Važnost uljne pumpe u automobilu

Automobilska uljna pumpa zapravo radi na vrlo jednostavan način. Pokreće je koljenasto ili bregasto vratilo te ona motornim uljem snabdjeva sve potrebne autodijelove, posebno one koji su potrebni motoru. Dostupne je kao zupčana ili rotorska pumpa za ulje.

Zupčana pumpa za ulje

Osnovni dijelovi su joj dva zupčanika koji se nalaze u jednom kućištu. Oni se okreću i putem njihovih zubaca prolazi ulje s usisne na tlačnu stranu. Ulje dolazi do korita motora te se dalje prenosi kanalima za podmazivanje.

Uljna pumpa Ford C-Max
Uljna pumpa Ford C-Max

Rotorska pumpa za ulje

Sastoji se od vanjskog rotora koji je zapravo šuplji kotač, a u njemu se nalazi unutarnji rotor, odnosno zupčanik. Oba rotora se nalaze u jednom kućištu i na sličan način kao i zupci prenose motorno ulje kroz kanale za podmazivanje do svih potrebnih dijelova.

Važnost motornog ulja u automobilu

Kao što je ranije navedeno, uljna pumpa u automobilu je zaslužna za provođenje motornog ulja do svih dijelova u automobilu koju se pokreću i stvaraju trenje. Zbog toga je vrlo važno motorno ulje mijenjati redovito kako biste osigurali dugutrajan rad motora. Preporučuje se svakako ga zamijeniti barem jednom godišnje i to zajedno s uljnim filtrom. Motorna ulja dostupna su u različitim gradacijama, a najbolja opcija je uvijek potražiti ono koje preporučuje proizvođač vašeg automobila.

YouTube video

Sve potrebne podatke o tome možete pronaći na internetu, a uvijek se možete raspitati i kod prodavača u nekoj specijaliziranoj trgovini s autoopremom. Redovito mijenjanje motornog ulja osigurat će i dugotrajan rad pumpe za ulje u autu te će time spriječiti moguće kvarove.

Kada morate zamijeniti i kupiti automobilsku uljnu pumpu, vjerojatno ćete potražiti neku specijaliziranu trgovinu s autodijelovima.

Članci iz iste kategorije: