Kvalitetna hrana za pse za vašeg kućnog ljubimca

Uz brigu o kućnim ljubimcima i redovite odlaske kod veterinara još jedna vrlo važna stvar za svakog kućnog ljubimca je i hrana. Kada govorimo o vlasnicima pasa, hrana za pse predstavlja jedan od najvažnijih elemenata koji uvjetuju dobar rast i razvoj te dobro zdravlje vašeg psa.

Danas na tržištu postoji velik broj različitih proizvođača hrane za pse samim time vlasnici pasa često budu zbunjeni i ne znaju što odabrati jer su i cijene različite. Kako ne biste pogriješili i kupili onu koju prvu vidite, važno je prije kupnje znati koji su to parametri koji je čine dobrom i kvalitetnom hranom, a mi ćemo vam u tome pomoći u nastavku teksta.

Pažljivo birajte hranu za pse

Kao što je prethodno rečeno, danas na tržištu postoji velik broj različitih proizvođača, zbog čega su vlasnici vrlo često zbunjeni i ne znaju što je to na što trebaju paziti kada se kupuje hrana za pse. Kao neke od glavnih parametara koji pomažu u odabiru stručnjaci navode:

  • Sastojke (prisustvo konzervansa, postotak određene namirnice)
  • Kvalitetu (usko povezana s načinima na koji se hrana proizvodi)
  • Pasminu, dob i zdravstveno stanje vašeg psa
  • Postojanje potrebnih certifikata kvalitete 

Tek kada u obzir uzmete sve navedene parametre, moći ćete odabrati pravu hranu za pse koja će biti idealna za vašeg kućnog ljubimca.

Pripazite na konzervanse u hrani

Kada je riječ o hrani za pse, tada je vrlo važno pogledati sastojke koje sadrži i još važnije je pogledati u kojim postocima dolazi određeni sastojak. Osim samih sastojaka, vrlo je važno voditi računa o tome da o njoj nisu prisutni konzervansi. Oni, baš kao i kod ljudske hrane, mogu uvelike doprinijeti razvoju različitih bolesti kao i usporavati pravilan i zdrav rast i razvoj vašeg psa te dovesti do neželjenog razvoja neželjenih bolesti ili zdravstvenih stanja, kao što su proljev kod pasa, alergija, kod pasa i slično. 

Važno je pogledati sastojke koje sadrži hrana za pse
Vrlo je važno pogledati sastojke koje sadrži hrana za pse i još važnije je pogledati u kojim postocima dolazi određeni sastojak.

Popis prisutnih konzervansa je vrlo često napisan jako sitnim slovima pa je dobro da prilikom kupnje pseće hrane obratite pažnju na ta sitna slova kako ne biste naštetili svome psu.

Čitajte deklaracije o sastojcima pseće hrane

Osim konzervansa koji mogu biti prisutni, u psećoj hrani zapravo treba u najvećoj mjeri biti zastupljena određena namirnica koja je navedena i na samom pakiranju. S obzirom na pojavu sve većeg broja proizvođača, vrlo često možemo na tržištu pronaći vrlo jeftinu hranu za pse, a tome je tako zapravo zbog toga što se osnovna namirnica nalazi u hrani u vrlo malom postotku zbog čega trošak proizvodnje nije visok samim tim ni cijena po kojoj se hrana za pse prodaje nije visoka. 

Kvalitetna hrana za pse
Na tržištu možete pronaći kvalitetnu hranu za pse, a prepoznat ćete je po tome što je određena namirnica zastupljena u postotku od 95 %.

Stručnjaci napominju kako prilikom kupnje nipošto ne biste trebali štedjeti, već uložiti novac u kvalitetnu hranu za pse, a prepoznat ćete je po tome što je određena namirnica zastupljena u postotku od 95 %. 

Različite vrste za različite pse

Iako svi oni koji nemaju psa, a misle da je hrana za pse samo jedna i da pas tijekom svog života uvijek jede istu hranu, tome ipak nije tako. Naime, ona se, kao što je ranije napomenuto, kupuje s obzirom na karakteristike vašeg psa. 

proljev kod pasa
Trgovina za male životinje nudi sve za vaše ljubimce i hrana za pse nije samo jedna. U slučaju promjena zdravstvenog stanja psa, kao što je primjerice proljev kod pasa i slično, pas će morati dobiti drugu hranu.

Tako hrana za štence neće biti ista kao hrana za odraslog psa, niti će, primjerice, odrasli pas tijekom cijelog svog odraslog života jesti istu hranu. Naime, u slučaju promjena zdravstvenog stanja psa, kao što je primjerice proljev kod pasa i slično, pas će morati dobiti drugu hranu. 

Proljev kod pasa kao česta pojava

Zdravstveno stanje psa može se vrlo lako promijeniti i tome treba pristupati sistematično i oprezno, pa kod težih stanja koja se ne povlače ni nakon nekoliko dana, kao što je primjerice proljev kod pasa, svakako treba posjetiti veterinara. Proljev kod pasa vrlo je česta pojava, ali iako je neugodna, vrlo često nije opasno za psa, a razlozi zbog kojih može doći do proljeva kod pasa su:

  • Promjena klime
  • Reakcija na novu hranu
  • Alergija na hranu 
YouTube video
Kako zaustaviti proljev kod pasa?

Kod proljeva kod pasa vrlo je važno kontinuirano pratiti stanje psa i ukoliko dođe do značajnijih pogoršanja treba svakako posjetiti veterinara i potruditi se da psu što prije bude lakše, odnosno davati mu primjerenu prehranu, lijekove, vodu i drugo što mu može olakšati.

Budete li pratili ove savjete, čak i u slučaju pojave ove neželjene pojave kod vašeg psa, olakšat ćete mu i puno brže će se oporaviti.

Članci iz iste kategorije: