Lakši rad uz dobre radne cipele

Dobar odabir radne obuće i odjeće nekad može značiti samo veću udobnost tijekom rada, dok ponekad može učiniti mnogo kako bi smanjilo šansu za ozljedama tijekom rada. Provodite li mnogo vremena na nogama, onda sigurno znate kako je kupovina odgovarajuće radne obuće, odnosno radnih cipela, veoma bitan kako biste svoj posao mogli nastaviti obavljati bez brige. A također i kako ne biste imali bolove koji se tijekom dana ili pak tijekom vremena mogu pokazati.

S obzirom da ćete u njima provesti mnogo vremena, radne cipele jako je važno odabrati uz mnogo razmišljanja i pažnje, jer svaki krivi odabir može uzrokovati negativne posljedice!

Pažljivo birajte radnu obuću

Čak i ako kupujete iste radne cipele kakve ste imali i ranije, uvijek je dobro osobno doći u trgovinu te ih na licu mjesta isprobati. Ovisno o poslu koji radite ovisi i to koje radne cipele i radnu odjeću morate imati, no zlatno pravilo za sve vrste radnih cipela je da ih treba isprobati. 

Nekoliko testnih koraka po trgovini može vam već reći puno o tome odgovaraju li vam ili ne. U kupnju se najbolje zaputiti pred kraj dana, odnosno poslijepodne, kada je stopalo već malo oteklo. Tako ćete biti sigurni da kupujete one koje će vam biti udobne za nošenje.

Odaberite odgovarajući broj radnih cipela

Dobar savjet kod kupnje radnih cipela kojega se dobro držati je da kupujete one koje su barem pola broja veće od broja kojeg inače nosite. To će omogućiti stopalu da diše i širi se tijekom dana. Kada birate zimske radne cipele, ovo je pravilo pogotovo važno jer će vam omogućiti da nosite dodatne zaštitne slojeve, pa će vam stopala tijekom rada biti na toplom. 

Odgovara li vam obuća možete provjeriti tako da stopalo u cipeli pomaknete maksimalno naprijed – između nje i pete trebao bi stati kažiprst – ili ga pomaknete maksimalno unatrag – tada bi kažiprst trebao stati između nje i gornjeg dijela stopala.

Dodatci koji čine razliku u udobnosti

Osim što omogućuje širenje stopala tijekom dana i dodavanje dodatne izolacije, komotne radne cipele nezaobilazne su želite li dodati dodatke poput uložaka, što možete raditi iz više razloga. Oni vam mogu pomoći u sljedećem:

  • pomažu u izolaciji i lakšem sušenju i disanju stopala tijekom dana
  • mogu pomoći i ako imate ravna stopala i slične probleme

Pripremite se za razne vremenske uvjete

Općenito govoreći, svaki radnik bi trebao imati barem dva para radnih cipela:

  • ljetne
  • zimske

Razlog za to je što one štite od različitih problema, kao na kraju i radna odjeća. Modeli za zimu trebali bi biti dobro izolirani kako bi se stopalo što manje hladilo, a uz to je dobro da su barem vodootporni. Radite li u vlažnijim uvjetima, onda je svakako dobro potražiti modele koje su vodonepropusni. Potplat na zimskim modelima koji sprječava klizanje također je uvijek dobra ideja. Što se ljetne obuće tiče, modeli bi trebali biti što prozračnije i omogućiti stopalu da diše tijekom dana.

Zaštita od ozljeda na radu

Još jedna uloga radnih cipela jest i zaštita koju one pružaju od ozljeda. U Europi je razvijen standard za ocjenjivanje zaštite koju one pružaju, te se s obzirom na posao koji radite veoma važno pridržavati potrebne razine zaštite. 

One se prema tom standardu dijele se u tri razreda, a svaki razred ima svoje minimalne zahtjeve zaštite. Postoji više karakteristika prema kojima se određuje razred obuće, a to su, između ostalog:

  •  kapacitet apsorpcije vode
  •  protuklizni potplati
  •  antistatičnost
  •  zaštitna kapica na prstima

Uz to, one mogu dobiti i dodatne oznake s obzirom na svojstva, tako da pri kupnji možete biti u potpunosti sigurni u to što kupujete.

Primjerena radna odjeća je također važna

Radna obuća je veoma važne za obavljanje posla, no radna odjeća također čini jedan vrlo bitan dio. Općenito govoreći, radna odjeća mora biti prilagođena poslu koji odrađujete, ali i uvjetima u kojima radite. Mora ponuditi dovoljno zaštite od hladnoće i vremenskih uvjeta po zimi te biti prozračna ljeti. 

YouTube video

Uz to, važno je da je krojena s pažnjom i nema nepotrebnih dodataka koji vas mogu ugroziti tijekom rada. Veoma je važno od radne odjeće obratiti pozornost na čarape, jer one također mogu uvelike utjecati na udobnost rada, a pri kupnji je najbolje izbjegavati umjetne materijale. Radnu odjeću najbolje je potražiti u specijaliziranim trgovinama koji prodaju razne dodatke za zaštitu na radu.

Članci iz iste kategorije: