cPanel za jednostavno upravljanje internetskim hostingom

Smještaj web stranica na internetu popularno se naziva hosting. Koristi ga većina korisnika koji žele svoje stranicu postaviti na internet. Bez njegova korištenja, bilo bi potrebno da imate računalo koje je cijelo vrijeme spojeno na internet kako bi posjetitelji mogli uvijek otvoriti vaše stranice. Naravno, to rješenje nije baš jednostavno, pa je ugovaranje hostinga najbolja opcija.

A jednom kada dobijete svoje vlastito mjesto na nekom serveru, bit će potrebna njegova administracija. Iako postoje različita sučelja koja služe u te svrhe, kao najbolje i najjednostavnije se mnogima pokazalo cPanel sučelje te ga danas možete koristiti kod većina pružatelja ovih usluga.

cPanel sučelje za upravljanje web hostingom
cPanel sučelje za upravljanje web hostingom bazirano je na Linux operativnom sustavu.

Baza na Linux operativnom sustavu

cPanel sučelje za upravljanje web hostingom bazirano je na Linux operativnom sustavu. Iako će neki na prvu pomisliti kako će takvo sučelje biti komplicirano, pogotovo korisnici navikli da Windows operativni sustav, to je daleko od istine. Naime, sučelje cPanel je napravljeno s idejom da ga svi mogu relativno brzo savladati i to na način da se većinom stvari upravlja jednostavnim klikanjem miša. Tako će i oni navikli na rad u Windows okruženju vrlo brzo shvatiti njegove funkcije.

Osim toga, moguće je postaviti više razina upravljanja, pa ćete za svoje potrebe upravljanja web hostingom dobiti samo one funkcije koje su vam za to i potrebne.

Brojne funkcije ovog multifunkcionalnog sučelja

Sučelje cPanel nudi vam sve potrebne funkcije za administriranje vašim mjestom za smještaj web-stranica, ali i puno više od toga. Neke od funkcija koje možete koristiti:

  • Dodjeljivanje e-mail adresa
  • Postavljanje spam filtera za neželjenu poštu
  • Stvaranje mailing lista za slanje više e-poruka na puno različitih e-adresa
  • Prosljeđivanje poruka na neku drugu e-adresu i sl.
  • Postavke vezane uz DNS servere

No, ono što je najbolje od svega je što se svim ovim, ali i brojnim drugim funkcijama možete vrlo jednostavno koristiti uz nekoliko klikova miša. A čak i ako niste sigurni u neke opcije, uvijek se možete obratiti tvrtki putem koje ste ugovorili te usluge te dobiti dodatnu pomoć.

Sučelje cPanel
Sučelje cPanel nudi vam sve potrebne funkcije za administriranje vašim mjestom za smještaj web-stranica

Sve potrebne statistike na jednom mjestu

Još jedna od odličnih stvari koje vam cPanel sučelje omogućava je i praćenje brojnih statistika vezanih uz vaše web-stranice. Tako ćete brzo moći vidjeti sve relevantne podatke vezane uz posjete, zauzeće servera, vrijeme kada ima najviše posjeta i sl. Naravno, sve ove podatke možete saznati i korištenjem brojnih drugih servisa, ali za one koji ne trebaju neke vrlo detaljne podatke, podaci iz cPanela će biti i više nego dovoljni.

A kasnije onda na temelju tih podataka možete napraviti bolju optimizaciju web-stranica i bolje planirati daljnje aktivnosti. 

Domene i poddomene

cPanel sučelje omogućuje vam i upravljanje vašim domenama i poddomenama. Naime, kada imate svoj prostor na serveru (usluga hostinga), potrebno je još i da web-stranice koje ste na taj prostor postavili povežete s domenom. Taj posao u pozadini obavljaju DNS serveri, a onaj dio koji se tiče vas možete i vi sami obavljati putem ovog sučelja. 

Naime, cPanel omogućuje i upravljanje domenama i poddomenama na  vrlo jednostavan način. Tako nećete imati nikakvih problema da svoju glavnu domenu koju ste registrirali povežete sa svojim web-stranicama, ali i da po potrebi dodajete dodatne poddomene. 

YouTube video

DNS server povezuju domene

DNS je kratica od engleskog izraza Domain Name System. To je zapravo hijerarhijski sustav internetskih servera. U tom sustavu nalaze se svi potrebni podaci vezani uz:

  • Naziv domene
  • IP adrese

DNS server na internetu tako ima zadatak povezati IP adresu s odgovarajućim nazivom domene. Iza svake domene krije se određena IP adresa, koja sadrži četiri broja odvojena točkama. Kada ne bi postojali internetski DNS serveri, korisnik bi u svoj preglednik morao upisivati tu cijelu IP adresu što ne bi bilo nimalo jednostavno.

DNS server na internetu
DNS server na internetu tako ima zadatak povezati IP adresu s odgovarajućim nazivom domene.

Važnost ispravne konfiguracije DNS servera

DNS internetski serveri moraju biti ispravno konfiguirani za vašu domenu jer ako to nije slučaj, korisnici neće moći otvoriti vaše web-stranice. Mijenjate li pružatelja hosting usluga za novog, morat ćete domenu prebaciti na njihove DNS servere inače se vaša web-stranica neće otvarati. Taj dio možete napraviti i sami putem cPanel sučelja, ali taj dio vam može napraviti sami pružatelj hostinga. 

U svakom slučaju, ako niste potpuno sigurni kako to napraviti, bolje je prepustiti taj posao profesionalcima. Jer u suprotnom, postoji mogućnost da će vaše stranice biti nedostupne na internetu i neće im se moći pristupiti.

Članci iz iste kategorije: