Maca

Maca, točnije biljka Lepidium meyenii, podrijetlom dolazi iz područja današnjeg Perua i Bolivije, te raste na visini od 2400 do 4400 metara. Poznata je namirnica još kroz povijest, a navodno su je Inke davale svojim ratnicima (prah korijena) kako bi im se povećala izdržljivost i snaga u bitkama.

Također maca ima svojstva da poveća libido, te stoga su je ratnici dobivali samo za vrijeme bitki. U Europu su je donjeli Španjolci, a na španjolskom kraljevskom dvoru neko vrijeme koristila se je konstantno, da bi znanje o njoj odjednom samo prestalo. Oko 1960-ih razni istraživači su ponovno svijetu ukazali na pozitivna svojstva ove biljke.

https://www.youtube.com/watch?v=T3r5eIshMOk

Maca je prirodni adaptogen

Mnogi znanstvenici macu svrstavaju u prirodne adaptogene, to jest sredstva za bolju prilagodbu organizma. Ona povećavaizdržljivost, smanjuje stres, tjeskobu i iscrpljenost. Njeno redovito konzumiranje znatno pogoduje našem imunološkom sustavu, a nadimak „pametna biljka“ dodjeljen joj je zbog sposobnosti prepoznavanja svakog organizma i njegovih potreba. Recimo da vaš organizam proizvodi previše određenog hormona, maca kapsule će usporiti njegovo stvaranje, dok ukoliko vaš organizam proizvodi premalo hormona, ona će ubrzati njegovo stvaranje.
U korjenu mace nalazi se pravo bogatstvo hranjivih tvari, od raznih vitamina (B1, B2, B12 i C), do alkaloida, masnih kiselina, tanina, natrija, kalija, kalcija, bakra, željeza, silicija, mangana, magnezija, te naravno ugljikohidrata, bjelančevina i vlakana.

maca-u-boci
Maca je također dobra kao potpora u borbi sa osteoporozom. Upravo zbog toga što je bogata kalcijem (bogatija čak i od mlijeka). Fosfor, vitamini B1 i B12, te kalcij i masne kiseline pozitivno djeluju na žičani sustav, te potiču apetit i imaju dobar utjecaj na poboljšanje probave. Kalcij, vitamin C i steroli pomažu kod sportaša jer povećavaju njihovu izdržljivost i pozitivno utječu na povećanje mišićne mase, te je jedan od dodataka prehrani koje koriste vrhunski sportaši. Također, maca pomaže i kod neplodnosti i menopauze, a neka istraživanja ukazuju na to da jača libido i potenciju.
Do sada nema prepoznatih nuspojava ili negativnih učinaka kod zdravih ljudi, ali maca se ne preporučuje trudnicama ili ženama koje još doje djecu. Također, osobe koje imaju problema sa štitnjačom ili visoki tlak prije konzumiranja trebali bi se posavjetovati s liječnikom.

Kako konzumirati macu?

Maca se konzumira u prahu, a preporučljiva doza je jedna do tri čajne žličice dnevno. Konzumira se s vodom ili nekim drugim napitkom poput čaja ili soka.

Članci iz iste kategorije: