Solarne lampe kao održiva rasvjeta

Kada je riječ o traženju alternative za električnu energiju, odnosno za bolje, učinkovitije i održivije zamjene za klasičnu rasvjetu, uvijek se nekako nameće solarna rasvjeta. A sve to zbog toga što ona energiju crpi iz izvora koji nam je lako dostupan, a to je sunce. Nakon toga tu sunčevu energiju pretvara u električnu i omogućuje svjetlost. 

Nema sumnje da je ovo jedan od oblika rasvjete budućnosti koji će s vremenom polako gotovo istisnuti klasične izvore energije koji se danas koriste.

Rasvjetna tijela za razne prostore

Solarne lampe spadaju u najkorištenija rasvjetna tijela kada govorimo o ovom novom obliku rasvjete. Dolaze u raznim oblicima i modelima te se mogu postaviti na brojne lokacije. Najčešće se koriste na sljedećim mjestima:

  • Dvorišta
  • Vrtovi
  • Osvijetljavanje puteva i prilaza
Kada kupujete solarne lampe u nekoj trgovini s rasvjetnim tijelima, dobro provjerite specifikacije kako biste kupili točno ono što vam odgovara.

A princip rada im je zapravo vrlo jednostavan. Smjestite ih na mjesto na kojem će biti najveći dio vremena izložene suncu i tijekom dana će se stalno puniti, a svu svoju raskoš i svjetlost pokazat će kad padne mrak. Naravno, kao što se vidi iz priloženog, najčešće se koriste kao vanjska rasvjeta.

Intenzitet svjetlosti

Solarne svjetiljke razlikuju se po intenzitetu svjetlosti koji pružaju. Mjerna jedinica intenziteta, odnosno jačine svjetlosti je lumen. Preporuka je da se za uske prostore koriste solarne lampe s nešto manje lumena. Puno lumena, odnosno jači intezitet svjetlosti bit će vam potreban želite li osvijetliti veće prostore, primjerice veliko dvorište ili vrt. One pružaju ujedno i veći snop svjetlosti pa ćete moći učinkovito osvijetliti točno one dijelove prostora koju su vam potrebni. 

Zbog toga, kada kupujete solarne lampe u nekoj trgovini s rasvjetnim tijelima, dobro provjerite specifikacije kako biste kupili točno ono što vam odgovara. Ako se ne snalazite u svim tim podacima, nemojte se ustručavati za pomoć pitati prodavača koji će vam pomoći savjetom. To je svakako bolja opcija nego da kupite preslabu ili prejaku svjetiljku koja neće ispunjavati ono što ste od nje očekivali.

popularne stolne lampe

Dodatno osvjetljenje uz stolne lampe

Iako se prilikom opremanja doma rasvjetnim tijelima najviše pozornosti pridaje središnjim rasvjetnim tijelima, nerijetko kod mnogih postoji potreba i za kupnjom dodatnih rasvjetnih svjetala, primjerice stolnih lampi.

Solarne lampe za uređenje eksterijera

Mnogi to ne znaju, ali uz pomoć korištenja solarnih lampi različitih stilova možete itekako utjecati na uređenje eksterijera. Odabirom prikladnih rasvjetnih tijela možete stvoriti točno onakvu atmosferu kakva vam odgovara. Primjerice, volite li minimalistički stil, uvijek možete potražiti neke vrlo male solarne svjetiljke koje će vam u tome pomoći.

Solarne lampe - eksterier
Mnogi to ne znaju, ali uz pomoć korištenja solarnih lampi različitih stilova možete itekako utjecati na uređenje eksterijera.

Ako ste zagovornik rustikalnog stila, razni modeli koji imitiraju drvo ili kamen odlično će se uklopiti u vrt. Naravno, za ljubitelje modernog stila, u ponudi trgovina s rasvjetom su i razni modeli solarnih lampi koje same po sebi izgledaju kao prava mala umjetnička djela. A u uz sve to, pružaju vam čarobno osvjetljenje.

Osvijetlite prilaz kući ili garaži

Solarna rasvjeta vrlo se često može vidjeti u dvorištima kuća ili kod prilaza garaži. U te svrhe mnogi koriste posebne svjetiljke koje se jednostavno mogu zabiti u zemlju. Na vrhu imaju solarni panel koji tijekom dana upija sunčevu energiju, a navečer vam onda pruža odličnu osvijetljenost. 

Mnogo misle da će imati problema tijekom oblačnog vremena, odnosno da se lampe neće moći dovoljno napuniti jer neće biti dovoljno svjetla. No, to nije baš tako. Solarne lampe se pune i tijekom oblačnog vremena, no nešto sporije. Ali, budući da se energija u njima stalno generira, ne biste trebali imati problema.

Vanjska rasvjeta
Kada je riječ o zidnim svjetiljkama, mnogi se odlučuju na ugradnju onih koje imaju ugrađen senzor pokreta.

Vanjska rasvjeta u raznim oblicima

Svi koji žive u kući, vjerojatno posjeduju i neku okućnicu, dvorište, vrt ili nešto slično. I vrlo vjerojatno će poželjeti katkad biti vani i kad padne mrak. Zbog toga im je potrebna učinkovita vanjska rasvjeta koja dolazi u raznim oblicima. Najčešće tako možete birati između:

Kada je riječ o zidnim svjetiljkama, mnogi se odlučuju na ugradnju onih koje imaju ugrađen senzor pokreta. To znači da će se upaliti samo kada netko prođe pokraj njih. Mnogi ovaj oblik rasvjete koriste i kao zaštitu svog doma jer će se svjetlo upaliti ukoliko netko prođe pokraj senzora.

YouTube video

Tražite li jako osvjetljenje velikog prostora ili točno usmjereno osvjetljenje samo jednog dijela, onda se za vanjsku rasvjetu najbolje odlučiti za LED reflektore. Oni neće trošiti puno struje i dugo će trajati, a ovisno o jačini LED žarulje koju ste postavili u njih ovisit će i jačina svjetlosti koju će davati. Vanjska rasvjeta je vrlo učinkovit način rasvjete vanjskog prostora i svakako biste trebali uložiti u nju.

Članci iz iste kategorije: