Jedan od omiljenih komada obuće

Na svom početku tenisice su bile dizajnirane i namijenjene isključivo za sportsku aktivnost, dok su danas dostupne u raznim oblicima te se na tržištu mogu naći brojne vrste tenisica. Osim sportskih, danas postoje i tzv. gradske tenisice kod kojih je najvažniji izgled i usklađenost boja, radi lakšeg kombiniranja s ostatkom odjevne kombinacije, odnosno outfita. 

Kod sportskih tenisica, prioriteti su udobnost  i sigurnost koju pružaju stopalu i zglobovima. Važno je reći kako su tzv. gradske tenisice uglavnom ženska obuća, dok muškarci i dalje više preferiraju nošenje sportskih modela.

Bijele tenisice kao model koji morate imati

Prethodno su spomenute tzv. gradske tenisice. To je vrsta koja se uglavnom nosi tijekom toplijih mjeseci u godini. Ukoliko se odluče za kupnju gradskih modela, kao najbolji izbor se preporuča kupnja bijelih tenisica. Bijele tenisice postale su omiljeni izbor svjetskih influencerica i trandsetterica jer predstavljaju chic komad obuće te se iznimno lako kombiniraju s ostalim komadima odjeće. 

Tenisice
Kod sportskih tenisica, prioriteti su udobnost  i sigurnost koju pružaju stopalu i zglobovima.

Popularizacija bijelih tenisica

Kao nikada do sada, bijele tenisice su postale fokusom mnogih svjetski poznatih i popularnih high street i high end brandova. Zbog tog danas bijele tenisice predstavljaju bezvremenski komad koji se može nositi godinama i kombinirati s velikim brojem komada odjeće. Jedne od trenutno najpoželjnijih modela su oni brenda Veja koje su svoju popularnost stekle zahvaljujući bivšoj vojvotkinji Meghan Marrkle, a nerijetko su dio i ženske obuće.

Čitajte i sljedeći članak: Popularnost keratinskih ekstenzija za kosu

Kao i sve, i keratinske ekstenzije za kosu imaju svoje prednosti i nedostatke.

Savjeti za kupnju ovog komada obuće

Kako biste kupili idealne tenisice za svoje potrebe i kako ne biste pogriješili, donosimo nekoliko savjeta kojima biste se treba voditi prilikom kupnje:

  • Kupujte tenisice prema namjeni- odlučite za koju namjenu ih kupujete (za šetnju, trčanje, teretanu) te s obzirom na to odlučite o dizajnu i važnosti udobnosti 
  • Birajte tenisice prema obliku svog stopala- bez obzira na primjenu kojoj su namijenjene te njihovu deklaraciju, birajte tenisice prema tome pristaju li vašem stopalu ili ne
  • Birajte kvalitetne modele- obratite pozornost na kvalitetu izrade potplata, uloška, materijala od koje su izrađene te težinu i simetriju jezika tenisica
  • Ukoliko birate tenisice za natjecanja, birajte lakše tenisice- u lakšima ste brži, ali se udarci teže apsorbiraju. Također vam daju lakoću, brzinu i komfor tijekom natjecanja
  • Birajte modele s obzirom na godišnje doba tijekom kojeg ćete ih nositi- ukoliko ćete tenisice nositi tijekom toplijih mjeseci, izaberite prozračnije modele, izrađene od mrežastih materijala, a ukoliko ćete ih nositi tijekom hladnijih dana, birajte one izrađene od toplijih materijala u kojima će vam noge biti tople i suhe
Tenisice
Ukoliko birate tenisice za natjecanja, birajte lakše tenisice

Još neki korisni savjeti pri odabiru obuće

Prilikom kupnje na infashionshop.hr obratite pozornost na potplat. Vrsta i debljina potplata ovisi o namjeni tenisica. Obično je potplat na peti deblji i tvrđi, dok je na prstima mekan i savitljiv. Kod kvalitetnijih i skupljih modela, potplat ima ugrađene elemente za amortizaciju ili sadrži učvršćenja protiv torzije stopala. Tenisice za trčanje imaju potplat koji je na prstima savijen prema gore, dok se kod tenisica za dvoranu on ne lijepi za podlogu, čime se sprječavaju ozljede koljena koje bi nastale pri naglim okretima. Obratite pozornost i na uložak.

Čitajte i sljedeći članak: Pregače kao funkcionalni i promotivni dodatak

Današnja izrada je dijelom napredovala pa se tako danas izrađuju personalizirane pregače, s obzirom na posebne zahtjeve pojedinih zanimanja pa je glavni kriterij postao prikladan položaj džepova.

Ulošci su uglavnom izrađeni od pjene te su presvučeni platnom, debljine oko 3 mm. Također, perforacije na njima služe za ventilaciju stopala. Mogu imati i materijale koji bolje pozicioniraju stopalo u pokretu.

Tenisica
Vrsta i debljina potplata ovisi o namjeni tenisica.

Vrlo je važna i veličina stopala. Stopalo bi trebalo sjesti u tenisicu bez osjećaja pritiskanja, a peta ne bi smjela kliziti prema vani pri koraku. Priviknite stopala na nove tenisice i gazište pa kupujte tenisice u čarapama u kojima ćete ih i inače nositi. Kod kupnje specifičnih modela (npr. za trčanje) tijekom isprobavanja testirajte tenisice; slobodno protrčite u trgovini s njima. I za kraj imajte na umu da tenisice nisu vječne. Materijal, potplati, ulošci su skloni trošenju pa stoga ne očekujte da će tenisice koje svaki dan nosite trajati vječno.

YouTube video

Ženska obuća

Od svih model ženske obuće, cipele su definitivno najnošenija vrsta ženske obuće. Žene se u cipelama osjećaju odlično i teško se odlučuju koje izabrati. Ženska obuća daje završni detalj cjelokupnom izgledu pa im zato žene posvećuju veliku pažnju. Vrlo popularne su:

  • Crne štikle- klasičan komad ženske obuće koji može biti od kože ili antilop materijala te se odlično slaže sa svim odjevnim kombinacijama te svemu daje dozu sofisticiranosti i elegancije
  • Sandale sa remenjem na gležnju-kombiniraju se sa suknjama i haljinama
  • Gležnjače-odlične uz uske hlače i suknje tijekom zimskih dana
  • Balerinke-elegantne, odlične za duže hodanje. Najbolja investicija su u crnoj ili neutralnoj boji

Naravno, uz sve to, tenisice su također vrlo dio svakog ženskog ormara.

Članci iz iste kategorije: