Popularni cestovni bicikli

Ako se ne bavite aktivno biciklizmom kao profesionalac ili rekreativac, vjerojatno ne znate da postoje različite vrste bicikala za različite namjene. Naime, nije jednako voziti bicikl po gradskim uređenim stazama ili voziti ga po nepristupačnim i brdskim putevima. 

Upravo zbog toga proizvođači su osmislili različite vrste kako bi ljubiteljima vožnje na dva kotača olakšali tu vožnju. Najčešća vrsta koju danas možemo vidjeti su svakako cestovni bicikli koje vozi najveći broj ljudi. Ako još uvijek niste sigurni koja vrsta vam je potrebna, nastavite čitati ovaj tekst u kojem ćete saznati sve što vas može zanimati.

YouTube video
Kako kupiti vaš prvi cestovni bicikl?

Specifičnosti cestovnih bicikala

Kao što je ranije navedeno, najčešće modeli koje danas možemo susresti na cesti svakako su cestovni bicikli. Oni se uvelike razlikuju od brdskih bicikala, a neke od najvećih razlika su:

  • Uski kotači i gume
  • Karbonska prednja vilica
  • Izostanak suspenzije
  • Manja težina
  • Drugačiji oblik rogova
  • Podjela na muške i ženske

Sve ove značajke cestovnih bicikala olakšavaju vožnju po uređenim stazama, a podjela na muške i ženske je tu zbog razlike u širini ramena kod muškaraca i žena. Zbog toga su ženama muški cestovni bicikli preveliki dok su muškarcima ženski premaleni.

Dodatna podjela vrsta bicikala

Osim što se bicikli dijele na cestovne i brdske, čak se i unutar ovih dviju kategorija pronalaze dodatne potkategorije. Tako kod cestovnih razlikujemo također nekoliko podvrsta koje su primjerene različitim vrstama vožnje, kao i terenima. U tom smislu razlikujemo cestovne bicikle sa sportskom geometrijom koji su idealni za dulje cestovne vožnje, te one s trkaćom geometrijom koji su idealni za sport  zza natjecateljske vožnje i pružaju veću fleksibilnost i aerodinamiku.

Tu su još i ravni cestovni bicikli koje karakterizira uspravni položaj vozača, zbog čega su oni vrlo pogodni za dulja putovanja i praćenje prometa. Ukoliko ste zaista strastveni ljubitelj biciklizma te se volite natjecati u biciklizmu, tada su bicikli Bianchi odličan izbor za vas.

cestovni bicikl
Razlika između aluminijskih i karbonskih okvira sastoji se u tome što su aluminijski okviri nešto laganiji.

Koji okvir za bicikl odabrati

Osim podvrste, prilikom kupnje cestovnog bicikla važno je odabrati i vrstu okvira. Danas na tržištu razlikujemo dvije vrste okvira, a to su:

  • Aluminijski okviri
  • Karbonski okviri

Razlika između aluminijskih i karbonskih okvira sastoji se u tome što su aluminijski okviri nešto laganiji. Također su i jeftiniji, dok su karbonski okviri bolji za apsorpciju vibracija na cesti, a samim time i za ugodniju vožnju. S obzirom na to da su karbonski okviri nešto skuplji i namijenjeni su profesionalnim vozačima, savjet stručnjaka je da ukoliko kupujete bicikl za rekreativnu aktivnost, tada  je izbor modela s aluminijskim okvirom bolji za vas. 

Ovisno o tome kojom vrstom biciklizma se bavite te koji okvir više odgovara vašem stilu vožnje, u asortimanu bicikala Bianchi možete pronaći modele aluminijskih i karbonskih okvira.

Važnost dobrih kotača

Osim materijala izrade i oblika, vrlo važan je i odabir dobrih kotača za cestovni bicikl jer oni utječu na njegovu težinu, brzinu, aerodinamiku te način upravljanja. U slučaju cestovnih bicikala, kotači mogu biti napravljeni od aluminijskih legura, s normalnim ili aerodinamičnom žabicama, a mogu biti napravljeni i od karbona kada zahtijevaju posebne pločice za kočenje. 

Osim materijala izrade, kod kotača vrlo je važan i profil obruča kotača koji može biti nizak, srednji i visok. Visok, odnosno dubok profil kotača bit će osjetljiv na udare bočnog vjetra pa će nakon duže vožnje postati neudoban za vožnju. Savjet stručnjaka za kupnju kotača i cjelokupne ostale biciklističke opreme za rekreativce je takav da, ukoliko se radi samo o rekreativnoj vožnji, ne ulažete velik novac u dodatne dijelove jer su padovi vrlo česti. Tako je moguće da ćete dijelove morati mijenjati, a ukoliko su oni skupi, to će biti veliki financijski trošak.

bianchi cestovni bicikl
Proizvođači su osmislili različite vrste kako bi ljubiteljima vožnje na dva kotača olakšali tu vožnju.

Bicikl Bianchi su idealni za natjecanja

Tražite li idealne natjecateljske bicikle tada su bicikli Bianchi idealan izbor za vas. Tvrtka Bianchi ima iznimno kvalitetne bicikle za natjecanje koji će ispuniti očekivanja i najzahtjevnijih natjecatelja. Jedan od najpoznatijih svakako je bicikl Bianchi Sprint koji je namijenjen profesionalnim biciklistima, a sastoji se od potpuno karbonskog okvira i  geometrije namijenjene za utrku. 

Ako ste pak željni brzine na svom biciklu, tada je bicikl Bianchi Aria odličan izbor za vas jer se uz pomoć njega postižu vrlo velike brzine, a dizajniran je tako da ima kruti okvir i visoke performanse zbog čega je idealan za cestovne utrke te triatlon utrke na kratkim distancama. Neki bicikli Bianchi su redovito proglašavani najisplativijim i najboljim modelima u smislu dobivenog i uloženog. 

Članci iz iste kategorije: