Hrvatsku nacionalnu domenu mnogi nazivaju carnet domenom

Svaka država ima određenu instituciju kojoj je na upravljanje dana nacionalna domene te države. Kada je riječ o Hrvatskoj, glavnu riječ za hrvatsku nacionalnu domenu ima Carnet, odnosno Hrvatska istraživačka i akademska mreža. Hrvatska nacionalna domena ima ekstenziju hr, no upravo zbog činjenice da je u nadležnosti Carneta, mnogi je poistovjećuju s tom organizacijom i nazivaju je carnet domena. Najčešći oblici carnet domena su oni naplatni jer pružaju puno više slobode prilikom odabira samog naziva.

Odabir naziva carnet domene

Naplatna carnet domena može imati gotovo proizvoljan naziv. Niste ograničeni nekim posebnim pravilima, ali bilo bi dobro razmisliti prije nego odaberete ime vaše carnet domene. Carnet domena može biti odličan način da poboljšate svoje poslovne rezultate, odnosno da dođete do još većeg broja novih kupaca. No, može imati i suprotan efekt ukoliko izaberete loš naziv. Prilikom odabira naziva carnet domene, svakako bi se trebali voditi nekim nepisanim pravilima. Primjerice, preporučljivo je da je naziv carnet domene što kraći i da je što pamtljiviji. Npr. ako netko vidi reklamu na kojoj je prikazana vaša carnet domena i ona zvuči www.ovojedugackinazivmojetvrke.hr  i www.mojatvrtka.hr, prvi primjer ga vjerojatno neće zainteresirati jer je teško pamtljiv i neće imati volje to upisivati u svoj preglednik. Drugi primjer će lako zapamtiti i vjerojatnije će potaknuti zanimanje da provjeri o čemu se radi.

YouTube video

Registracije carnet domene

Carnet domena se može vrlo brzo i jednostavno registrirati putem nekog registra. Najprije je treba provjera domene. Radi se o tvrtkama koji su Carnetovi ovlašteni partneri i one u njegovo ime vrše usluge registracije carnet domena. U Hrvatskoj je 20 takvih tvrtki i putem njih možete izvršiti registraciju. Registraciju putem većine tih registara moguće je obaviti putem Interneta. Prije procesa registracije, bit ćete zamoljeni da provjerite je li vaša željena carnet domena slobodna. Ako je, nastavit će se proces registracije. Ako nije, morat ćete izabrati neki drugi naziv. Naime, registracijom carnet domene postajete njen vlasnik dok vam registracija ne istekne. Ukoliko je netko prije vas registrirao željenu carnet domenu, jedino što vam preostaje, želite li baš tu domenu, je pokušaj dogovora s vlasnikom te carnet domene oko otkupa ili čekanje da tom korisniku istekne registracija. No, možda je najjednostavnija opcija odabir nekog novog, slobodnog naziva.

Članci iz iste kategorije: