Krovna kutija i univerzalni krovni nosači za svaki auto

Moderna vremena zahtijevaju moderne prilagodbe, zar ne? Iako nam se čini kao da se možda mnogo nije promijenilo u svijetu tehnologije u zadnjih 10 godina, zasigurno ćete moći naći barem 10 nevjerojatnih otkrića za koja niste znali ili ih niste smatrali korisnima. Jedna od njih je i krovna kutija, koja će vaša putovanja znatno olakšati.

Krovna kutija olakšava vam prijevoz

S obzirom na to da smo svi jako zaposleni, putujemo na posao, fakultet, prijateljima i obitelji, svi smo nekako stalno u pokretu. Neki se nažalost ne mogu osloniti na javni prijevoz, a neki, pogotovo ljubitelji prirode i putovanja, nose sa sobom puno stvari i stoga ne žele koristiti vlak ili bus. Osobna vozila su bitna, a još je bitnije da imate dobru opremu za njih.

Krovne kutije su se kroz godine pokazale izuzetno bitnima i praktičnima, a između ostalog su i jedan od relativno pristupačnijih dodataka. Ljubitelji vikendica i godišnjih odmora te oni koje svoje ekstremne hobije vole voditi sa sobom, svakako se moraju dobro informirati o prednostima koje će krovna kutija donesti vašem automobilu.

Zašto trebate krovnu kutiju?

Definitivno ste upoznati s pojmom krovna kutija i imate otprilike neku ideju za što i kako se ona može koristiti, no jeste li se ikada zapitali bi li vama olakšala život u nekoj specifičnoj situaciji? Mnogi vjeruju zabludama da krovna kutija nije praktična ili da nije sigurna, što može biti slučaj pa vam baš zato želimo reći i nekoliko savjeta u sljedećem poglavlju.

Krovne kutije su izvrsne za prijenos prtljage i lako se montiraju. Obično dođu i s priborom za montiranje i određenim certifikatima. Ako niste upućeni u krovne kutije, svakako se možete susresti s puno neprovjerenih informacija.

Kako da nađem idealnu krovnu kutiju za sebe?

Morate znati koje su bitne karakteristike koje krovna kutija mora imati, kako biste znali na što ciljate. Ponekad je dobro raspitati se o materijalu i načinu proizvodnje. Općenito je titanij, aluminij i legure sličnih materijala dobar izbor. Tražite nešto što se neće „izvitoperiti“ pri visokom tlaku, temperaturi i/ili korodirati u slučaju velike vlage.

YouTube video

Prilagodba kutije za montiranje prema dimenzijama vašeg auta jako je bitna jer ste zasigurno više puta naletjeli na proizvode koji su naizgled savršeni, a onda ispadne da uopće ne pašu vašem „stvarnom životu“. Što će vam kutija ako ne možete funkcionalno koristiti automobil kad je ona na njemu? Oni koji se najviše trebaju zabrinuti jesu oni s vratima koja se otvaraju koso ili vertikalno te oni koji imaju velika stražnja vrata (gepeka).

Krovna kutija ima određeni volumen i to je je sljedeća stvar na koju biste trebali pripaziti. Nemojte trošiti novce na jako velike kutije ako vam zapravo ne trebaju. Razmislite bi li neka druga montaža na autu bila praktičnija od krovne kutije! Sigurnost kutije je jako bitna! Sva praktičnost i izdržljivost ništa vam ne znači ako će se ona otvoriti usred vožnje. Raspitajte se o sistemu zatvaranja i osigurajte se da je on dovoljno jednostavan da ga mogu koristiti svi članovi obitelji.

Montiranje krovne kutije

Neke kutije dolaze s opremom za montažu, a neke ne. Ovisno o proizvođaču, modelu i cijeni, dobit ćete malo pribora ili cijeli pribor pomoću kojeg se montira krovna kutija. Ako niste sigurni da ćete moći sigurno montirati kutiju, uložite u mehaničara ili nekog tko se time već bavio. To nije vrijeme da „učite kako se stvari rade“!

Univerzalni krovni nosači za svaki automobil

Kako biste kutiju mogli namontirati na automobil potrebni su vam univerzalni krovni nosači na koje se postavlja. Krovni nosači mogu biti i stvoreni za model automobila, no univerzalni krovni nosači su popularniji jer nisu namijenjeni isključivo jednom modelu automobila. U odnosu na obične mana im je što nemaju veliku nosivost, no sasvim dovoljno za prevoženje stvari normalnih težina ili krovne kutije. Prilikom kupnje obratite pozornost na materijal od kojeg su univerzalni krovni nosači izrađeni. Materijal bi trebao biti izvanredno izdržljiv, a pod to spada otpornost na temperaturu, padaline i tlak. Titan i čelik kvalitetni su materijali od kojih se izrađuju nosači.

Univerzalni krovni nosači jednostavno se montiraju na automobil, a ukoliko nikada do sada niste montirali pročitajte upute i prema njima jednostavno postavite nosače na automobil. Imajte na umu da će se na nosačima nalaziti teret i da je veoma bitno da ih postavite ispravno. Također, ukoliko na nosače ne postavljate krovnu kutiju, nego nekakav drugi teret, obratite pažnju na to kako ste montirali. Pričvrstite teret i osigurajte ga od mogućnosti bilo kakvog pada, te bezbrižno krenite u vašu avanturu na put.

Članci iz iste kategorije: