Pregače kao funkcionalni i promotivni dodatak

Pregača je po svojoj definiciji prvenstveno dio ženske, nešto rjeđe muške, odjeće koja se vezuje oko struka i služi za prikrivanje donjeg prednjeg dijela tijela. Ona je nastala kao primarni oblik nekrojene odjeće koji je najprije bio u obliku trokuta, a kasnije i četverokuta koji je služio za prikrivanje genitalija. 

Kao dio muške odjeće javila se u tropskim krajevima, dok su pregače od kože i krzna postale dijelom vojničke i viteške nošnje u srednjem vijeku. 

Česti ženski ukrasi

Kao ukras na ženskoj odjeći, klasične pregače se pojavljuju od 15. do 18. stoljeća te su izrađivane od različitih materijala i u različitim dužinama, nošene preko suknje. U to su se vrijeme nosile na različite zabave i proslave, a ovisno o prilici bile su različito obojane, imale su različite bogate ukrase poput trimoma, čipke i veza. 

Pregrača
Pregača je po svojoj definiciji prvenstveno dio ženske, nešto rjeđe muške, odjeće koja se vezuje oko struka i služi za prikrivanje donjeg prednjeg dijela tijela.

U jednom trenutku su zamijenile i veliki ubrus koji se stavljao na koljena prije jela, a ponekad su bile pričvršćene i za kabanicu kao modni detalj. Kasnije su ih počeli nositi muškarci i žene svih staleža kao zaštitu od oštećenja i prljanja svoje odjeće pa su bile izrađene od jednostavnih i laganih materijala poput lana ili bijelog platna, dok su one od muslinskog platna s čipkom ili vezom i dalje nosile samo bogate dame. 

Pregače i folkor

Osim uloge u zaštiti odjeće, pregače su vrlo zastupljene i u folkloru, odnosno kao dio narodnih nošnji. Naime, one su obvezan dio ženskih nošnji panonskog i dinarskog kraja. U sjeverozapadnoj Hrvatskoj folklorna pregača je najčešće ravna i napravljena od bijelog platna ili je gusto protkana u crvenoj ili crnoj boji. Model u Posavini napravljen je od finog lanenog platna, složen je u duboke nabore te ukrašen cvjetnim motivima. 

S druge strane, slavonska pregača je napravljena od vune u zagasitim bojama i sa srmenom utkanicom, a ona svečana je ukrašena crnom svilom i zlatorezom. Dinarske nošnje krase šire pregače s geometrijskim uresima, obrubljene gustim resama, dok su one jadranske svilene. 

Pregače danas

I danas se dijelom održala primarna namjena pregača, a to je zaštita odjeće i tijela pa ju tako danas najčešće viđamo kao dio radne opreme:

  • obućara
  • krojača
  • stolara
  • kovača
  • pekara
  • čistača
  • prodavača
  • konobara
  • frizera
  • domaćica

Današnja izrada je dijelom napredovala pa se tako danas izrađuju personalizirane pregače, s obzirom na posebne zahtjeve pojedinih zanimanja pa je glavni kriterij postao prikladan položaj džepova. Također, vrlo je važna i veličina pregače kako ne bi bila ni prekratka ni preduga. Osim toga na personalizirane modele često se dodaju različiti natpisi. Tako danas imamo i reklamne pregače, pregače s logotipima itd. Po tome su vrlo slične i drugim odjevnim predmetima, kao npr. majice s natpisima. 

Personalizirane pregraće
Današnja izrada je dijelom napredovala pa se tako danas izrađuju personalizirane pregače

Neizostavan dodatak u kuhinji

Ukoliko ste netko tko dosta vremena provodi u kuhinji, netko tko voli kuhanje ili poznajete nekog takvog, pregača je nešto što obavezno morate imati. S obzirom na nužnost nošenja u kuhinji, personalizirani modeli su odličan poklon za vas ili za vama dragu osobu. Naime, jednobojni modeli su monotoni te je poželjno kupiti pregaču s natpisima ili slikama koja će biti zanimljiva i efektna. 

Ukoliko se odlučite za kupnju šarenih i šaljivih modela, oni će vam pomoći kuhati urednije, jednostavnije i zabavnije te će se osoba koja nosi takav zanimljiv model osjećati kao pravi kuhinjski majstor. Upravo je to razlog zbog kojeg biste za efektan, originalan i inovativan poklon trebali odabrati pregače s natpisom ili slikom koje će osobi izmamiti osmijeh na lice svaki put kada posegne za njom. 

Majice s natpisima
Majice s natpisima već nekoliko godina predstavljaju svojevrstan must have svakog muškog i ženskog ormara

Majice s natpisom kao odlična alternativa

Majice s natpisima već nekoliko godina predstavljaju svojevrstan must have svakog muškog i ženskog ormara u proljetnim i ljetnim mjesecima. One na sebi najčešće imaju otisak različitih motiva, slika, natpisa, logotipova ili reklama. Ono što je zanimljivo je to što danas postoji mogućnost samostalnog osmišljavanja motiva pa tako majice s natpisima mogu biti izvrstan i kreativan poklon za samog sebe ili dragu osobu. 

YouTube video

Natpisi na majicama mogu biti šaljivi, mogu sadržavati mudre ili motivacijske poruke, fotografije poznatih osoba, razne ilustracije i motive koji su već ponuđeni ili koje sami smislite. Majice s tiskom moguće je kupiti u fizičkim trgovinama koje se bave prodajom tekstila i natpisima na tekstilu, odnosno specijaliziranim trgovinama ili pak u web trgovinama koje nude mogućnost samostalnog personaliziranja majica s natpisom. Upravo to vam daje mogućnost da iskažete svoju kreativnost i inovativnost te da nekome pokažete koliko vam znači i koliko ste se potrudili oko poklona.

Članci iz iste kategorije: