Rashlađivanje i grijanje automobila

Prilagođavanje vanjskim temperaturama je posao koji ljudi rade hiljadama godina. Ipak, to nekada nije jednostavno budući da temperature padaju daleko ispod nule, ali i rastu visoko iznad te iste nule. Ovo nekada može imati posljedice po ljudsko zdravlje, no danas ipak to rješavamo na nešto elegantnije načine.

Danas se taj postupak vrši malo drugačije, pa smo tako naučili ta temperaturu prostora u kojem boravimo prilagodimo sebi. Ista stvar se odnosi i na automobile, ali na malo drugačiji način. Klima i kondenzator su glavni rezervni dijelovi za auto online sistema koji prilagođavaju temperaturu svakog automobila.

Stupanj složenosti grijanja i hlađenja

Vjerojatno ste mnogo puta čuli ono „Eh da je bar -40 stupnjeva“, ali i ono „Eh da je bar +40 stupnjeva“. Prva izjava se naravno odnosi na vruće ljetne dane, dok je druga usko vezana za hladne zimske. Pa što je zapravo teže nešto ugrijati ili ohladiti? Na ovo pitanje je zapravo moguće dati odgovor, ali sa strogog znanstvenog gledišta, no to nama ništa ne znači.

Ipak, boravak u automobilu i uopće na otvorenom je dosta zastupljeniji tijekom perioda kada su dani mnogo duži, a to je naravno ljeto. Tada visoke temperature uzimaju mnogo života, a svima nam je bar jednom bilo loše zbog duge vožnje u „ključalom“ automobilu. Zato ćemo se mi pretežno bazirati na sisteme čiji su glavni uređaji gore spomenuta klima i kondenzator.

YouTube video

Hlađenje vozila i princip rada

Da bi se vaše vozilo, najvjerojatnije automobil, dobro ohladilo potrebno je mnogo složenih i jednostavnih postupaka ukomponiranih u proces hlađenja. Kao što znamo, većina današnjih sistema za hlađenje je odustala od staromodnih ventilatora i motora koji stvaraju preveliku buku, a uz to ne uspijevaju adekvatno ohladiti automobil.

Tako se danas u rashladnoj tehnici, ne samo automobila već i u ostalim granama, koriste u glavnom kondenzatori koji služe za preuzimanje i raširivanje toplote po svojoj površini. Proces je dosta sličan onom na kojem funkcioniraju radijatori, samo se ovdje umjesto zagrijavanja tekućine hlade. I sjenila za auto možejo dodatno razhladiti vaš automobil.

Bitne napomene

Zbog ovoga je jako bitno da redovno provjeravate rad koji obavljaju vaša klima i kondenzator, kako kasnije ne biste imali problema. Osim, samog sistema bitno je provjeriti i tekućine koje su zadužene da obavljaju ovaj posao, kako ne biste došli u situaciju da na velikim temperaturama morate rješavati ovaj problem.

Ako vaš automobil ima neispravnu klimu ili rashladni sistem, obavezno posjetite automehaničara i riješite ovaj problem, prije nego što su nastupili ljetni dani!

Članci iz iste kategorije: