Kvalitetni amortizeri ključ su za ugodnu vožnju

Za udobnost i ugodnu vožnju jedan od najbitnijih dijelova automobila su amortizeri. Njihova zadaća je da umanjuju utjecaj neravnina i rupa na cesti prilikom vožnje, te da gume u svakom trenutku budu u doticaju s tlom. Kada na automobilu ne bi postojali amortizeri, vožnja bi bila veoma neugodna, a penjanje na trotoar ili prelaz s ravne ceste na uzbrdice ne bi bio moguć. Koja je svrha amortizera, kako oni funkcioniraju, te kako prepoznati kvar, donosimo kroz ovaj detaljan tekst.

Što su amortizeri?

Amortizeri su dio koji spaja felgu i gumu s ostatkom karoserije. Postoje još neki nazivi koje možete čuti u žargonu, a to su prigušivači ili ublaživači vozila. Osim na automobilima, amortizeri se nalaze na raznim prijevoznim sredstvima poput bicikala ili motora.

Amortizeri su opruge, koje su posebno prilagođene da bi vozilo bilo stabilno i u konstantnom doticaju s tlom
Prednji amortizer za Audi

Amortizeri su opruge, koje su posebno prilagođene da bi vozilo bilo stabilno i u konstantnom doticaju s tlom. Prilikom vožnje po neravninama ili prelaska preko ležećih policajaca, opruge igraju veliku ulogu. Ovisno o modelu automobila, postoje kvalitetniji i nešto slabiji, a kvalitetni amortizeri mogu se prepoznati prilikom vožnje. Ako ne osjećate neravnine na cesti prilikom vožnje, to znači da su amortizeri dobri.

Kako amortizer funkcionira?

Već smo objasnili da je amortizer opruga, te da služi za umanjivanje udarca. On funkcionira na način da se stišće ili otpušta, ovisno o podlozi na kojoj vozite. Prilikom penjanja na trotoar sa stražnjom desnom gumom, njen amortizer se stišće, dok se amortizeri na drugim gumama otpuštaju.

YouTube video
Kako rasklopiti amortizer

Na taj način se sve gume zadržavaju na tlu i omogućuje se ugodno penjanje i parkiranje vozila. Jeftini amortizeri se veoma lako mogu prepoznati prema udarcima i neugodnosti za vrijeme vožnje, a neke od simptoma loših amortizera koje je potrebno zamijeniti saznajte u nastavku.

Oštećeni amortizeri

Svaki automobil (BMW, Audi, Citroen, …)se razlikuje i ovisno o njegovoj kvaliteti i modelu, ovisi koliko su amortizeri dobri. Vi najbolje poznajete svoj automobil i kako njegovi dijelovi funkcioniraju kada su ispravni.

Kvalitetni amortizeri mogu se prepoznati prilikom vožnje
Zadnji amortizer za Renault Laguna

Najlakše je prepoznati kvar u automobilu, kada primijetite da se nešto promijenilo. Čudni zvukovi ili lošiji ugođaj vožnje glavni su simptomi oštećenih amortizera, koje je potrebno zamijeniti. 

Kvar amortizera možete prepoznati pomoću nekih od sljedećih simptoma:

  • Prilikom vožnje automobil se trese i volan se lagano okreće
  • Automobil poskakuje prilikom prolaska preko rupa ili neravnina, te gume gube doticaj s tlom
  • Prilikom naglog kočenja, prednji dio automobila propada ka tlu
  • U slučaju jakog vjetra automobil se ljulja i vjetar ga zanosi u nekom smjeru

Polovni amortizeri

U slučaju da ste se prepoznali u nekom od gore navedenih simptoma, te osjetite da vožnja automobilom nije ugodna kao što je bila prije, to je znak da morate zamijeniti amortizere. Polovni amortizeri možda izgledaju primamljivo, no ta investicija može biti veoma loša. Kod polovnih auto dijelova, vi ne znate koliko su oni korišteni, te jesu li oštećeni. Zbog toga su novi amortizeri najbolja opcija za zamjenu. Prilikom kupnje novih dijelova bit ćete sigurni da će oni trajati određeni period, dok polovni dio može biti već dotrajao i nakon svega nekoliko tisuća kilometara biti u kvaru. 

Ovjes automobila je također bitan

Još jedan veoma bitan dio automobila, koji će vam osigurati sigurnu i ugodnu vožnju, je ovjes.

Ovjes se sastoji od nekoliko glavnih dijelova, a to su:

  • Ramena
  • Kugle
  • Krajnici
  • Seleni
  • Vilice
  • Spone

Svi ovi dijelovi moraju biti ispravni, kako bi ovjes kao cjelina funkcionirao. Zadaća ovjesa je upravljanje automobilom i vožnja u smjeru koji određujete volanom. Osim toga, ovjes ima ulogu i u udobnosti vožnje. Što je on noviji i kvalitetniji, to će vibracije biti manje. U slučaju da primijetite probleme s automobilom, poput otežanog kretanja ili povećanja vibracija tijekom vožnje, to ne mora značiti da je ovjes neispravan. Možda je potrebno njegovo centriranje, tj. podešavanje geometrije. Ovjes automobila trebao bi se kontrolirati barem jednom godišnje, a ako osjetite da automobil ne drži pravac ili da se gume na krajevima troše više, to može značiti da vam je potreban novi ovjes automobila

Kvalitetan ovjes za auto možete naručiti online, u trgovini Silux. Kao jedan od pionira online trgovine auto dijelovima, Silux propisuje neke najpoznatije i najkvalitetnije proizvođače. Ako tražite kvalitetan i jeftin ovjes, tada posjetite njihovu web trgovinu. Širok asortiman proizvoda možete jednostavno pretražiti putem modela vašeg automobila, a sve dijelove koji su vam potrebni naručite u nekoliko klikova mišem.

Članci iz iste kategorije: