Dodatno osvjetljenje uz stolne lampe

Iako se prilikom opremanja doma rasvjetnim tijelima najviše pozornosti pridaje središnjim rasvjetnim tijelima, nerijetko kod mnogih postoji potreba i za kupnjom dodatnih rasvjetnih svjetala, primjerice stolnih lampi. Naime, one su vrsta lampi koje služe za pružanje dodatnog osvjetljenja svima koji obavljaju neki posao za radnim stolom ili pak vole čitati prije spavanja. U tom slučaju je smještaju na noćni ormarić pored kreveta. 

Iako na prvi pogled izbor može djelovati vrlo jednostavno tome ipak nije tako, a čemu obratiti pozornost prilikom odabira i kupnje, donosimo u nastavku.

Različiti modeli stolnih lampi za različite potrebe

Kako biste izabrali nedvojbeno najbolje stolne lampe za sebe i svoje potrebe, važno je prilikom kupnje razmisliti prvenstveno o svrsi za koju će se koristiti, a potom i o prostoru u koji ćete ih smjestiti. Naime, iako predstavljaju tek pomoćno svjetlo, one mogu biti prilično velike zbog čega ih nećete moći smjestiti u svaki prostor. Tako će vlasnici manjih prostora, primjerice male spavaće sobe svakako imati potrebu za nešto manji modelom koji će koristiti za čitanje, dok će oni koji imaju prostranu radnu sobu ili veći radni prostor u sklopu neke druge prostorije u kući moći birati nešto veće modele. 

YouTube video
Iako na prvi pogled izbor lampi može djelovati vrlo jednostavno tome ipak nije tako

U skladu s takvim potrebama korisnika proizvođači su kreirali dvije varijante koje mogu zadovoljiti sve kriterije korisnika pa tako razlikujemo:

  • Samostojeće stolne lampe
  • Stolne lampe na kopču

Kupnjom one vrste koja najviše odgovara vašem prostoru ujedno ćete dobiti i savršenu rasvjetu, ali i uštedjeti svoj prostor.

Prilagodljivo osvjetljenje

Osim što stolne lampe možete birati s obzirom na to kolikim prostorom raspolažete, možete ih birati i s obzirom na to kakvo napajanje koriste, odnosno koje žarulje su njihov sastavni dio. Ukoliko vam treba nešto manje osvjetljenja te isto koristite tek povremeno, one s baterijskim napajanjem bit će odličan izbor za vas. Ukoliko vam je pak potrebno nešto jače osvjetljenje za vas su stolne lampe s električnim napajanjem, odnosno one koje se uključuju u utičnicu. 

Modeli s električnim napajanjem tako mogu imati LED žarulje, klasične žarulje sa žarnom niti i slično, dok one baterijske imaju nešto drugačije žarulje. Svi oni koji lijepo vrijeme vole provoditi na otvorenom kao što su terase, balkoni ili dvorišta, a u istima nemaju pristup električnoj energiji, odnosno utičnicama, mogu birati stolne lampe koje rade uz pomoć solarnih panela. Oni se tijekom dana pune i navečer emitiraju svjetlost. Ovisno o količini svjetlosti u panelima ovi modeli će svijetliti jače ili slabije.

najbolje stolne lampe
Kako biste izabrali nedvojbeno najbolje stolne lampe za sebe i svoje potrebe, važno je prilikom kupnje razmisliti prvenstveno o svrsi za koju će se koristiti.

Stilsko prilagođavanje prostoru

S obzirom na to da je u posljednje vrijeme rasvjeta postala vrlo važan element prilikom opremanja doma, asortiman rasvjetnih tijela se uvelike povećao pa su se tako i stolne lampe počele proizvoditi u različitim modelima kako bi se prilagodile određenom stilu uređenja. U tom smislu one mogu biti u industrijskom stilu, boho stilu, elegantnom stilu, vintage stilu, skandinavskom stilu koji podrazumijeva jednostavne oblike, boje i prirodne materijale, u rustikalnom stilu i slično. 

Osim što stolne lampe mogu svojim izgledom i oblikom pratiti dominantan stil uređenja, one isto tako mogu pripadati nekom posve drugačijem stilu i predstavljati odmak od dominantnog stila začinjavajući tako prostor i čineći ga dinamičnijim.

Najbolji izbor rasvjete za velike prostore

Neovisno o tome koji stil uređenja prevladava u vašem domu, jedno je sigurno – ravjetna tijela moraju davati najbolju svjetlost. U tom slučaju kao najbolji izbor su se pokazale LED stolne lampe. One svojom jedinstvenom tehnologijom i vrlo snažnim žaruljama korisnicima daju odlično svjetlo i pomažu im u obavljanju svih aktivnosti, od rada za računalom ili dokumentacijom pa sve do čitanja knjige prije spavanja. 

Iako su nešto skuplji izbor, ulaganje u ovu vrstu rasvjete se višestruko isplati jer je dugovječnija te troši puno manje električne energije od klasičnih vrsta.

popularne stolne lampe
Najboljim izborom i dugoročnim ulaganjem pokazale su se LED žarulje.

Od tradicije do novih tehnologija žarulja

Prilikom kupnje bilo kojeg rasvjetnog tijela, vrlo je važno odlučiti se za to kakve žarulje će biti inkorporirane u to osvjetljenje. U posljednjih 20ak godina došlo je do velikih promjena u svijetu žarulja pa se tako danas može birati između:

  • Fluorescentnih žarulja
  • Žarulja sa žarnom niti
  • Štednih žarulja
  • LED žarulja

Onim redom kako su nabrojane, žarulje su bile popularne kroz povijest, a kao najpopularnije mogu se izdvojiti tzv. štedne žarulje. Za njih se s vremenom pokazalo da ipak ne štede značajno električnu energiju, a pritom im je osvjetljenje koje pružaju prilično slabo te su prilikom lomljenja vrlo opasne za ljude i okoliš. 

Najboljim izborom i dugoročnim ulaganjem pokazale su se LED žarulje koje su vrlo dugotrajne, štede energiju te daju najbolje osvjetljenje.

Članci iz iste kategorije: