Brojne usluge za vlasnike web-stranica

Internet se danas sastoji od vrlo velikog broja web-stranica. Mnoge od njih su međusobno na neki način povezane, odnosno na njima se nalazi poveznica na drugu web-stranicu i sl. Kako bi se održao određeni red i kako bi korisnicima interneta bilo jednostavnije, koriste se domene za identifikaciju određene web stranice. Kada korisnik u svoj preglednik upiše adresu, odnosno naziv domene i ekstenziju, bit će prebačen na željenu web-stranicu.

Usluge koje će vam biti potrebne ako ih želite postaviti na internet su registracija domene i hosting, a obje usluge možete obaviti putem domaćih ili putem stranih tvrtki.

Registracija domene

Registracija domene je postupak u kojem ćete zakupiti određeni naziv i ekstenziju na određeni vremenski period. Osnovni uvjet je da je željena kombinacija slobodna, odnosno da je nije registrirao nitko prije vas. U te svrhe se koristi usluga provjera domena na internetu koja ujedno predstavlja uvijek i prvi korak prije nastavka registracije. Ako nakon te provjere dobijete zadovoljavajući rezultat, odnosno ako saznate da nitko prije vas nije registrirao točno određenu kombinaciju naziva i ekstenzije, možete nastaviti s registracijom.

Provjera domena
Prije registracije obavezna provjera domena

Ako pak niste te sreće i ako rezultat internetske provjere domene pokaže da je određenu kombinaciju već ipak netko prije vas registrirao, možete se odlučiti za nešto potpuno novo, ili možete pokušati zamijeniti ekstenziju, to u većini slučajeva može biti jednostavnije rješenje. 

Postupak provjeravanja domene

Provjera internetske domene za registraciju je uglavnom kod svih tvrtki odrađeno na vrlo sličan način. Morat ćete upisati:

  • Željeni  naziv
  • Željenu ekstenziju

Sustav će nakon toga pretražiti bazu podataka te vam pokazati je li određena kombinacija zauzeta ili nije. Odlučite li se za neki popularan naziv koji želite spojiti s .COM ekstenzijom, vrlo velike šanse su da to nećete moći učiniti, odnosno to je netko već vjerojatno učinio prije vas. Upravo .COM domena je najpopularnija i zbog velike popularnosti, brojni nazivi koji je uključuju su odavno zauzeti. No, možete se u tom slučaju odlučiti za neku drugu ekstenziju, na primjer .NET i slične.

Smjestite negdje vlastite web-stranice

Jednom kada imate napravljene web-stranice i kada ste uspješno registrirali domenu koju ćete koristiti za njih, potrebno je još da ih negdje postavite. U te svrhe vam je potrebna usluga hostinga, odnosno smještaja web-stranica na određeni poslužitelj ili zakup cijelog poslužitelja kao ultimativno rješenje. Možete to napraviti budem brojnih stranih tvrtki, ali možete se odlučiti i za hrvatski hosting web-stranica jer on nudi gotovo isti rezultat, ali uz određene prednosti.

Hrvatski hosting web-stranica
Kvalitetan i brz hrvatski hosting

Paketi i vrste web hostinga

Bez obzira jeste li se odlučiti za hrvatski web hosting ili onaj strani, moći ćete birati između više različitih paketa i vrsta. Paketi se razlikuju od tvrtke do tvrtke i uključuju određene usluge koje su dostupne unutar paketa bez naknade, a možete se odlučiti i za one koje se dodatno plaćaju. Kada je riječ o vrstama, postoji više njih, ali najpopularniji su dijeljeni i VPS hosting i zakup cijelog poslužitelja.

Dijeljeni i VPS hosting

Na prvi pogled, ove dvije vrste hostinga su relativno slične, ali razlika je velika. Dijeljeni internetski hosting spada u najjeftiniju vrstu i uključuje dobivanje mjesta na nekom poslužitelju i smještaj web-stranica na to mjesto. To ujedno znači i da ćete resurse tog poslužitelja dijeliti s ostalim korisnicima, ali i da nećete imati gotovo nikakve mogućnosti za vlastitu prilagodbu tog svog dijela.

YouTube video
Video: Što je VPS hosting

VPS hosting web-stranica s druge strane nudi to isto, ali u obliku virtualnog mjesta na poslužitelju. A upravo zbog te činjenice ostali korisnici poslužitelja neće imati nikakvog utjecaja na vas, a vi ćete imati mogućnost prilagodbe tog svog dijela.

Zakup poslužitelja

Hrvatski hosting web-stranica omogućuje i zakup cijelog poslužitelja. To je najskuplje rješenje, ali ujedno i najbolje jer imate cijeli poslužitelj samo za vlastite potrebe te s njime možete raditi što god vam je potrebno. Naravno, potrebno je imati na umu da za administraciju morate ipak imati određeno informatičko znanje ili ćete morati zaposliti nekoga da vam odrađuje taj dio kako bi sve radilo besprijekorno.

Prednosti hrvatskog hostinga

Hrvatski web hosting se iz godine u godinu nameće kao sve bolja opcija među domaćim korisnicima koji traže opciju za smještaj vlastitih web-stranica. Nudi gotovo iste opcije i mogućnosti kao i strane tvrtke, no uz jednu vrlo bitno razliku, a to je podrška na hrvatskom jeziku. 

Onima koji dobro barataju stranim jezicima to možda neće biti presudno, ali svim drugima je hrvatski hosting najbolja opcija smještaja web-stranica.   

Članci iz iste kategorije: