Montirajte razne korisne dodatke na krovne nosače

Krov automobila je mjesto koje danas mnogi koriste za prijevoz stvari za koje im nije dovoljan prtljažni prostor. Tako se na krovovima automobila mogu vidjeti sve češće krovne kutije, bicikli, skije i slično. Kako bi mogli prevoziti bilo što od toga, potrebno je na automobil montirati krovne nosače. Neki automobili već dolaze sa ugrađenim nosačima dok se kod ostalih moraju kupiti zasebno.

Vrste krovnih nosača i dijelovi

Postoji nekoliko različitih podjela krovnih nosača (http://www.withcar.hr/ponuda/krovni-nosaci-svi). Tako razlikujemo tipske i univerzalne. Tipski se mogu postaviti na bilo koji automobil, odnosno postoje oni koji odgovaraju točno određenim modelima automobila. Kupovinom takvih nosača možete biti sigurni da će u potpunosti pristajati vašem automobilu. Montiraju se vrlo jednostavno i nije čak niti potreban alat prilikom montaže.

YouTube video

Univerzalni nosači montiraju se na serijske uzdužne krovne nosače i pružaju im dodatnu funkcionalnost. Oni su odlično rješenje za one koje imaju više od jednog automobila jer su lako prenosivi. Ukoliko želimo napraviti podjelu nosača po vrsti automobila, onda ih možemo podijeliti na one za osobna i one za teretna vozila. Nosači se kupuju u kompletu koji se sastoji od 3 komponente: glave nosača, šipke i spojnice. Tipski nosači razlikuju su po broju glava u kompletu, ovisno u modelu automobila i šipkama koje su prilagođene visini krova.

Tržište

Tržištem raznih funkcionalnih dodataka koji se postavljaju na krov automobila već neko vrijeme dominiraju dvije tvrtke: talijanski Nordrive i švedski Thule. Takva je situacija i sa krovnim nosačima. Obje tvrtke nude vrlo kvalitetne modele, bilo da je riječ o univerzalnim nosačima ili onim prilagođenim svakom pojedinom automobilu. Većina nosača ima maksimalnu nosivost od 100kg što bi trebalo biti i više nego dovoljno za smještaj razne dodatne opreme. Izrađeni su od kvalitetnih materijala koji su otporni na sve vremenske uvjete, bilo da se radi o ljetnim vrućinama ili niskim zimskim temperaturama. Nosači su uglavnom presvučeni i gumom kako bi se spriječilo klizanje. Posjeduju i protuprovalnu bravu kako bi bili sigurni od krađe.

krovni-nosaci

Ukoliko planirate uz nosače kupiti i dodatnu opremu, kao što je krovna kutija, obje tvrtke ih imaju u svojoj ponudi. Kupnjom nosača u kompletu sa npr. krovnom kutijom dodatno ćete uštedjeti, a biti ćete sigurni da će sve odlično pristajati i da neće biti problema sa montiranjem.

cestovni bicikli

Popularni cestovni bicikli

Ako se ne bavite aktivno biciklizmom kao profesionalac ili rekreativac, vjerojatno ne znate da postoje različite vrste bicikala za različite namjene.

Članci iz iste kategorije: