5 kg u tjedan dana: Ovo je najbrža dijeta na svijetu

Sprema se bitan događaj, a vaši „jastučići“ na trbuhu vas sputavaju da obučete svoju novu usku haljinu? Treba vam brza dijeta da skinete tih par kilograma viška u par dana? Ali, problem je odreći se svih tih ukusnih namirnica za kojim jednostavno žudite? Isprekidani post bi mogao biti rješenje!Slatkiši, bijeli kruh, grickalice, pizza, tjestenina i ostale slasne namirnice koje lijepe kalorije za vaše tijelo su DOZVOLJENE! Da, dobro ste pročitali, dozvoljene su! Ali, postoji caka. Svaki drugi dan u tjednu smijete jesti apsolutno što poželite, a između dana normalne prehrane smijete unositi samo 25% od normalnog unosa kalorija. Na primjer, ponedjeljkom, srijedom, petkom i nedjeljom ćete jesti normalno, a utorkom, četvrtkom i subotom ćete postiti. Tih dana imat ćete manje obroka, unosit ćete manje kalorija i učinkovito ćete topiti masne naslage.

Koliko je ova brza dijeta sigurna?

Kada se tek pojavila, ova dijeta je izazvala brojne polemike i reakcije. S jedne strane, njeni zagovornici su isticali koristi koje ima kako na izgled tako i na zdravlje. Na drugoj strani pojavili su se kritičari ove dijete, nazivajući je izuzetno nezdravom i neuravnoteženom.
Brojna istraživanja potvrdila su učinkovitost ove dijete. I pored kalorijskog ograničenja, rezultati su pokazali da je dijeta zaista korisna ne samo za skidanje kilograma već i za zdravlje. Pojedina istraživanja su utvrdila povezanost isprekidanog posta sa smanjenim rizikom od nastanka srčanih oboljenja, dijabetesa i Alchajmerove bolesti. Također se povezuje sa smanjenim visokim krvnim tlakom, poboljšanjem imuniteta, smanjenjem kolesterola i usporavanjem preranog starenja. Stoga, nije ni čudo što je dobila naziv i „dijeta za dugovječnost“.
Ipak, službena medicina ne preporučuje isprekidani post bez prethodne konzultacije s liječnikom.

Zašto je ova dijeta bolja od ostalih?

Rigorozne dijete uglavnom zahtijevaju odricanja. Smanjen unos kalorija u njihovim slučajevima podrazumijeva da se odreknete većine namirnica na dulje vrijeme. U takvim uvjetima vaš metabolizam postaje sporiji kako bi uštedio energiju, a vaš organizam počinje da skladišti masti kao rezerve.
S isprekidanim postom ovo nije slučaj. Vaš organizam neće imati osjećaj da mu „ograničavate“ hranu i neće nakupljati masti već će ih pretvarati u energiju. Tako ćete unositi manje kalorija nego obično, a ujedno ćete imati više energije. Nećete se osjećati umorno i iscrpljeno kao s ostalim dijetama.

Savjeti plus

YouTube video

– Brže ćete smršavjeti ako tijekom dana posta jedete sirovo i povrće kuhano na pari, više ribe i manje masnog mesa.
– Tijekom dana posta najbolje bi bilo da imate samo jedan obrok, umjesto više manjih obroka.
Brza dijeta ne zahtijeva vježbanje, pa ako se odlučite za neku tjelesnu aktivnost, savjetujemo da to bude neka umjerena aktivnost koja ne zahtijeva previše napora.

Članci iz iste kategorije: