Hard disk je čuvar vaših informacija

Najbitnija hardware komponenta

Svatko tko je u osnovnoj i srednjoj školi imao informatiku trebao bi znati razliku između software-a (programskog dijela vašeg računala, kodovi) i hardware-a (fizičke komponente vašeg računala, dijelovi). Hard disk, sama riječ kaže, je dio hardware-a, a može se reći i jedan od najbitnijih. Ponekad se naziva i tvrdi disk HDD, a nalazi se ili u kućištu laptopa ili u kućištu računala (onoj “kutiji”).

Postoje različite vrste tvrdih diskova i puno informacija koje morate poznavati kako biste kupili tvrdi disk koji je savršen baš za vas. Mi ćemo vam danas pomoći da izaberete idealnu komponentu u kojoj ćete pohranjivati svoje podatke te ćemo vam na kraju dati dodatne savjete kako zbrinuti taj dio i kasnije imati minimalan trošak popravka ili održavanja.

Ako pak koristite NAS Synology za poduzetničke i obrtničke svrhe, vjerojatno će vam biti zanimljivo regulirati koje su mape privatne, koje su javne, koje se sinkroniziraju, a koje ne.

Kapacitet diska je izuzetno važan

Tvrdi disk ili HDD je zapravo memorija – radi se o komponenti računala na koju se spremaju podaci i datoteke te je tu jako bitno saznati kolika je veličina vašeg tvrdog diska. Kad kažemo veličina, obično mislimo na kapacitet.

NAS Synology

Ako ne znate što je NAS Synology, ne brinite jer definitivno niste sami. Ova tvrtka iz Tajvana bavi se Network-Attach Storage-om (NAS), odnosno podacima koji se pohranjuju i na diskovima i na mrežama. Privatnim korisnicima NAS omogućuje prijenos datoteka na njihove diskove (uz koje dobivate i Disk Station Manager, fantastičan program za zaštitu i obradu podataka), ali i izrade sigurnosnih kopija.

YouTube video

Ako pak koristite NAS Synology za poduzetničke i obrtničke svrhe, vjerojatno će vam biti zanimljivo regulirati koje su mape privatne, koje su javne, koje se sinkroniziraju, a koje ne. Programska podrška za tehnologije Active Directory i LDAP posebno su korisne jer vam daju mogućnost da te svoje podatke, na disku i serveru, kontrolirate bez previše informatičkog znanja.

Članci iz iste kategorije: