za vanjski dio automobila također sadrži razne proizvode, a vrlo korišteni su auto šamponi koji će u kombinaciji s vodom pomoći da jednostavno očistite automobil. Imate li problema sa sitnim oštećenjima, možete potražiti i pastu za poliranje koja će vam pomoći ukloniti ih. Autokozmetika je danas vrlo popularna te se na tržište stalno izbacuju i neki novi zanimljivi proizvodi.

Čitajte i sljedeći članak: Šasija automobila je osnova na kojoj se gardi svako vozilo

Članci iz iste kategorije: