Blagovaonice pomažu u stvaranju zdravih navika

Brz način života, manjak prostora u kući ili stanu ili jednostavno veća udobnost hranjenja na kauču pretvorili su blagovaonice u prostore koji su se neko vrijeme sve rjeđe i rjeđe mogli pronaći u domu. Ipak, blagovaonica obično jelo može pretvoriti u objed i savršen je prostor za mentalni odmak od problema i žurbe svakog dana, pa barem na nekoliko sekundi. Prostor doma koji je posvećen konzumiranju hrane također može pomoći u stvaranju zdravijih prehrambenih navika, a uz to blagovaonica je odličan prostor za druženje s prijateljima ili obitelji uz kakvu ukusnu hranu i čašicu vina.

Pomoć u ostvarenju zdravijeg života

Loše prehrambene navike stvarnost su za mnoge od nas – jedan od uvjeta koji utječe na naše navike jedenja je i prostor u kojem konzumiramo hranu. Navike jedenja za radnim stolom, u krevetu ili kauču mogu uzrokovati jedenje više ili nezdravije hrane. Blagovaonica je stoga svakako zdravija opcija, jer smo u njoj koncentrirani samo na hranu. Istraživanja su pokazala da je hrana pripremljena za obrok u blagovaonici u prosjeku zdravija te da je u nju uloženo više vremena.

Blagovaonica

S druge strane, velika prednost je što nas blagovaonica tjera da se koncentriramo na svoju hranu, umjesto na rad, TV program ili bilo što drugo. Osim što ćemo, ako smo koncentrirani na hranu, pojesti manje, blagovaonica nam pruža i fizički odmak od onoga što trenutno radimo, što pomaže da se i mentalno lakše opustimo i pruža našem umu mogućnost da se opusti.

Od jednostavnih do grandioznih blagovaonica

U pravilu, idealno bi za blagovaonicu bilo imati zasebnu prostoriju s dovoljno prostora za prolazak i kada su stolice izvučene. Većina nas ipak nema tu mogućnost, a s porastom popularnosti otvorenog koncepta prostora većina se odlučuje na djelomično ili potpuno spajanje dnevnog boravka, kuhinje i blagovaonice.

https://www.youtube.com/watch?v=WVM-bMTdgfw

Blagovaonicu je onda pametno situirati pored kuhinje, a ako ste u škripcu s prostorom i u kuhinju, kako bi se olakšalo postavljanje stola. Osvjetljenje treba biti što bolje i pod svaku cijenu se u njoj treba izbjeći nešto što bi moglo odvući pažnju za vrijeme jela. Bilo da se radi o poziciji TV-a ili o osobnom pravilu da se za vrijeme jela u nju ne unose laptopi, tableti, mobilni telefoni, knjige, novine i slični predmeti. Tako će i vaša blagovaonica postati mjesto za potpuni užitak u hrani.

Članci iz iste kategorije: