Provjera domene putem raznih stranica

Prilikom registracije domena, prvi korak je provjera domene. Ključni dio je da je kad se radi provjera domene ta domena slobodna, inače je ne možete registrirati. Budući da za većinu domena ne postoje neka posebna pravila kada je riječ o registraciji, one se registriraju po principu prednosti. Odnosno, onaj tko prvi poželi registrirati neku slobodnu domenu ima prednost te može to učiniti. Upravo zbog toga su brojne domene zvučnog naziva već odavno registrirane pa planirate li registraciju neke takve domene, možda nećete imati sreće.

Provjera domene putem neovisnih tvrtki

Provjera domena može se obaviti putem brojnih neovisnih tvrtki i stranica dostupnih na Internetu. Primjerice, posjetite li stranicu www.whois.net, moći ćete vrlo brzo saznati je li neka domena slobodna ili ne. Osim toga, moći ćete saznati i brojne druge informacije koje je vlasnik određene domene postavio kao vidljive.

Provjera domene

Tako ćete moći saznati tko stoji iza te domene, kada i gdje je domena registrirana te do kada. U slučaju da imate potrebe za registracijom baš neke posebne domene koja se ne koristi, ali je registrirana, možete ovdje pronaći informacije za konktakt te pokušati dogovoriti preprodaju domene.

Provjera domene putem tvrtki za registraciju domena

Kada ste se odlučili za registraciju neke domene, moći ćete ju registrirati putem neke tvrtke. Postoje brojne domaće, ali i strane tvrtke koje vam nude tu uslugu. Krajnji rezultat će zapravo na kraju biti isti, tako da je na vama da se odlučite putem koga ćete izvršiti tu registraciju. No, bez obzira za koga se odlučili, prvi korak će svakako biti provjera domene.

YouTube video
Video: Što je domena

Rezultat provjere domene putem tvrtki za registraciju domena i neke neovisne tvrtke ili stranice će uvijek biti isti. A razlog za to je vrlo jednostavan. Tvrtka koja je zadužena za sve domene na Internetu je ICANN te se putem njihove baze vrši pretraga za svim domenama. Da nije tako, moglo bi se dogoditi da dođe do registracije iste domene više puta. Na ovaj način to nije moguće i bilo koja stranica će vam odmah izbaciti je li domena slobodna ili nije.

Kada provjera domene bude pozitivna i naiđete na slobodnu domenu, vrlo lako ju možete registrirati prateći daljnje korake. Ukoliko pak domena nije slobodna, sustav će vam dati neke alternativne prijedloge koje možete prihvatiti ili pokrenuti novu pretragu.

Članci iz iste kategorije: