Kako smanjiti hrkanje

Hrkanje je zaista naporno. Kada je glasno ono može maltretirati vašeg partnera, cimera pa čak (u ekstremnim slučajevima) i vaše susjede.
Ovo je veoma česta pojava: procjenjuje se da čak 90 milijuna odraslih osoba u SAD-u (37% ukupne odrasle populacije) hrče, a čak 37 milijuna njih to radi svakodnevno. Ako i vas na bilo koji način muči ovaj problem, onda obavezno pročitajte ovaj članak, jer ćete možda među ove 4 metode pronaći svoj lijek protiv hrkanja.hrkanje

1. Promijenite vaše navike

Različito hrkanje uzrokuju različiti okidači. Kad utvrdite uzrok, lakše ćete naći lijek.
Pokušajte spavati na trbuhu. Ako spavate na leđima, vaš jezik se opušta u grlu, blokira prolaz zraka i uzrokuje ovaj iritantni zvuk.
Ako baš morate spavati na leđima, onda nabavite dodatne jastuke i uzdignite se u krevetu.
Ušijte tenisku lopticu na stražnju stranu majice u kojoj spavate. Kad se okrenete na leđa, teniska loptica će vas probuditi i zaustaviti hrkanje.
Nemojte piti alkohol, nemojte pušiti niti obilno večerati prije odlaska na spavanje.

2. Obratite pozornost na probleme sa sinusima

Odčepite nos – ako je nos začepljen i imate problem s disanjem, onda je smanjeni protok zraka uzrok vašeg hrkanja.
Koristite ovlaživač zraka da osvježite zrak u spavaćoj sobi. Ako udišete suhi zrak, vaši dišni putovi se sužavaju i uzrokuju ovaj nepodnošljivi zvuk.
Ispirite nos/sinuse kako biste odčepili dišne putove. Fiziološku otopinu možete nabaviti u ljekarnama, baš kao i različite sprejeve za nos. Nemojte često koristiti sprejeve jer oni dodatno isušuju nos i tako mogu pojačati hrkanje.

3. Razgovarajte s partnerom o problemu

Tijekom razgovora budite taktični i pristupite konstruktivno problemu kao što je hrkanje. Ponudite pomoć, predložite rješenja, ali ne očekujte trenutačnu promjenu.
Pokušajte se ne svađati s partnerom tijekom noći ili odmah ujutro, već rješavajte problem tijekom dana.

4. Obratite pozornost na gušenje u snu

Glasno hrkanje često prati i prekid disanja u snu – apneja koja uzrokuje gušenje. Apneja za vrijeme spavanja uzrokuje plitko isprekidano disanje i sprječava ljude da utonu u duboku REM fazu sna u kojoj akumuliramo energiju potrebnu za obavljanje svakodnevnih obaveza. Apneja pogađa čak ½ osoba koje glasno hrču.
Ako uzimate redovne terapije, provjerite na pakiranju ima li zabilježenih nuspojava za hrkanje.

https://www.youtube.com/watch?v=wn8YTKiMml0

Ako ne postignete poboljšanje uz promjenu životnih navika ili tretiranje problema sa sinusima, onda se posavjetujte s liječnikom u vezi korištenja spravica koje pomažu. Postoji hrpa dostupnih proizvoda na tržištu, ali budite svjesni da su to komercijalni proizvodi. Na temelju mnoštva pozitivnih reakcija mi preporučujemo uporabu malenog prstena za nos – pod imenom Snore Terminator. Ovaj prsten djeluje na otvaranje dišnih putova i poboljšava disanje tijekom spavanja. Najbolja stvar je što smanjuje hrkanje odmah i 100% je siguran.

Pročitajte si i naš najnoviji članak “Psihovital.si – psihoterapija v Mariboru“.

Članci iz iste kategorije: