Moderna zidna rasvjeta je ujedno i dekoracija

Jedna od najbitnijih stvari koje morate isplanirati prije uređenja doma je rasvjeta. Postoje razne prostorije u stanu koje zahtijevaju nešto bolje svjetlo od ostalih, a kako bi to omogućili pomoći će vam moderna zidna rasvjeta, koja osim osvjetljenja donosi i zanimljivu dekoraciju za zidove. 

Dvije glavne prostorije u kojima se provodi puno vremena su dnevni boravak i kupaonica. U kupaonici, doduše, boravi se puno manje, no kvalitetna zidna rasvjeta je neophodna kod nekih stvari, poput šminkanja. Kroz ovaj tekst ćemo vas uputiti u uređenje stana i na što sve trebate pripaziti kada se kupuje rasvjetna tijela.

Raspored namještaja u prostorijama

Kada uređujete prostor, prije samog planiranja postavljanja rasvjete, trebate se pobrinuti da dobro isplanirate i raspored namještaja u prostoru. Nemojte zaboraviti da je glavna rasvjeta u svakoj prostoriji tijekom dana upravo prozor. Zbog toga se pobrinite da put svjetlosti od prozora teče kroz cijelu prostoriju i da se ne blokira s ormarom ili nekim drugim komadom namještaja.

Moderna zidna rasvjeta
Moderna zidna rasvjeta donosi i zanimljivu dekoraciju za zidove

Rasvjetna tijela za dnevni boravak

Kada ste prilagodili raspored namještaja, puštajući prirodnu svjetlost u prostor, vrijeme je da isplanirate kako ćete postaviti rasvjetna tijela u dnevnom boravku. Postoji nekoliko oblika rasvjete koju možete ukomponirati u prostor, a to su:

  • luster ili neki drugi oblik stropnog rasvjetnog tijela
  • zidna rasvjeta
  • samostojeća lampa (koja ima mogućnost stvaranja ambijentalne svjetlosti)

Idealno je ukomponirati sva tri oblika u prostoriju, kako bi mogli manipulirati sa svjetlosti ovisno o tome koju aktivnost radite. Bilo da vam je potrebna jaka svjetlost pa aktivirate sva tri prekidača, gledate film pa koristite samo ambijentalnu rasvjetu samostojeće lampe ili pak uživate u ugodnom druženju s obitelji i prijateljima uz osvjetljenje zidne rasvjete.

Zidna rasvjeta za kupaonicu

Kupaonska zidna rasvjeta je obavezna! Postavlja se iznad ili oko ogledala i tako nam omogućava kvalitetnu svjetlost prilikom šminkanja, rađenja frizure ili neke druge kupaonske aktivnosti. Budući da je u kupaonici veoma bitno da imamo snažno svjetlo, postoje razne zidne lampe koje će se pobrinuti da vam ga pruže. 

Moderna zidna rasvjeta
Moderna zidna rasvjeta može se odlično uklopiti u sve prostorije vašeg stana

LED žarulje za zidnu rasvjetu

Zidna rasvjeta je obično dekorativnog oblika i nije glavno rasvjetno tijelo niti jedne prostorije. Zbog toga je dobar odabir korištenje LED žarulje, koja pruža znatno prirodnije i jače svjetlo. Dobro osvjetljenje može „povećati“ prostor na oko, a ujedno ga i učiniti višim. Uz korištenje više rasvjetnih tijela u prostoriji, možete s ovim trikom prevariti oči posjetitelja!

Moderna zidna rasvjeta

Moderna zidna rasvjeta može se odlično uklopiti u sve prostorije vašeg stana i tako prostor po mraku učiniti vizualno atraktivnijim. Postoje neka rasvjetna tijela kojima je to upravo glavni zadatak i koja emitiraju svjetlost u zid, a ne da osvijetli prostor. 

Također, uz malo mašte se zidne lampe mogu odlično koristiti u svrhu isticanja određenih predmeta u prostoriji. Bilo da se radi o mini skulpturama ili zanimljivim slikama na zidovima, ako se pravilno uperi u predmet, zidna rasvjeta može ga odlično istaknuti i učiniti atraktivnijim.

Stropna rasvjeta je obavezna u svakoj prostoriji

Kod nekih modernih uređenja ljudi sve više izbjegavaju glavno rasvjetno tijelo na sredini prostorije i pokušavaju ga zamijeniti s raznim drugim svjetlima na zidovima ili samostojećim lampama.Činjenica je da je stropna rasvjeta obavezna u svakoj prostoriji, neovisno o njenoj veličini. 

Od pamtivijeka se koristi i ključ je za kvalitetno osvjetljenje prostora, jer pruža snop svjetlosti s vrha prostorije. Uz nju se mogu, čak je i poželjno, koristiti razne druge oblike rasvjete kako bi se po potrebi ojačalo ili smanjilo osvjetljenje.

Stropna rasvjeta
Stropna rasvjeta je osnova osvjetljenja u prostoriji

Vrste stropnih rasvjetnih tijela

Stropna rasvjetna tijela možemo podijeliti u tri glavne skupine:

  • lusteri
  • plafonijere
  • LED stropne svjetiljke

Ovisno o kojoj je prostoriji riječ, birate odgovarajuću vrstu. Lusteri se najčešće koriste u blagovaonici, hodnicima i dnevnim boravcima, plafonijere su popularne u sobama, dok se LED stropne svjetiljke najčešće postavljaju u kupaonice zbog izrazito jake svjetlosti. 

YouTube video

Stropna rasvjeta je osnova osvjetljenja u prostoriji i kao takva je neophodna u svakom stanu. Kod većih prostorija se mogu koristiti i dva rasvjetna tijela. Tako će se sa svjetlošću pokriti svaki dio prostorije, a ne da dijelovi uz zid budu slabije osvijetljeni. 

Gdje kupiti rasvjetna tijela za stan?

Ako planirate uređenje stana i potrebna vam je stropna rasvjeta ili bilo što povezano uz svjetla, tada je web trgovina Volino odličan odabir. U širokom asortimanu proizvoda pronaći ćete sve što vam je potrebno za uređenje stana, od rasvjetnih tijela do žarulja.

Članci iz iste kategorije: