Popularnost keratinskih ekstenzija za kosu

Korištenje keratinskih ekstenzija za kosu potječe iz Italije, odakle su se one proširile cijelom Europom i zaludjele svijet. Danas su one odabir velikog broja korisnica frizerskih usluga diljem svijeta. Bilo kakvi umetci za kosu odličan su izbor ukoliko želite produžiti svoju prirodnu kosu, dati joj volumen ili pak sakriti nesavršenosti poput potpunog ili djelomičnog gubitka kose. 

Uz keratinski umetaka za kosu možete u potpunosti transformirati svoj izgled birajući željenu dužinu, gustoću, boju, nijansu i oblik kose koji kasnije vrlo lako možete ponovno promijeniti ili se pak vratiti vašoj prirodnoj kosi. 

Neka od pravila za korištenje produžetaka za kosu

Kao i ostali tretmani za uljepšavanje, i keratinske ekstenzije za kosu imaju određena pravila, odnosno ograničenja kada govorimo o njihovom postavljanju, a to su da ih ne smijete stavljati ukoliko:

 • ste mlađi od 18 godina
 • imate kožne bolesti ili rane na glavi
 • imate osjetljivo vlasište
 • koristite neke antibiotike
 • idete na kemoterapije
 • koristite određene hormonske lijekove
 • imate alergije

Ovih pravila bi se trebali pridržavati svi oni koji razmišljaju o postavljanju umetaka za kosu jer bi u suprotnom mogli imati problema sa samim postavljanjem, ali i njihovom trajnošću.

Prednost umetaka za kosu
Prednost umetaka za kosu je u tome što se mogu postavljati kod kuće

Najsigurniji i najpouzdaniji način postavljanja na kosu

S obzirom na njihovu popularnost i ubrzan razvoj, keratinske ekstenzije za kosu bilježe velik broj različitih metoda svoje implementacije na kosu, a tri su najdominantnija. Prvi način zove se još i talijanski način te se on smatra najsigurnijim i najpouzdanijim načinom. Ovaj način koristi pramenove obložene keratinom i termalna kliješta uz pomoć kojih se ekstenzije stavljaju na prirodnu kosu. Na ovaj način se dobiva duga i gusta kosa koja je vrlo izdržljiva. Ipak, njezin nedostatak je to što proces ugradnje traje jako dugo te što kapsule vrlo često smetaju klijenticama za vrijeme spavanja pa se danas sve manji broj korisnica odlučuje za njih. 

Ekstenzije za kosu
Kao i ostali tretmani za uljepšavanje, i ekstenzije za kosu imaju određena pravila

Ostali načini implementacije produžetaka na kosu

Iduća dva načina implementacije keratinskih ekstenzija za kosu su tzv. engleski način i micro podizanje. Engleski način podrazumijeva korištenje posebnog pištolja koji spaja keratinsku kapsulu i spajalice. Nedostatak ovog načina je to što onemogućuje kasnije korištenje toplinskih aparata za stiliziranje kose. 

Zadnji način je tzv. micro podizanje kod kojeg se koriste transparentne mikrokapsule koje su nevidljive i vrlo lagane za nošenje pa se danas velik broj korisnica odlučuje baš za njih jer ih ne ometaju u svakodnevnom obavljanju obveza, omogućuju im podizanje kose u rep te ne grebu i ne smetaju pri spavanju. 

Prednosti i nedostaci ovih dodataka za kosu

Kao i sve, i keratinske ekstenzije za kosu imaju svoje prednosti i nedostatke. Kao prvi i najveći nedostatak navodi se njihova visoka cijena ugradnje i potrebnih korekcija, a potom i povećana potreba za njihovim njegovanjem, mogućnost početne nelagode tijekom spavanja, nešto drugačije korištenje sušila za kosu i slično. 

Ipak, puno je više prednosti nego nedostataka pa se tako kao glavne prednosti keratisnkih produžetaka za kosu ističe to što:

 •  omogućuju postizanje dulje i gušće kose
 • omogućuju odabir različitih boja, nijansi i oblika kose
 • mogu se uvijati i bojiti kao i prirodna kosa, a pritom su, ukoliko su dobro napravljene, gotovo i neprimjetne. 
Llasične umetke za kosu
Osim za keratinske, velik broj korisnica frizerskih usluga odlučuje se i za klasične umetke za kosu

Umetci za kosu

Osim za keratinske, velik broj korisnica frizerskih usluga odlučuje se i za klasične umetke za kosu, posebno one načinjene od prirodne kose. Prednost umetaka za kosu je u tome što se mogu postavljati kod kuće, bez potrebe za odlaskom frizeru i to vrlo brzo i jednostavno. Njihova prednost sastoji se u tome što se uz njihovu pomoć može vrlo brzo postići željena frizura za određenu posebnu priliku te se na taj način transformirati izgled osobe. 

YouTube video

Osim postizanja novih i drugačijih frizura za posebne prilike, umetci za kosu mogu i osvježiti svakodnevni izgled dodajući dodatnu dužinu i gustoću kosi. Ukoliko tražite nešto isključivo za posebnu priliku, danas na tržištu možete pronaći:

 • umetak za kosu u obliku raskošnog visokog repa – ova vrsta nadopunit će svaki svečani look oplemenjen dobrom šminkom, a vi ćete moći promijeniti svoju frizuru neovisno o tome imate li dugu ili kratku kosu
 • umetak za kosu u obliku zavodljivih šiški – osim kao dodatak svečanoj frizuru, može odlično poslužiti i kao test je li šišanje šiški dobar izbor za vas bez da riskirate i ošišate kosu i budete nezadovoljni. Ovi umetci za kosu dolaze u obliku češljića što im omogućuje jednostavno i brzo postavljanje i efektnu promjenu vaše frizure. 

Čitajte i sljedeći članak: Problemi i nedoumice vezane za ekstenzije trepavica

Prije nego se odlučite uraditi ekstenzije trepavica, neke stvari morate znati. Kao prvo, provjerite stručnost kozmetičarke i higijenu kozmetičkog salona.

Članci iz iste kategorije: