Mnogi koriste hrvatsku nacionalnu domenu

Domene na internetu mogu se gledati kao adrese u običnom svijetu. Isto kao što se iza neke adrese nalazi neka kuća ili stan, tako se iza domene na internetu nalazi neka web stranica. A ona se sastoji od naziva i ekstenzije koji su odvojeni točkom. Ekstenzija ima raznih, a ponekad se prema njoj može prepoznati o kakvoj se stranici radi. Ako je ta ekstenzija .COM, .NET, .INFO i slične, onda je teško zaključiti kakvu stranicu očekivati.

Vidite li ekstenziju .HR, možete biti poprilično sigurni da se iza naziva krije neka hrvatska stranica. Domena HR je tako odlična za sve koji gravitiraju domaćem tržištu. 

Što su nacionalne domene

HR domena predstavlja hrvatsku nacionalnu domenu. Svaka država ima svoju i one se razlikuju po samoj ekstenziji koja predstavlja oznaku određene zemlje. Primjerice, .SI predstavlja Sloveniju, .RS Srbiju itd. Odlične su za sve oni koji svoje poslovanje žele usmjeriti na domaće tržište. Primjerice, imate li web trgovinu koju želite predstaviti potencijalnim kupcima u Hrvatskoj, svakako je bolje odlučiti se za domenu HR, nego za neku globalnu prema kojoj vas kupci neće odmah prepoznati. 

HR domena
HR domena predstavlja hrvatsku nacionalnu domenu.

Alternativni nazivi ovih internetskih adresa

Možda ste pregledavajući razne članke ili teme na forumima naišli i na izraz Carnet domene pa niste znali o čemu je zapravo riječ. No, to su također HR domene na internetu, samo ih neki i zovu tim drugim nazivom. A razlog za to je vrlo jednostavan. U svakoj zemlji postoji jedna organizacija koja je zadužena za upravljanje nacionalnim domenama. U Hrvatskoj je ta organizacija Carnet, odnosno Hrvatska akademska i istraživačka mreža.

A koja je Carnetova primarna zadaća? Oni provjeravaju da postoji uvijek jedna unikatna hrvatska nacionalna domena. To znači da jednom kada netko registrira određeni naziv za HR domenu, više nitko ne može registrirati takav isti naziv. 

Besplatna HR domena

Svatko ima pravo na registraciju jedne besplatne HR domene. No, naziv ne može biti baš proizvoljan, odnosno morate se držati određenih pravila kod registracije. A ta pravila uglavnom se tiču stvari koje morate uključiti u naziv, poput:

  • Imena
  • Prezimena
  • Dijela naziva tvrtke itd.

Ako se odlučite za registraciju, možete to napraviti putem specijaliziranog portala. No, mnogi se zbog navedenih ograničenja radije odlučuju za naplatnu varijantu.

Naplatna HR domena

Usporedimo li globalnu i naplatnu domenu HR, gotovo da i nema neke razlike, osim u samoj ekstenziji. Prilikom odabira naziva, ne postoje neka posebna pravila kojih se morate pridržavati. Isto tako, niste ograničeni samo na jednu, već možete registrirati neograničen broj hrvatskih nacionalnih domena. 

Registracija domene
Ako se odlučite za registraciju, možete to napraviti putem specijaliziranog portala.

Ako se odlučite za registraciju, morat ćete to napraviti putem neke od informatičkih tvrtki koje nude te usluge. To su tvrtke kojima je Carnet dao tu mogućnost. One također nude i razne druge srodne usluge, pa možete putem njih ugovoriti i ostale usluge koje bi vam mogle zatrebati, kao što su razni sigurnosni certifikati za web stranice, hosting za njih i slično.

Sigurnosni certifikati

Imate li web trgovinu, vjerojatno ste svjesni opasnosti koje vladaju na internetu, a tiču se krađe osjetljivih podataka. Za korisnike vaše web trgovine važno je da se osjećaju sigurni prilikom kupnje, odnosno prilikom ostavljanja svojih osobnih podataka. Zato su vam potrebni sigurnosni certifikati na web stranicama. Oni služe za osiguravanje komunikacije između korisnika i servera na kojem se nalazi vaša web trgovina, odnosno sprječavaju zlonamjernog korisnika da se domogne osjetljivih podataka.

YouTube video

Iako postoje razne vrste, kao najbolja opcija su se pokazali SSL certifikati za web stranice koje možete ugovoriti putem gore navedenih informatičkih tvrtki.

SSL certifikati jamče višu razinu sigurnosti

SSL certifikati na web stranicama lako su prepoznatljivi. Kada otvorite web stranicu u svom pregledniku trebali biste vidjeti sljedeće dvije stvari:

  • Pokraj naziva domene, tj. adrese web stranice, trebali biste vidjeti oznaku lokota
  • Adresa započinje s oznakom protokola https; stranice koje nemaju SSL certifikat koriste protokol http
SSL certifikati
SSL certifikati na web stranicama lako su prepoznatljivi.

Postoje razne vrste SSL certifikata koje se mogu nalaziti na stranici, od onih jednostavnijih do onih naprednijih koji mogu jamčiti visok stupanj sigurnosti. No, bez obzira koji se nalazi na nekoj web stranici, čak i posjedovanje najosnovnijeg pruža određenu dozu sigurnosti. 

Ako ste pronašli neku web trgovinu koja ima zanimljive proizvode po pristupačnim cijenama, a niste sigurni u njezinu vjerodostojnost, tj. sumnjate u neki oblik prijevare, svakako provjerite posjeduje li SSL certifikat. Ako ga ne posjeduje, možda ju je sigurnije izbjeći.

Članci iz iste kategorije: