Brzo i jednostavno registrirajte željenu domenu

Kada na internet želite postaviti web stranice, prvi korak je da ih izradite. To možete napraviti sami ili možete dati nekoj tvrtki da to napravi za vas. Nakon toga je još potrebno da napravite registraciju domene kako biste svoje web stranice mogli povezati s nekom domenom. To će omogućiti potencijalnim posjetiteljima da upišu adresu vaše web stranice i dođu do nje.

I na kraju, bit će potrebno da su vam web stranice smještene na nekom serveru kako bi stalno bile dostupne na internetu. U te svrhe ćete morati još i ugovoriti uslugu hostinga internetskih stranica, koji je dostupan u više različitih vrsta.

Napravite registraciju domene kako biste svoje web stranice mogli povezati s nekom domenom.

Postupak registracije domene

Registracija domene je zapravo prilično jednostavan postupak koji možete obaviti vrlo brzo i jednostavno. Naime, prvo se morate odlučiti za neku tvrtku putem koje ćete to obaviti. To može biti neka domaća ili strana tvrtka, odluka je na vama, a krajnji rezultat će biti isti. Nakon što odlučite kod koje tvrtke ćete to napraviti, potrebno je pratiti nekoliko koraka:

  • Prvi korak je uvijek provjera domene 
  • Ako je on uspješan, nastavlja se registracija domene
  • Unose se svi potrebni osobni podaci
  • Vrši se plaćanje
  • Imate domenu koju možete koristiti za povezivanje s vašim web stranicama

Cijel proces je zapravo vrlo jednostavan i obavlja se u svega nekoliko koraka. Sve možete napraviti online, bez potrebe za posjetom nekoj tvrtki koja nudi takve usluge.

Registracija domene je zapravo prilično jednostavan postupak koji možete obaviti vrlo brzo i jednostavno.

Unikatna domena kao uvjet

Prvi korak prije same registracije domene je provjera željenog naziva i ekstenzije domene. Svaka se domena sastoji od svog naziva i svoje ekstenzije. Naziv može biti proizvoljan, a za ekstenziju možete odabrati neku globalnu ili neku nacionalnu. Globalna ekstenzija je primjerice .COM, .NET i slično, dok ona nacionalna ima kraticu određene zemlje, npr. za Hrvatsku je to .HR.

Ono što je osnovni preduvjet da krenete s registracijom domene je da je ona unikatna, odnosno da nitko prije vas nije registrirao upravo istu takvu kombinaciju naziva i ekstenzije. Ako je to već netko napravio prije vas, vi nećete moći registrirati potpuno isto takvu, već ćete morati nešto promijeniti. Tada je najjednostavnije izmijeniti ekstenziju, jer vjerojatno ćete htjeti ostaviti isti naziv koji ste planirali.

Prednost domaćih informatičkih tvrtki

Možda se pitate zašto odabrati neku hrvatsku informatičku tvrtku za registraciju domena. Razloga može biti nekoliko, a kao onaj najvažniji se izdvaja hrvatski jezik. Naime, svi oni koji se ne služe dobro nekim stranim jezikom će cijeli postupak registracije domene puno brže obaviti na jeziku kojeg najbolje razumiju.

Isto tako, kasnije traženje bilo kakve pomoći će biti puno lakše ako morate kontaktirati neku tvrtku u Hrvatskoj, nego ako morate tražiti kontakt neke strane tvrtke preko koje ste registrirali domenu. Ista situacija je i kod ugovaranja hostinga internetskih stranica. Možete to obaviti putem domaćih i stranih tvrtki, ali gore navedene prednosti su prisutne i ovdje pa svakako razmislite što vam se najviše isplati. 

Nacionalna domena za domaće tržište

Ako je vaša web stranica kojom se planirate predstaviti tržištu bazirana isključivo na ono domaće, tada je registracija nacionalne domene najbolja opcija. Tako ćete puno lakše biti prepoznatljivi domaćih potencijalnim kupcima vaših proizvoda ili usluga, jer će kad vide web stranicu s ekstenzijom .HR odmah pomisliti da je riječ o nekoj domaćoj web stranici.

Osim toga, kao primarni cilj bi vam trebao biti dolazak što više na vrh Google tražilice za neke ključne riječi koje su relevantne za vašu web stranicu. Korištenjem nacionalne domene ćete to puno lakše postići, nego ako imate .COM ili neku drugu popularnu ekstenziju.

Hrvatski hosting web-stranica
Hosting internetskih stranica je usluga koju također možete ugovoriti putem neke domaće ili strane informatičke tvrtke.

Općenito o hostingu internetskih stranica

Osim što vam je potrebna domena, potrebno je web stranice i negdje smjestiti. Hosting internetskih stranica je usluga koju također možete ugovoriti putem neke domaće ili strane informatičke tvrtke i koja vam omogućuje da web stranice smjestite na neki server. A server je računalo koje je 24/7 spojeno na internet, što će omogućiti da vaše web stranice posjete ljudi iz bilo kojeg kraja svijeta i u bilo koje vrijeme.

YouTube video

Mnoge tvrtke koje se bave internetskim uslugama vam mogu ponuditi sve te usluge na jednom mjestu pa je to odlično rješenje. Tako na jednom mjestu možete ugovoriti web hosting, registrirati željenu domenu, ali i odlučiti se za neka napredna rješenja koja se tiču sigurnosti, npr. ugovoriti SSL certifikat. Osim toga što ćete sve ugovoriti na jednom mjestu, nerijetko ćete za to biti i nagrađeni i s popustom na usluge.

Članci iz iste kategorije: