Popularne turističke destinacije Crne Gore

crna-gora-1Svaka država na svoj način, pa tako i Crna Gora, ima svoje posebno interesantne destinacije koje privlače turiste. Kako svaki turist ima svoj ukus, Crna Gora je omogućila da se svaki posjetitelj osjeća ugodno i kao doma. Prema tome, u ovoj prekrasnoj državi koja ima izlaz na Jadran, postoji nekoliko destinacija koje bi bilo poželjno posjetiti ako ste željni prirodnih ljepota, prije svega.

 

Bogata historija Crne Gore je učinila Crnogorce jako ponosnim narodom. Jedan od njihovih najznačajnijih vladara je bio Petar Drugi Petrović Njegoš koji osim što je bio vladar, bio je i filozof i pisac koji je uveo značajne reforme u ovu državu. Ponosni na njega, Crnogorci su mu izgradili mauzolej na planini Lovćen. Planina Lovćen je ujedno i nacionalni park i najviša planina ove države. Do mauzoleja je potrebno preći 461 stepenik, a ono što dočeka posjetitelje na vrhu su dvije figure Crnogorki i 28 tona težak, isklesan u granitu, Njegoš na postolju, sa knjigom na koljenima.

Najvažnije mjesto hodočašća u Crnoj Gori je manastir Ostrog. Svjetski poznato mjesto hrišćanske vjere godišnje posjeti više tisuća turista svih vjera i nacionalnosti. Manastir je posvećen Svetom Vasiliju Ostroškom, a sastoji se iz dva dijela. Ono što čini ovaj manastir interesantnim je to da se on nalazi uklesan u stijeni iznad ravnice Bjelopavlić. Mnogi posjetelji ostanu ugodno zatečeni izgledom manastira, i pogledom koji se pruža dok stojite ispred njega.

Skadarsko jezero predstavlja najveće jezero na Balkanskom poluotoku. Utočište za mnoge ptice, ovo jezero jednim dijelom pripada Crnoj Gori, a jednim Albaniji. Dubina jezera je od 6m do čak 60m, jer se dno nalazi ispod razine mora. Tokom ljeta površina jezera iznosi oko 370km2, dok je preko zime 540km2. Uz plažu se nalaze mnogobrojni restorani i uređene plaže.

Najduža rijeka u Crnoj Gori je Tara, 144km. Tara je usjekla jedan od najvećih kanjona u svijetu, dužine 78km, dok su strme strane kanjona visoke preko 1300m. Za ljubitelje prirode ovo je savršeno mjesto, jer pored pitke vode iz rijeke Tare, omiljeno je mjesto planinara, biciklista i ljubitelja raftinga. Tara stvara vodopade koji su nevjerojatne ljepote. Godišnje se više puta organizuje avanturističko splavarenje ovom smaragdnom rijekom.

Crnu Goru pored ovih zanimljivih lokacija krasi i još nekoliko nacionalnih parkova, gradova koji su od historijskog značaja, predivne plaže i čisto more. Ne zaboravite posjetiti i Boku Kotorsku, takozvanu nevjestu Jadrana.

 

Članci iz iste kategorije: