U nekoliko klikova smjestite web stranice na server

Web stranice, odnosno njihovo posjedovanje je danas postalo gotovo neophodno, pogotovo za tvrtke. Živimo u vremenu kada mlađe generacije sve više vremena provode na internetu i do svih informacija zapravo gotovo da dolaze samo putem interneta. Za njih ćete, ako nemate web stranice, biti gotovo nevidljivi, bez obzira koliko dobru možda uslugu ili proizvod imate.

Web stranice se mogu postaviti na internet korištenjem usluga neke od brojnih tvrtki, odnosno ugovorajući usluge hostinga. Iako postoje razne strane tvrtke putem kojih to možete ugovoriti, hrvatski web hosting je također odlična opcija.

Web stranice se mogu postaviti na internet korištenjem usluga neke od brojnih tvrtki, odnosno ugovorajući usluge hostinga.

Općenito o usluzi smještaja web stranica

Smještaj web stranica je upravo to, njihovo smještanje na neki server kako bi stalno bile dostupne na internetu, odnosno kako bi im mogli pristupiti korisnici bilo kada i s bilo kojeg mjesta. Mogu se ugovoriti putem brojnih domaćih i stranih tvrtki, ali hrvatski web hosting je sve popularniji kod korisnika u posljednje vrijeme. Postoje različite vrste koje možete ugovoriti, a kao najznačajnije se izdvajaju:

  • Dijeljeni
  • VPS
  • Zakup cijelog servera

Svaka od ovih vrsta ima svoje prednosti i mane i svatko treba odabrati onaj koji mu najviše odgovara i od kojeg će imati najviše koristi.

Dijeljeni web hosting

Odlučite li se za hrvatski hosting internetskih stranica koje vam nisu toliko važne, primjerice kada je riječ o onim osobnim i slično, onda će vam i dijeljeni hosting biti dovoljan. On je specifičan po tome što ćete dobiti svoje mjesto na nekom serveru čiji se prostor i svi resursi dijele na puno korisnika. To znači da može doći do problema sa serverom i njegovog usporavanja što će se direktno odraziti na vaše web stranice, a da vi niste krivi za to.

Također, kod ove vrste nemate gotovo nikakve mogućnosti prilagodbe tog svog dijela servera. Ipak, s obzirom da je ovo najjeftinija vrsta, mnogima će biti dovoljno za određene namjene. Treba li vam i dodatna zaštita, možete ugovoriti i neki internetski certifikat.

Odlučite li se za hrvatski hosting internetskih stranica koje vam nisu toliko važne, primjerice kada je riječ o onim osobnim i slično, onda će vam i dijeljeni hosting biti dovoljan.

Virtualni dio na serveru kao bolja opcija

Tražite li neku bolju opciju od gore navedene, hrvatski web hosting vam može ponuditi VPS rješenje. To je skraćenica od Virtual Private Server te vam na neki način nudi virtualno mjesto  na serveru. To znači da drugi korisnici u ovom slučaju neće imati nikakve veze s vama, odnosno njihovo korištenje servera neće utjecati na vas. Također, moći ćete do određene mjere prilagođavati taj svoj virtulni dio.

Zbog svega nabrojanog, VPS hosting internetskih stranica je vrlo popularan jer nudi odličnu vrijednost za novac. Ako je još server na kojem ćete dobiti svoje virtualno mjesto nalazi u Hrvatskoj, onda je to odlično za brzo otvaranje web stranica za korisnike iz Hrvatske.

Certifikat na internetu predstavlja dokaz i legitimnost nečega, a kada je u pitanju web stranica, onda on potvrđuje tko stoji iza stranice.

Neka vam cijeli server bude na raspolaganju

Ako ne želite pristati na kompromise i tražite samo ono najbolje rješenje, onda je to zakup cijelog servera. To znači da ste vi odgovorni za sve što se na serveru događa, ali morat ćete ga i dobro konfigurirati kako bi sve ispravno funkcioniralo. Ovakva vrsta hrvatskog web hostinga je najbolja za one koji se žele predstaviti domaćem tržištu jer ako je server u Hrvatskoj, to znači da će se web stranice najbrže otvarati korisnicima iz Hrvatske. S obzirom da je danas brzina novim korisnicima interneta iznimno bitno, takve karakteristike hostinga su itekako važne.

Naravno, s obzirom na sve te prednosti, zakup cijelog servera je najskuplja vrsta hrvatskog hostinga, no mnogima je ta cijena itekako opravdana s obzirom na ono što sve s time dobiju. Ako na taj server planirate postaviti web trgovinu, svakako uložite još novac i u SSL certifikate kako biste posjetiteljima osigurali veću sigurnost prilikom kupnje.

YouTube video

Važnost certifikata na internetu

Certifikat na internetu predstavlja dokaz i legitimnost nečega, a kada je u pitanju web stranica, onda on potvrđuje tko stoji iza stranice i daje posjetitelju nešto veći osjećaj sigurnosti i zaštite. SSL certifikati na web stranicama su najpoznatija vrsta i dolaze u više različitih oblika, odnosno u više stupnjeva zaštite. Što je stupanj zaštite veći, posjetitelji će imati više povjerenja u vašu web stranicu pa biste na tome svakako trebali poraditi.

Pri kupnji s neke web stranice, svakako provjerite ima li SSL certifikat, a to možete vidjeti tako da provjerite adresu u web pregledniku. Ako ima oznaku lokota i ako počinje s https, tada znači da je web stranica sigurna, odnosno da posjeduje neki internetski certifikat.

Članci iz iste kategorije: