Povećajte mišićnu masu vježbom, prehranom i suplementima

Mnogi rekreativci smatraju da se mišićna masa može povećati isključivo vježbom. Istina je da vježbanje potiče mišiće na rast, ali za najbolje rezultate važna je i prehrana i dodaci prehrani, odnosno suplementi. Sinergije sve tri komponente, mišićna masa će s vremenom sigurno rasti.misicna-masa

Vježbanje

Ono u čemu mnogi griješe je što smatraju da mišići rastu tijekom vježbanja, ali to nije tako. Vježbanje potiče rast mišića, ali oni rastu tijekom mirovanja, najviše tijekom spavanja. Za optimalan rast cjelokupne mišićne mase morate vježbati sve mišićne skupine. Zato tijekom vježbanja u teretani ili kod kuće morate napraviti plan vježbanja i svaki dan raditi na određenoj grupi mišića ili spojiti više grupa mišića. Također, nemojte forsirati i vježbati svaki dan jer kao što je rečeno prije, mišići moraju imati vremena za oporavak i odmor.

Prehrana

Za povećanje mišićne mase morate se i kvalitetno hraniti. Prehrana mora biti uravnotežena, a 3 najvažnije komponente koje mora sadržavati su proteini, ugljikohidrati i kvalitetne masti. Proteini se dobivaju iz mesa, jaja, sira, itd. Za rast mišićne mase trebali bi unijeti barem 3g proteina po kg tjelesne mase. Što se tiče ugljikohidrata, prosječna količina koju bi trebali unijeti je oko 4-5g po kilogramu tjelesne težine. Kvalitetne masti su itekako bitan dio prehrane jer one pokreću hormone i daju nam čak i više energije od proteina i ugljikohidrata. Namirnice bogate kvalitetnim mastima su plava riba, orašasti plodovi, laneno i maslinovo ulje, itd.

Suplementi

Mnogi na sam spomen suplemenata odmahuju rukom i smatraju da su oni nešto negativno. Naravno, istina je puno drugačija. Suplementi se koriste kako bi organizam dobio sve potrebne nutrijente koje je teško dobiti klasičnom prehranom. Uz pravilnu prehranu i vježbu, korištenje suplemenata poboljšati će i ubrzati proces dobivanje mišićne mase. Postoje brojni suplementi na tržištu i mnogi profesionalni sportaši kombiniraju više različitih suplemenata. Teško je dati savjet koje proizvode nabaviti, ali jedan od neizostavnih je whey protein. To je protein sirutke i dolazi u 3 oblika koji se razlikuju po udjelu tog proteina i u sadržaju masnoća i laktoze. Uzima se nakon što je tijelo bilo dugo gladno ili nakon većeg fizičkog napora, odnosno najbolje ga je uzeti ujutro i nakon treninga. On pomaže tijelu da se brže oporavi, a samim time dugoročno pomaže u povećanju mišićne mase.
https://www.youtube.com/watch?v=_OYA2nA5FEM

Članci iz iste kategorije: