Prijenosna računala i njihove prednosti

Napretkom tehnologije omogućuje se i smanjenje veličine komponenti i upravo to omogućuje veliku snagu današnjih mobitela ili prijenosnih računala u malom kućištu. Zbog toga su prijenosna računala (https://anni.si/racunalnistvo/prenosni-racunalniki/) danas veoma popularna i gotovo u potpunosti mogu zamijeniti klasična stolna računala. Iako su cijenom oni znatno jači laptopi  i dalje preskupi, ako vam računalo nije potrebno za igranje zahtjevnih igrica ili korištenje nekih zahtjevnih aplikacija, tada bi prijenosna računala trebala biti vaš prvi izbor.

Prednosti laptopa u odnosu na stolna računala

Laptop ima niz prednosti u odnosu na PC i upravo zbog toga mnogima je prvi izbor tijekom kupnje. U nastavku ćemo navesti nekoliko prednosti kojima se prijenosna računala mogu pohvaliti i zahvaliti za toliku popularnost:

  • Nisu vezani žicama

Za razliku od stolnih računala koja su povezana kabelima s raznim stvarima poput monitora, zvučnika, tipkovnica i miša, prijenosna računala nemaju takav problem sa žicama. U kućištu se nalazi sve potrebno za korištenje (ekran, tipkovnica, zvučnici, mousepad) i oni su gotov proizvod. Jedina žica koja je neophodna za njihovo korištenje je punjač, no on ne treba biti spojen s laptopom non stop. 

  • Ne moraju biti povezani sa strujom

Zato što imaju bateriju laptopi ne moraju biti povezani sa strujom i mogu se koristiti bilo gdje. Naravno, baterija ima određeni vijek trajanja i u većini slučajeva za jednostavna korištenja može trajati oko 5 sati. Još jedna prednost kod ovoga je što u slučaju nestanka struje u kući, laptop se neće ugasiti i nećete izgubiti sve ono na čemu ste radili, što bi bio slučaj na stolnom računalu.

  • Prijenosna računala su mobilna

Glavna prednost kojom se prijenosna računala mogu pohvaliti zasigurno je mobilnost. Prenošenje laptopa ili korištenje u bilo kakvim okolnostima je veoma jednostavno. Jednom kada se naviknete na laptop, uvijek ćete ga više preferirati u odnosu na PC, a uz to nekima je zbog putovanja i posla laptop jedina opcija.

  • Može se koristiti i kao PC

Ako vam je ekran na laptopu premalen ili vam tipkovnica ne odgovara za dugotrajno pisanje, laptop možete pretvoriti i u kompjuter. Dovoljno je s HDMI kabelom povezati eksterni monitor, te priključiti tipkovnicu i miš. Današnji laptopi su veoma snažni prema performansama i mogu obavljati posao kao i normalna računala.

Negativne strane laptopa

Nakon niza prednosti kojima smo pohvalili prijenosna računala, red je da spomenemo i neke njihove negativne strane. Dvije su glavne negativne strane laptopa, a to su:

  • Laptopi su skuplji od stolnih računala

Za jednake specifikacije u laptopu i PC morat ćete odvojiti različite svote novaca. Budući da su dijelovi u laptopu manji, znatno su skuplji od komponenta iz stolnih računala, te su prema snazi stolna računala i dalje znatno snažnija zbog većih djelova i mogućnosti boljeg hlađenja.

  • Teže nadograđivanje komponenti i izmjena

Noviji laptopi više, kao ni mobiteli, nemaju mogućnost vađenja baterije i otvaranja kućišta. Upravo zbog toga u slučaju kvara morat ćete se obratiti servisu, što kod stolnih računala nije potrebno. Također, puno je teže nadograđivati laptop i imate manje prostora za nadogradnju, dok kod stolnih računala grafičku karticu, procesor ili RAM memoriju možete sami mijenjati i nadograđivati. 

Gdje kupiti laptop?

Prijenosna računala dostupna su u raznim online trgovinama po veoma povoljnim cijenama. Bitno je da prije kupnje znate za što vam je laptop potreban i prema specifikacijama odaberete odgovarajući model. Osim samih specifikacija obratite pozornost i na dizajn, te težinu koja je veoma bitna kod laptopa.

YouTube video

Eksterni hard disk za podatke

Prijenosni ili eksterni disk je veoma popularan zbog velikog kapaciteta i lake prenosivosti. Za one manje zahtjevne korisnike USB stick odrađuje odličan posao, no ako vam je potrebno prenošenje većeg kapaciteta podataka, tada je eksterni disk najbolje rješenje. Kao što hard disk u računalu služi za pohranu podataka, tako i eksterni hard disk ima jednake zadatke, no nalazi se izvan računala i priključuje se s USB kabelom. Kod eksternog hard diska najvažniji je kapacitet podataka koje može pohraniti, no imajte na umu i da je brzina prijenosa podataka jedan od diktatora cijene. Kao i laptopi, tako je i eksterni disk online dostupan po znatno povoljnijim cijenama nego u fizičkim prodavaonicama, a prilikom odabira ne biste trebali gledati najjeftiniji eksterni disk. Kao i pravi hard, na njemu će se nalaziti neki podatci i u slučaju kvara može doći do gubitka podataka. Stoga se pobrinite da izaberete neki kvalitetan hard disk iza kojeg stoji neki od najpopularnijih brendova za kompjuterske komponente.

Članci iz iste kategorije: