Sačuvajte zdravlje očiju mališana uz dječja svjetla iz svijeta mašte

Djeca su najdragocjenije blago svakog roditelja. Uz svu ljubav koju im pružate uvijek želite sve najbolje za njih tijekom odrastanja i zbog toga obraćate veliku pozornost na stvari koje ih okružuju.  Dobra i funkcionalna dječja soba je jedna od bitnijih stvari o kojima morate voditi brigu, ali nemojte misliti da su namještaj, boje, igračke i sve ostalo u sobi jedine bitne stvari za njenu funkcionalnost. Dječja svjetla su jako bitna za vašeg mališana i njegovu svakodnevicu. Namještaj u sobi ćete naravno prilagoditi dobi djeteta, ali funkcionalan i estetski privlačan raspored rasvjete u sobi je isto bitan za kvalitetu življenja.

Dječja svjetla moraju biti prilagođena potrebama djeteta

Dječja soba je carstvo za sebe, bez obzira je li u pitanju soba mališana ili tinejdžera. Da bi soba bila udobna i odgovarala vašem djetetu potrebno je prilagoditi rasvjetu starosti djeteta i njegovim potrebama i navikama, a tome služe dječja svjetla. Odmah na početku morate znati da jedna viseća svjetiljka u dječjoj sobi nije dovoljna za stvaranje dobre rasvjete. Osim što je teško ostvariti svjetlost na veću metražu, djeci je često draže imati više svjetlosti jer i po noći često znaju šetati. Da bi postigli kvalitetnu rasvjetu morat ćete iskombinirati dva ili tri rasvjetna tijela kojim ćete postići dobru osvijetljenost prostora i ugodan ambijent djetetu bez da ugrozite njegov vid.

Dječja svjetla mogu biti i vesela i funkcionalna

Središnji prostor dječje sobe najbolje je ukrasiti nekom kvalitetnom visilicom koja će dovoljno jako obasjati sobu, ali bez stvaranja blještavila. Ne smijete pretjerivati jer to može umarati djetetu oči, ali premalo svjetlosti ponekad uzrokuje pogoršanje vida zbog stalnog naprezanja mišića očnih jabučica.

Ako je u pitanju manje dijete, uzmite dječja svjetla slabijeg intenziteta jer bebe jako puno spavaju i neće im biti potrebna jaka rasvjeta. Kako dijete raste svjetla možete postepeno pojačavati. Za manje dijete možete kupiti luster neke vesele boje ili u obliku životinje ili slično, a za malo veće dijete bolje je uzeti nešto modernije jer će ga brzo prerasti. Glavna visilica u sobi mora biti zatvorenog tipa jer uvijek postoji mogućnost pucanja žarulje ili nekog kvara pa je bolje da se sitni dijelovi stakla od žarulje ne razlete po dječjoj sobi.

Kvaliteta je presudna kod odabira

Također postoji mogućnost da će dijete baciti igračku ili neki predmet u lampu pa je bolje uzeti neki robusniji i kvalitetni model. Nemojte štedjeti na kvaliteti jer su dječja svjetla izuzetno bitna u razvoju djece. Uz glavnu rasvjetu, morate postaviti i dobru dječju stolnu rasvjetu ako imate školarca jer loša rasvjeta može potaknuti pogoršanje vida. Već smo spomenuli zašto, a bitno je uzeti u obzir i kontrast sobe sa svjetlošću. Kvalitetna samostojeća svjetiljka ili svjetiljka s držačem je odlično rješenje, posebno jer je vaš mališan može po potrebi sam premještati ili pomicati glavu svjetiljke kako bi ju usmjerio na područje rada.

Dobro rješenje za osvjetljavanje radnog stola je LED lampa jer će pružiti čistu sliku i olakšati pisanje i crtanje bez stvaranja nepotrebnih sjena zbog kojih se naprežu oči. Loša rasvjeta radnog stola može biti pogubna za vid i uzrokovati stvaranje dioptrije, ali i glavobolja kod djece. Općenito trebate djeci osigurati ugodan prostor za rad tako da steknu radne navike. Kvalitetna dječja svjetla mogu biti vrlo poticajna za dječju igru ili rad ako su složena tako da stvaraju ugodno svjetlo, što bliskije prirodnom.

Dječja svjetla za prostor za igru

Ako želite da vaše dijete ima mirni kutak, dio svoje sobe u kojoj će se moći nesmetano igrati ili čitati, u tom dijelu postavite modernu samostojeću lampu koja se neće zagrijavati i koja će biti pogodna za male ručice koje će ju stalno paliti i gasiti. Bitno je da je sigurna i čvrsto pričvršćena, kao i sva ostala dječja svjetla. Ako želite stvoriti veseliji kutak možete izabrati niz malih lampica, poput božićnih, koje će stvoriti poseban bajkoviti ugođaj. Mnoga se djeca tada osjećaju i sigurnije te su zadovoljni svojom “novom” sobom.

https://www.youtube.com/watch?v=lf0PDPL7_TE

Gdje kupiti dječja svjetla?

Kao i većina drugih stvari dostupnih putem raznih web shopova, tako i web shop volino-svetila.si u ponudi nudi razne oblike za rasvjetu prostora.  Za prostor za igru možete izabrati i model kojem možete promijeniti jačinu svjetla jer nije svaka igra ista: za igranje sa Lego kockicama treba bolja rasvjeta, a za umirujuću igru s plišanom životinjom prije spavanja bolje je prigušeno svjetlo koje smiruje. Bitno je da upitate dijete kako mu se sviđaju svjetla, vidi li dobro i treba li nešto promijeniti.

Članci iz iste kategorije: