Plinski roštilj

Plinski roštilji u odnosu na roštilje na drva i ugljen i električne roštilje najmanje su zastupljeni kod nas. Najveći razlog toga je još uvijek dosta visoka cijena.
Cijene se uglavnom razlikuju ovisno o veličini samog roštilja, tj. o veličini njegove rešetke. Stoga, prilikom kupnje plinskog roštilja moramo prvo dobro razmisliti o njegovoj budućoj upotrebi. Ukoliko nećemo peće velike količine mesa odjednom, bit će nam dovoljan i manji plinski roštilj koji će biti i nekoliko tisuća kuna jeftiniji.plinski roštilj

Za korištenje plinskog roštilja potrebno je na njega spojiti plinsku bocu koja sadrži propan plin. Jedna boca plina osigurat će nam otprilike 20 sati rada nakon ćega ju moramo zamijeniti.

Prilikom same kupovine plinskog roštilja, moramo obratiti pažnju na nekoliko stvari. Svaki plinski roštilj ima svoju BTU (British Thermal Unit) ocjenu. Ona pokazuje kolika je jačina zagrijavanja plamenika. No, osim o toj ocjeni, jačina samog roštilja utječe i o njegovom obliku i veličini. Tako ukoliko usporedimo mali plinski roštilj koji ima ocjenu 25 000 BTU i veliki sa ocjenom 30 000 BTU, bolje ćemo proći kupovinom manjeg. Razlog je taj što će se toplina puno bolje održavati u tom manjem roštilju nego u velikom gdje će se dosta topline i raspršiti.

Na cijenu plinskog roštilja utječu i materijali od kojeg je izrađen. Neki imaju rešetke izrađene od kroma ili nikla i one se s vremenom puno brže potroše. Skuplji modeli imaju rešetke od nehrđajućeg čelika ili lijevanog željeza i one su puno trajnije.

Velika razlika u cijeni odnosi se i na sami oblik plinskog roštilja i dodatnu opremu. Skuplji modeli imaju poklopac kojim se zatvara cijela rešetka. Na taj način, kad je meso postavljeno na rešetku, toplina struji u zatvorenom prostoru i meso se puno brže peče. Jeftiniji modeli nemaju taj poklopac pa su puno manje efikasni jer se tokom pečenja većina topline rasprši i potrebno je više vremena da se meso ispeče.

Oni najskuplji modeli uz samo veličinu i jačinu plamenika nude i dodatne pretince ispod ili sa svake strane roštilja na koje je moguće odlagati pribor kako bi sve imali pri ruci. Njihova cijena nerijetko prelazi i desetak tisuća kuna stoga nisu čest odabir za jedno prosječno kućanstvo.

Članci iz iste kategorije: