Najbolji izbor za poslovanje na domaćem tržištu

Svi oni koji imaju neki oblik poslovanja, bilo putem neke tvrtke, obrta ili nekog drugog oblika, svakako bi se trebali predstaviti i na internetu. On je danas postao gotovo nezaobilazan medij kada je u pitanju reklamiranje jer novije generacije više gotovo ne koriste ostale kanale u potrazi za informacijama.

Postoje brojni načini kako se možete oglašavati, no vrlo je važno imati vlastite web stranice. Možete ih izraditi sami ili ih možete dati nekome tko se time bavi da to odradi za vas. Nakon toga bit će vam potrebne još neke usluge, kao što je web hosting i registracija domene.

Pronađite kvalitetnu domenu na početku

I prije nego započnete svoje predstavljanje na internetu putem izrade web stranica, dobro je prvo pronaći zanimljivi naziv domene. Ako ste se odlučili poslovati samo na hrvatskom tržištu, onda je najbolje da se registririra domena hr. Zapravo je riječ o ekstenziji, odnosno dijelu domene koji slijedi nakon samog naziva i koji je od naziva odvojen točkom. U ovom slučaju je to hr ekstenzija i svatko tko je vidi može odmah pretpostaviti da je riječ o nekoj hrvatskoj web stranici.

To je odlično kada je riječ o oglašavanju jer će Google takve stranice u određenim slučajevima bolje rangirati u odnosu na one s primjerice com ekstenzijom, u slučaju pretraživanja korisnika iz Hrvatske.

Općenito o hrvatskoj nacionalnoj domeni

Domena hr se još naziva i hrvatska nacionalna domena i ona je općenito karakteristična za svaku državu. Razlika je samo u toj ekstenziji koja predstavlja kraticu određene države. Isto tako, u svakoj državi postoji određena organizacija koja je zadužena na nju, primjerice koja donosi određena pravila o registraciji i slično. U Hrvatskoj je za to zadužena organizacija Carnet. Oni su propisali mogućnost registracije dviju vrsta hr domena: 

  • Besplatnih
  • Naplatnih 

Isto tako, propisali su određena pravila koja moraju biti zadovoljena prije registracije.

Besplatna varijanta domene

Ako ste već riješili web hosting za svoje web stranice i želite ih što prije postaviti na internet, možete se odlučiti za besplatnu domenu hr. Ona je dostupna samo jedna po jednom korisniku pa pažljivo izaberite naziv. Imate pravo na jednu takvu domenu:

  • Ako imate tvrtku, udrugu ili neku drugu vrstu organizacije
  • Ako imate obrt
  • Ako obavljate neku samostalnu djelatnost

Isto tako, bilo što od navedenog mora biti registrirano u Hrvatskoj. Ako zadovoljavate te uvjete, svoju besplatnu hr domenu možete registrirati putem portala na web stranici: https://domene.hr 

Naplatna varijanta domene

Naplatna domena hr se zapravo gotovo po ničemu ne razlikuje od bilo koje druge globalne domene. Možete je registrirati putem bilo koje tvrtke koja nudi tu vrstu usluge, a najčešće su to informatičke tvrtke koje nude i slične usluge, kao što su web hosting, SSL certifikati i dr.

Nema nekih posebnih ograničenja vezanih uz sami naziv pa možete biti vrlo kreativni.

Pravila pri registraciji domena

Ako ste se ipak odlučili za besplatnu hr domenu, osim gore spomenutih detalja vezanih uz to tko je može registrirati, morat ćete i zadovoljiti određena pravila koja se tiču odabira naziva. Naime, on nije potpuno proizvoljan kao u slučaju naplatne varijante, već je ovdje točno naznačeno što mora sadržavati. Tako se u samom nazivu mora nalaziti i registrirano ime vaše tvrtke, obrta ili fizičke osobe. Naravno, možete se koristiti skraćenicama i po želji dodavati još neke dodatne riječi, primjerice opis djelatnosti. 

Pri registraciji naziva možete koristiti i hrvatske dijakritičke znakove, no bolje ih je izbjegavati jer neki stariji web preglednici to ne podržavaju pa korisnici koji ih imaju neće moći otvoriti vaše web stranice.

Ne zaboravite uslugu web hostinga

Kada ste riješili sve oko domena i izradili web stranice, morate još ugovoriti web hosting. To je usluga smještaja web stranica na neki određeni server. Hosting web stranica dostupan je u više različitih varijanti pa svakako provjerite što vam se sve nudi i što vam najviše odgovara. Možete odabrati dijeljeni web hosting kao najjeftiniju varijantu ili primjerice VPS web hosting kao jednu od optimalnih varijanti koja nudi jako puno mogućnosti po nekoj srednjoj cijeni.

Za one koji žele dobiti najviše od web hostinga, odnosno za one koji traže najbolje moguće rješenje, moguć je zakup cijelog servera te u tom slučaju s njime možete raditi što želite, konfigurirati ga i koristiti kako god vama odgovara. Uz sve to, hosting internetskih stranica dolazi i u više različitih paketa s raznim uključenim uslugama pa se svakako isplati provjeriti ponude više informatičkih tvrtki kako biste pronašli najbolju opciju.

Članci iz iste kategorije: