Obavezna provjera domene prije njene registracije

Domena je na internetu ono što je kućna adresa u stvarnom svijetu. Želite li nekoga posjetiti, morat će vam reći svoju kućnu adresu. Želite li nekoga posjetiti u virtualnom svijetu, morat će vam reći svoju internetsku adresu, odnosno svoju domenu. Ona se sastoji od naziva i ekstenzije prema kojoj možete odmah prepoznati radi li se o globalnoj ili nacionalnoj domeni.

Registrirati se može putem brojnih tvrtki, od domaćih pa do stranih. A prije samog postupka registracije, provjera domene je obavezan korak. U nastavku pročitajte sve o tome.

Zašto je provjera domene obavezna

Kao što je navedeno u uvodu, internetska provjera domene prije registracije je obavezan korak. A ona se radi iz razloga kako bi se utvrdilo je li domena (kombinacija naziva i ekstenzije) slobodna, odnosno da je nitko već prije vas nije registrirao. Naime, na internetu može postojati samo jedna potpuno ista domena, odnosna ona koja se sastoji od iste kombinacije naziva i ekstenzije. 

Internetska provjera domene prije registracije je obavezan korak.

Stoga, ako vam online provjera domene pokaže da je netko već ranije registrirao upravo u kombinaciju, vi imate mogućnost:

  • Promijeniti naziv
  • Promijeniti ekstenziju
  • Promijeniti jedno i drugo

Ako ste se već ranije odlučili za željeni naziv, onda je najjednostavnije promijeniti ekstenziju i ostaviti željeni naziv. 

Globalne i nacionalne domene

Prema ekstenziji se odmah može utvrditi o kakvoj vrsti domene je riječ. Ona koja sadrži kraticu neke države, kao primjerice .HR, spada u nacionalne, dok su više manje sve ostale globalne. Ako vam provjera domene pokaže da nije slobodna, a željeli ste neku globalnu ekstenziju, razmislite o ciljanoj publici. Ako vam je ciljana publika s domaćeg tržišta, tada ja hrvatska nacionalna domena odlična opcija. 

Ako se ipak želite predstaviti globalnom tržištu, onda odaberite neku drugu prikladnu globalnu ekstenziju. Planirate li otvoriti neku web trgovinu, nemojte zaboraviti ugovoriti i druge usluge, kao što su SSL certifikati, kako biste potencijalnim klijentima osigurali veću razinu zaštite.

Ako vam provjera domene pokaže da nije slobodna, a željeli ste neku globalnu ekstenziju, razmislite o ciljanoj publici.

Jednostavan online postupak prije registracije domene

Brojne domaće i strane tvrtke nude uslugu registracije domene, a kada krenete s tim postupkom, automatski će se kao prvi korak pojaviti provjera domene. Postupak je sljedeći:

  • Unesete željeni naziv i ekstenziju
  • Sustav će tada provjeriti postoji li uprava takva kombinacija registrirana u bazi
  • Ako nitko nije registrirao takvu kombinaciju, nastavite dalje s postupkom registracije
  • Ako je netko već registrirao takvu kombinaciju, sustav će vam dati nekoliko alternativnih prijedloga koje možete prihvatiti ili jednostavno krenuti ispočetka s nekom novom kombinacijom

U slučaju da imate bilo kakvih nejasnoća ili pitanja oko postupka provjere domene, uvijek se možete obratiti tvrtki putem koje obavljate taj postupak za daljnju pomoć. Naravno, ukoliko ste odabrali neku domaću tvrtku, imat ćete dodatnu prednost jer ćete pomoć moći zatražiti na hrvatskom jeziku i moći ćete koristiti razne vrste alata za komunikaciju. Ako vam je to bitna stvar, svakako razmislite o tome da odaberete neku hrvatsku tvrtku za ugovaranje informatičkih usluga. Također, ugovorite li kod iste tvrtke primjerice i web hosting i SSL certifikate, vjerojatno ćete osigurati i dodatni popust.

Posjetitelji web trgovina osim što traže veliki asortiman uvijek traže i određenu dozu sigurnosti pri online kupnji.

Pametan odabir naziva domene

Želite li da vam provjera domene uspješno prođe, odnosno da možete registrirati željenu kombinaciju naziva i ekstenzije, morate pametno odabrati naziv. Imajte na umu da je globalna ekstenzija .COM izuzetno popularna i koristi se već dugi niz godina te su stoga popularni ili kratki nazivi odavno registrirani. To znači da je mala vjerojatnost da ćete moći registrirati neki popularan kratki naziv s tom ekstenzijom.

Naravno, odlučite li se za neku drugu ekstenziju, bit će puno lakše. Ako ipak želite .COM ekstenziju, pokušajte prije nego se odlučite za izradu web stranica s određenim nazivom provjeriti je li slobodan taj naziv za registraciju tako što ćete provjeriti domenu. Ako je slobodan, svakako ga što prije registrirajte kako kasnije ne bi bilo iznenađenja.

YouTube video

SSL certifikati za više sigurnosti za posjetitelje

Posjetitelji web trgovina osim što traže veliki asortiman uvijek traže i određenu dozu sigurnosti pri online kupnji. SSL certifikati su dio web stranice koji im donekle osiguravaju tu sigurnost. Web stranice koje ih imaju se mogu prepoznati po:

  • Ikoni lokata uz naziv domene
  • Protokolu https koje prethodi nazivu domene

Naravno, SSL certifikati na internetu ne predstavljaju potpunu sigurnost, no ipak jamče veću dozu sigurnosti od web stranica koje ih nemaju. Konkretno, internetski SSL certifikati osiguravaju da će komunikacija između vas i poslužitelja na kojem se nalaze web stranice biti šifrirana te da treća strana neće moći doći do osjetljivih podataka (npr. brojeva kreditnih kartica i sl.)

Članci iz iste kategorije: