Acai bobice

Acai je vrsta palme iz porodice «Euterpe». Raste u srednjoj i južnoj Americi i do visine od 15 do 30m što otežava branje. Plodovi te palme su male crno-ljubičaste bobice slične grožđu, no za razliku od grožđa rastu na puno većim grozdovima na kojima ih bude i do 1000 komada. Okusom podsjećaju na kombinaciju jagode i čokolade.acai-bobice

Acai bobice sadrže veliku količinu bjelančevina, a uz to su i bogate vitaminima A, B, C, D te kalcijem i željezom. Također sadrže veliku količinu vlakana koja pomažu pri čišćenju loših masti u tijelu, a uz to daju i osjećaj sitosti pa ih stručnjaci nerijetko preporućuju onima koji žele smršaviti.
Tokom godina otkriveno je mnoštvo drugih pozitivnih učinaka koje acai bobice imaju na ljudsko tijelo. Između ostalog, tu spadaju poboljšavanje sna, detoksikacija organizma, zaštita od raka, održavanje normalnog krvnog tlaka, jačanje imunološkog sustava, poboljšavanje probave i drugo. Najnovija istraživanja čak pokazuju da acai bobice imaju sposobnost usporavanja rasta stanica leukemije zbog svog visokog sadržaja antioksidansa.

U našim trgovinama osim bobica u izvornom obliku, možemo ih još naći i u obliku praha i soka. Bobice i prah se mogu koristiti kao dodatak za razne slastice, voćne salate i slično. Preporučena dnevna doza tog praha je oko 1-2 jušne žličice.
U znanstvenoj literaturi se acai bobice svrstavaju u listu 10 najzdravijih prirodnih namirnica zbog svojih hranjivih sastojaka i blagotvornog učinka na organizam i rješavanja raznih zdravstvenih poteškoća. Stoga ne čudi da danas na tržištu možemo pronaći niz preparata, najčešće u obliku tableta, koji sadrže acai bobice i obećavaju pomoć u mršavljenju i pravilan rad raznih funkcija organizma.

YouTube video

Prečitajte još gdje vam može koristiti maca prah i na kakav način.

Članci iz iste kategorije: