Lanci za snijeg – oprema koja spašava na cesti

Sigurnost na cesti je od ključnog značenja. Dolazi godišnje doba kada će kolnik biti povremeno prekriven snijegom, što znači da morate imati i prikladnu opremu. Automobil mora imati odgovarajuću, odnosno propisanu zimsku opremu kako bismo se mogli njime voziti. Zakon o pravilima u cestovnom prometu i Pravilnik o zimskoj opremi vozila u cestovnom prometu propisuju čime mora biti opremljen automobil kako bismo ispunjavali sve uvjete za vožnju.lanci-za-snijeg U razdoblju od 15. studenog do 15. travnja (u Sloveniji do 15. ožujka) obvezna je zimska oprema, a od toga su najvažnije zimske gume. Lanci za snijeg su, također, koristan dio zimske opreme.

 

Lanci za snijeg – prilagodite brzinu

Korištenje lanaca HILFER za snijeg zahtijeva određena pravila, a prije svega treba prilagoditi brzinu. S lancima se ne možete, niti smijete brzo voziti. Lance morate namjestiti pravovremeno ako se želite po kolniku prekrivenim snijegom kretati potpuno normalno.

 

Kako namjestiti lance za snijeg?

Lance za snijeg je vrlo jednostavno namjestiti. Važno je pravilno početi. Najprije morate namjestiti lance na gornji dio gume. Nakon toga automobil pomaknite malo naprijed i namjestite preostali dio lanca. Možete se odlučiti i za samozatezne lance koji su malo skuplji od običnih.

Lance za snijeg morate znati i skinuti. Postupak je potpuni isti, kao postavljanje. Počnite pri vrhu, auto malo pomaknite naprijed te ih na kraju na vrhu i skinite. Lance na kraju dobro očistite od eventualne prljavštine i soli. Dobro ih osušite i spremite za buduću upotrebu.

Važno je da lance držite uvijek u automobilu jer nikada ne znate kada će vam zatrebati. Zimski dani mogu biti iznimno nepredvidivi, stoga budite spremni na sve.

Članci iz iste kategorije: