Dvosjedi su centar vašeg dnevnog boravka

Dnevni boravak dio je doma u kojemu se najčešće odmaramo, družimo i zajedno boravimo za vrijeme dana. U njemu se možemo zabavljati uz dobar film ili seriju, uživati u kakvoj igri ili pak razgovoru s prijateljima. Ipak, kako je sve češći problem i s drugim dijelovima doma i u dnevnom boravku sve češće imamo pomanjkanje prostora – stoga je vrlo važno svaki centimetar pametno iskoristiti.

Osim pametnog odabira namještaja, veoma je važno dobro osmisliti i sjedeći prostor, kako bi se uvijek pronašlo dovoljno mjesta za sjedenje, druženje ili pak ležanje u dnevnom boravku.

Pronađite kombinaciju namještaja za sebe

Kada se radi o sjedećem prostoru u dnevnom boravku, kombinacija različitih sjedećih garnitura uvijek je najbolji izbor. Pri tome, najbolje se odlučiti za spoj koji čine trosjedi, dvosjedi, fotelje, kutne garniture – bez obzira uključite li samo dva ili sva tri elementa. Tako ćete u prostoru stvoriti dinamičan raspored za razgovor, ali i odmaranje i gledanje televizora, u kojemu ima dovoljno mjesta za sve.

Dvosjedi

Također, lakše ćete rasporediti sjedeća mjesta tako da sugovornici gledaju jedni u druge, a prema potrebi lako možete i razmjestiti sobu.

Dvosjedi za svaki prostor

Imate li manji prostor, svakako je pametnije odabrati veći broj manjih komada nego jedan veliki. Jedan dvosjed pružit će dovoljno mjesta za dvoje ljudi, a lako ga možete upotpuniti foteljom radi li se o manjem prostoru ili pak trosjedom imate li više mjesta.

YouTube video

Dvosjedi kao baza oko koje dizajnirate ostatak prostora olakšat će vam organizaciju, te vas osigurati od pomanjkanja prostora – jedan stane u svaki prostor bez problema te ga je lako nadopuniti dodatnim sjedećim namještajem, a i sam pruža dovoljno mjesta za sjedenje i odmor.

Pametan odabir dvosjeda

Birate li dvosjed za manje prostore, veoma je važno da obratite pozornost na njegov dizajn. Ne zauzimaju svi modeli isti prostor, iako možda imaju istu površinu za sjedenje, stoga obratite pozornost na to koliko prostora odlazi na dodatke poput naslona za ruke.

Dvosjedi

Generalno, što su nasloni uži to će dvosjed biti komforniji, ali i zauzimati manje prostora u sobi – također potražite verzije s naslonima za ruke u obliku jastuka koji se mogu maknuti po potrebi, čime sjedeću površinu na lako možete povećati po potrebi. Modeli jednostavna dizajna također mogu biti odlična baza koju možete ukrasiti šarenim jastucima i presvlakama.

Prostor za pohranu

U malim prostorima pametno korištenje svakog centimetra veoma je bitno. Stoga, tražite li dvosjed, svakako pokušajte pronaći verzije koje u sebi imaju integriran spremnik ispod sjedišta. Takav spremnik biti će odlična nadopuna za regal za dnevni boravak, u koji možete pospremiti veće stvari poput jastuka, deka, knjiga i sličnog.

Tako ćete u njemu, ali i u drugim prostorima za skladištenje stvoriti više prostora za druge stvari. Generalno, prostor za pohranu najčešće se nalazi ispod sjedišta, koje se mora podići za pristup spremniku, no neke verzije također dolaze s ladicama, koje dodatno pojednostavljuju pristup.

Ugodan odmor na namještaju

Svoj dnevni boravak možete nadopuniti dodatcima poput taburea, udobnih stolica i fotelja, kako biste imali dovoljno prostora za odmor. Jedan dvosjed općenito je dovoljan za dvije osobe koje sjede ili pak jednu koja leži, što može predstavljati problem ako se navečer volite opuštati ispred TV-a.

Ipak, i tom problemu ima lijeka, potražite li modele s naslonom za noge. Oni imaju mogućnost podizanja dodatnog naslona u dnu, na koji možete nasloniti noge – izbacivanjem naslona za noge, naslon za leđa također se nježno zabacuje, što vas stavlja u opušteni poluležeći položaj.

Uredite dnevni boravak

Iako svaki dvosjed ima primarno funkcionalnu zadaću, veoma je važno da ga odaberete tako i da svojim stilom odgovara prostoru. Najlakši način za to je da odredite paletu boja koju ćete koristiti u prostoriji te potražite one koji na sebi imaju upravo te boje. Uz to, obratite pozornost i na materijale koji se pojavljuju na drugom namještaju, kao što su regal za dnevni boravak, stol, stolice i slično te pokušajte pronaći model na kojemu se pojavljuju isti materijali.

https://www.youtube.com/watch?v=pIq5-SzrNx0

Na primjer, imate li regal za dnevni boravak od tamnog drveta s metalnim dodatcima, potražite dvosjed na kojemu se metal ili tamno drvo pojavljuju na prednjicama, nogama ili naslonima, kako bi ta dva komada namještaja zajedno činili jednu skladnu cjelinu. Uz dobro planiranje, dobit ćete skladan prostor u kojemu ćete uživati vi, ali i vaši gosti.

Ne zaboravite, da je za odlično iskustvo u dnevnom boravku potrebno i najbolje osvjetljenje. Zato prečitajte još članak: Učinkovite i moderne LED lampe.

Članci iz iste kategorije: